Log in
A+ A A-

Η Κομισιόν κατηγορεί την Αθήνα για υπαναχωρήσεις

"Βραχυκύκλωμα" μετά της ελληνικής κυβέρνησης και της -άλλοτε θετικά διακείμενης- Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχει προκληθεί μετά την τελευταία πρόταση της ελληνικής πλευράς προς τους διεθνείς πιστωτές.

Η Κομισιόν μιλά για υπαναχώρηση από τα όσα συμφώνησαν σε προσωπικό επίπεδο ο Αλέξης Τσίπρας με το Ζαν Κλωντ Γιούνκερ την προηγούμενη εβδομάδα, όσον αφορά τους δημοσιονομικούς στόχους, ενώ ο πρόεδρος της Επιτροπής δεν κρύβει πλέον τη δυσαρέσκειά του για τη στάση του έλληνα πρωθυπουργού. Για το λόγο αυτό παραμένει στον αέρα το αν οι δύο άνδρες θα συναντηθούν τελικά σήμερα στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει στους Financial Times ο Peter Spiegel, ευρωπαίοι αξιωματούχοι πίστευαν ότι ο Αλέξης Τσίπρας είχε συμφωνήσει με τους στόχους που έθεταν οι δανειστές στη συνάντηση με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και ετοίμαζαν ένα νέο σχέδιο για να φτάσουν σε αυτά τα επίπεδα. Αντί αυτού, η Αθήνα άλλαξε τους στόχους στη νέα πρόταση που κατέθεσε χωρίς να δώσει νέες προτάσεις.

Η νέα ελληνική πρόταση προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 0,75% το 2015, 1,75% το 2016 και 2,5% το 2017, πολύ χαμηλότερα από τους στόχους των πιστωτών που παρουσιάστηκαν μέσω του Γιούνκερ, αναφέρει.

"Ανεπαρκείς οι ελληνικές προτάσεις"

Oι τελευταίες προτάσεις της Αθήνας, είναι ανεπαρκείς, δεν ανταποκρίνονται σε αυτά που είχε υποσχεθεί η Ελλάδα, η μπάλα είναι «ξεκάθαρα» στο γήπεδο της Ελλάδας είπε σε συνέντευξη Τύπου ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς.

Ο ίδιος αρνήθηκε να απαντήσει εάν η Κομισιόν επιμένει σε πρωτογενές πλεόνασμα 1%. Ερωτηθείς εάν ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ θα συναντήσει σήμερα τον Αλέξη Τσίπρα απάντησε ότι για την ώρα δεν υπάρχει κάτι προγραμματισμένο.

Ανεπαρκείς χαρακτήρισε τις προτάσεις της Αθήνας και ο ευρωπαίος επίτροπος Πιερ Μοσχοβισί ο οποίος είπε στους έλληνες διαπραγματευτές ότι το τελευταίο σχέδιο που κατέθεσαν είναι ανεπαρκές και πρέπει να ξαναδουλευτεί εάν η Αθήνα θέλει χρηματοδότηση και τα 7,2 δισ. Ευρώ.

Φαρμάκι από τον Γιούνκερ

«Δηλητήριο» φέρεται να έσταξε για την Ελλάδα ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε με τους ευρωπαίους επιτρόπους την Τρίτη στο Στρασβούργο.

Σύμφωνα με αξιωματούχους που επικαλούνται οι FT και οι οποίοι ενημερώθηκαν για τη συνάντηση, ο Ζ-Κ Γιούνκερ δήλωσε ότι η Αθήνα «έχασε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή». «Απέτυχαν να δουν ότι ο καλύτερος φίλος των μικρών και μεσαίων κρατών-μελών είναι η Κομισιόν», φέρεται να είπε ο Γιούνκερ, σύμφωνα με αξιωματούχο.

Όπως αναφέρουν αξιωματούχοι στους FT, ο κ. Γιούνκερ είπε πως δεν θα παραστεί σε μια συνάντηση Μέρκελ-Ολάντ-Τσίπρα εάν ο έλληνας πρωθυπουργός «έλθει με την ίδια συμπεριφορά που είχε την περασμένη εβδομάδα».

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΑFP και του Alex Pigmann, ο κ. Γιούνκερ φέρεται ακόμη να είπε στους ευρωπαίους επιτρόπους, ότι μια νέα συνάντηση με τον Τσίπρα θα ήταν «χάσιμο χρόνου» και ότι θα ήταν καλύτερο να ασχοληθεί με τους Λατινοαμερικάνους ηγέτες, ανέφερε πηγή της ΕΕ.

thetoc.gr