Log in
A+ A A-

Επίθεση ΣΥΡΙΖΑ για δηλώσεις Σαμαρά στην ΔΕΘ

Για πολιτική υπέρ των πλουσίων και συνέχιση της φορολόγησης των χαμηλών και μεσαίων στρωμάτων κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ, αναλύοντας σε ανεπίσημο σημείωμά του, τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει χαρακτηριστικά, ότι σε σχέση με τη φορολογία, ο κ. Σαμαράς στη ΔΕΘ έκανε δύο πράγματα:

1. Επιβεβαίωσε, ότι η κυβέρνησή του θα συνεχίσει την υπερφορολόγηση των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων και ακίνητων περιουσιών.

2. Υποσχέθηκε φοροελαφρύνσεις στους πλούσιους (πχ μείωση του ανώτατου φορολογικού συντελεστή).

Πιο αναλυτικά, η αξιωματική αντιπολίτευση επισημαίνει τα ακόλουθα:

Η συνέχιση της υπερφορολόγησης προκύπτει από τα εξής:

- Μονιμοποίηση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης. Η «έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης» ήταν ένα «έκτακτο» μέτρο που λήγει φέτος. Η συνέχισή της, με οποιαδήποτε έκπτωση, αποτελεί έναν νέο φόρο, μια νέα φορολογική επιβάρυνση, την οποία ο κ. Σαμαράς στη ΔΕΘ δεν δίστασε να την παρουσιάσει ως δήθεν «φοροελάφρυνση». Το έργο αυτό το έχουμε ξαναδεί με τον ΕΝΦΙΑ, όπου η κυβέρηση Σαμαρά παρουσίαζε ως «ελάφρυνση» τη μονιμοποίηση και διεύρυνση του έκτακτου χαρατσιού στα ακίνητα μέσω της ΔΕΗ.

- Διατήρηση της φορομπηχτικής φιλοσοφίας του ΕΝΦΙΑ. Ο ΕΝΦΙΑ είναι ένα τερατούργημα άδικης φορολόγησης διότι: (α) υπολογίζεται με βάση υπέρογκα πλασματικές αντικειμενικές αξίες που ισχύουν από το 2007, (β) οδηγεί σε δήμευση και μάλιστα χωρίς να προστατεύει την πρώτη κατοικία και τις μικρές ακίνητες περιουσίες, (γ) είναι ένας ελάχιστα αναλογικός φόρος, (δ) δεν λαμβάνεται υπόψη η μειωμένη λόγω κρίσης φοροδοτική ικανότητα των πολιτών γι' αυτό δημιουργεί εκατοντάδες εκατομμύρια ληξιπρόθεσμων χρεών. Ο κ. Σαμαράς στη ΔΕΘ μίλησε για κουτσουρεμένες εκπτώσεις (οι οποίες θα αφορούν ελάχιστους εξαιτίας των τεκμηρίων) ενώ παράλληλα «υποσχέθηκε» ότι οι «διορθώσεις» δεν θα θίγουν τον στόχο των 3,2 δις ευρώ! 'Άρα μας «υποσχέθηκε», ότι η κυβέρνησή του θα συνεχίσει τη φορομπηχτική φιλοσοφία του ΕΝΦΙΑ.

- Συνέχιση της εξίσωσης φόρων στα καύσιμα παρόλο που απέτυχε παταγωδώς. Η μείωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά 30% δέχτηκε ήδη τα πυρά παραγόντων της αγοράς (π.χ. ΠΟΠΕΚ) που υπολογίζουν, ότι η τελική μείωση στην τιμή του λίτρου θα είναι αμελητέα (6- 7 λεπτά). Ο κ. Σαμαρά αρνείται να καταργήσει την εξίσωση του φόρου θέρμανσης- κίνησης, η οποία είναι κοινώς αποδεχτό ότι απέτυχε παταγωδώς, τόσο εισπρακτικά (η ζήτηση καταβαραθρώθηκε συμπαρασύροντας τα φορολογικά έσοδα) όσο και κοινωνικά, περιβαλλοντικά και αναπτυξιακά. Αντί την κατάργηση, ο κ. Σαμαράς προτιμά τα μπαλώματα που ανακοίνωσε στη ΔΕΘ ενώ παράλληλα η κυβέρνησή του κωλυσιεργεί σκανδαλωδώς σε σχέση με την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής στα καύσιμα (πχ εγκατάσταση συστημάτων ελέγχου σε όλους τους κρίκους της αλυσίδας παραγωγής και διακίνησης πετρελαιοειδών).

- Καμία λύση για το πρόβλημα των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Ο κ. Σαμαράς στη ΔΕΘ δεν τόλμησε να ανακοινώσει ούτε καν μια υποτυπώδη αύξηση των δόσεων παρόλο που τα ληξιπρόθεσμα χρέη αυξάνονται κάθε μήνα και περισσότερο, και οι φορολογούμενοι επιβαρύνονται με ισοπεδωτικές προσαυξήσεις και πρόστιμα. Επίσης, ο ίδιος παρέκαμψε πλήρως τον πυρήνα του προβλήματος: τη μειωμένη, εξαιτίας των μνημονίων, φοροδοτική ικανότητα της πλειοψηφίας των πολιτών. Η μόνη λύση ανακούφισης των υπερχρεωμένων νοικοκυριών είναι μια ρύθμιση ανάλογα με το διαθέσιμο οικογενειακό εισόδημα και με απαλλαγή από προσαυξήσεις για όσους δεν μπορούν αντικειμενικά να πληρώσουν. Ο κ. Σαμαράς απλώς δεν μπορεί να δώσει μια τέτοια λύση διότι ακολουθεί τη στρατηγική του «καλού μαθητή», τονίζεται στο σημείωμα του ΣΥΡΙΖΑ.