Log in
A+ A A-

Συνεχίζονται οι μετασεισμοί στα Χανιά

Σαράντα μετασεισμοί καταγράφηκαν στην Κρήτη από το Σάββατο το απόγευμα, οπότε σημειώθηκε η ισχυρή σεισμική δόνηση των 6,2 Ρίχτερ. Ο υψηλότερος μετασεισμός ήταν μεγέθους 3,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Με απόφαση της Διεύθυνσης Δασών έκλεισε από το πρωί το φαράγγι της Σαμαριάς, προκειμένου να ελεγχθεί ο δρυμός σε όλο το μήκος της διαδρομής και κυρίως σε σημεία που από χθες αναφέρθηκαν πτώσεις βράχων.

Κλειστός είναι από το πρωί και ο επαρχιακός δρόμος, που οδηγεί στο Θέρισο σε όλο το μήκος του φαραγγιού, καθώς κρίθηκε σκόπιμο μετά την πτώση ενός μεγάλου βράχου να ελεγχθεί όλο το τμήμα της διαδρομής για να διαπιστωθεί αν υπάρχει κίνδυνος νέων κατολισθήσεων. Ο έλεγχος γίνεται σε συνεργασία με τον Ορειβατικό Σύλλογο Χανίων.

Από το πρωί ελέγχονται και οι σχολικές μονάδες των Χανίων, ώστε να διαπιστωθεί αν έχουν υποστεί ζημιές, ενώ συστάθηκαν επιτροπές ανά δήμο, τα μέλων των οποίων θα πραγματοποιήσουν ελέγχους σε όλα τα δημόσια κτίρια.

Στην περιφερειακή ενότητα Χανίων έχουν αναφερθεί από πολίτες ρήγματα σε κυρίως παλιές οικίες. Οι αναφορές συγκεντρώνονται και θα ακολουθήσουν αυτοψίες από μηχανικούς.

Οι έλεγχοι θα ξεκινήσουν από το πρωί της Δευτέρας, καθώς σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Χανίων, Απόστολο Βουλγαράκη «με την πρώτη εικόνα υπάρχει η εκτίμηση ότι οι ζημιές είναι περιορισμένες, ωστόσο σαφής εικόνα θα υπάρχει όταν ολοκληρωθούν οι αυτοψίες».

Οι πολίτες, που διαπιστώνουν ζημιές σε σπίτια και επιχειρήσεις, μπορούν να τις δηλώνουν στα τηλέφωνα 28213-40100, 40101 και 40102.

Το μεγάλο εστιακό βάθος (60 χλμ.) του σεισμού μειώνει τις πιθανότητες μεγάλων και πολλών μετασεισμών, τόνισε στο ΑΜΠΕ ο καθηγητής Σεισμολογίας, διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών Κωνσταντίνος Μακρόπουλος.

Σχετικά με το επίμαχο 48ωρο, που «κλείνει» αύριο, Δευτέρα, το απόγευμα, ο κ. Μακρόπουλος εξηγεί ότι διεθνώς έχει αποδειχθεί πως κάθε ώρα που περνά ελαττώνονται οι πιθανότητες για μεγαλύτερο σεισμό. Στο 48ωρο, λοιπόν, οι πιθανότητες εκδήλωσης ισχυρού μετασεισμού θα έχουν μειωθεί κατά 85% κι αυτό θα επιτρέψει μια ασφαλή επιστημονική ανακοίνωση για άμβλυνση του κινδύνου.

Όσον αφορά την περιοχή όπου εκδηλώθηκε ο σεισμός, ο κ. Μακρόπουλος εξηγεί ότι βρίσκεται στο λεγόμενο «Ελληνικό Τόξο» όπου συγκρούονται οι δύο τεκτονικές πλάτες της Ευρασίας και της Αφρικής. Το τόξο αυτό ξεκινά από τη Λευκάδα, διασχίζει τα νησιά του Ιουνίου, διαπερνά τη δυτική Πελοπόννησο, εκτείνεται στον νότιο θαλάσσιο χώρο της Κρήτης και ανεβαίνει ανάμεσα από τα Δωδεκάνησα. Είναι γεγονός, σημειώνει ο κ. Μακρόπουλος, ότι η περιοχή είναι σεισμολογικά επιβαρημένη.