Log in
A+ A A-

Πολιτική ομάδα για την συνέχιση της διαπραγμάτευσης συστήνει το Μαξίμου

Η κυβέρνηση συστήνει ομάδα ειδικής αποστολής η οποία θα αρχίσει αμέσως επαφές με εκπροσώπους των θεσμών προκειμένου να αναζητηθούν συγκλήσεις μεταξύ των προτάσεων της Αθήνας και των δανειστών. Ο νέος δίαυλος επικοινωνίας φαίνεται να ανοίγει μετά το διαφαινόμενο αδιέξοδο που είχαν περιπέσει οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Αθήνας και δανειστών με την ελληνική κυβέρνηση να διαμηνύει ότι η πρόταση που κατέθεσε ο Πρόεδρος Γιούνκερ δεν γίνεται αποδεκτή, και ο επικεφαλής της Κομισιόν να ζητά τις αντιπροτάσεις της ελληνικής πλευράς.

Ποιες προτάσεις των δανειστών μπορούν να γίνουν αποδεκτές

Σύμφωνα με έγκυρη κυβερνητική πηγή από την ελληνική πλευρά θα συμμετέχουν ο αν. Υπουργός Εξωτερικών Ευ. Τσακαλώτος και ο Γ. Χουλιαράκης που έχουν γνώση της πορείας των διαπραγματεύσεων. Σημειώνουν επίσης ότι κάποιες από τις προτάσεις των δανειστών που είναι συμβατές με την ελληνική πρόταση θα μπορούσαν να γίνουν αποδεκτές. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο τραπέζι έχει πέσει η πρόταση για αύξηση του μεσαίου συντελεστή ΦΠΑ από 11% που έχει προτείνει η ελληνική κυβέρνηση σε 13%. Στόχος της ελληνικής πλευράς είναι να εντοπιστούν συγκλίσεις βάση των οποίων ο Αλέξης Τσίπρας θα επιδιώξει να παρουσιάσει μία αντιπρόταση στους ξένους ηγέτες στο παρασκήνιο της Συνόδου Κορυφής που θα γίνει στα μέσα της επόμενης εβδομάδας.

Αθήνα: Δεν συζητάμε την πρόταση των δανειστών

Πάντως, νωρίς το απόγευμα της Κυριακής το Μέγαρο Μαξίμου με non paper απάντησε στις δηλώσεις που είχε κάνει νωρίτερα ο πρόεδρος της Κομισιόν, ο οποίος εξέφρασε την απογοήτευσή του για την ομιλία Τσίπρα στη Βουλή όπου ο πρωθυπουργός χρέωσε στον κ. Γιούνκερ την πρόταση των Θεσμών. Θέλοντας να βγάλει τελείως από το τραπέζι της διαπραγμάτευσης το σκληρό κείμενο των δανειστών, προκειμένου οι συζητήσεις να γίνουν αποκλειστικά στο Ελληνικό σχέδιο, η κυβερνητική ανακοίνωση τονίζει ότι «η πρόταση των τριών θεσμών δεν μπορεί να γίνει στο σύνολό της αποδεκτή. Κανένα κόμμα στη Βουλή δεν είπε, ούτε καν υπονόησε, ότι μπορεί να γίνει αποδεκτό αυτό το κείμενο στο σύνολό του». Στο κείμενο αναφέρεται επίσης ότι δεν υπάρχει κανένα χρονικό όριο στη διαπραγμάτευση, απαντώντας έτσι στα μηνύματα των Ευρωπαίων και του ΔΝΤ που ζητούν να προχωρήσει η διαπραγμάτευση με γρήγορα βήματα.

Δανειστές: Δεν συζητάμε την πρόταση της Αθήνας

Από την άλλη πλευρά, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ από το Σάββατο έχει καταστήσει σαφές ότι η μοναδική πρόταση που μένει στο τραπέζι είναι αυτή των δανειστών, με την κίνησή του να μην δεχθεί τηλεφωνική συνομιλία με τον Αλέξη Τσίπρα αλλά και με την υπόμνηση προς την Αθήνα ότι από την Πέμπτη περίμενε τις απαντήσεις της Αθήνας επί του σχεδίου των τριών θεσμών. Παράλληλα, ο κ. Γιούνκερ τόνισε ότι η πρόταση των δανειστών δεν ήταν ούτε τελεσίγραφο, ούτε ένα κείμενο take it opr leave it, θέλοντας να καταδείξει ότι υπάρχει περιθώριο διαπραγμάτευσης εάν η Αθήνα είναι διατεθειμένη να προτείνει ισοδύναμα μέτρα τις προτάσεις που θεωρεί ότι δεν την ικανοποιούν.

Μέτρα πίεσης της Αθήνας

Οι εταίροι είναι αποφασισμένοι να δείξουν ότι είναι ενωμένοι έναντι της Αθήνας και θα ασκήσουν πιέσεις προκειμένου η Ελληνική κυβέρνηση να δεχθεί μια λύση στην βάση των προτάσεών τους το συντομότερο δυνατό. Την Τρίτη κι ενώ η χώρα βρίσκεται ήδη στα πρόθυρα πιστωτικής ασφυξίας, στην Φρανκφούρτη η ΕΚΤ θα πρέπει να αποφασίσει αν θα διατηρήσει τα μέτρα παροχής ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες μέσω του μηχανισμού ELA. Την Τετάρτη η ΕΚΤ θα πρέπει να αποφασίσει τι θα κάνει για το κούρεμα των ελληνικών collaterals, απόφαση που έχει αναβάλει ήδη δύο φορές. Μάλιστα αυτή η συζήτηση στην Φρανκφούρτη πρόκειται να γίνει ελάχιστες ώρες πριν από την νέα τριμερή σύνοδο Τσίπρα, Μέρκελ Ολάντ στις Βρυξέλλες. Ολα αυτά ενώ αναμένεται η παρέμβαση του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα προς την Αγκελα Μέρκελ, με στόχο αν βρεθεί μια λύση το συντομότερο δυνατό.

thetoc.gr