Log in
A+ A A-

Διαπραγμάτευση: Διάσταση απόψεων Ελλάδας - δανειστών για τα προαπαιτούμενα

Πώς εξελίσσεται η διαπραγμάτευση στο δρόμο προς τη συμφωνία. Σύγκλιση θέσεων για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Τσακαλώτος: Όλοι θέλουμε να ολοκληρωθεί έως τα τέλη του 2015, δεν θέλουν κούρεμα στις καταθέσεις οι θεσμοί

Παραμένουν ορισμένα αγκάθια στη διαπραγμάτευση μεταξύ Ελλάδας και δανειστών, παρά τη διαφαινόμενη σύγκλιση θέσεων σε μια σειρά από φλέγοντα ζητήματα. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες που έρχονται από το οικονομικό επιτελείο, ελληνική κυβέρνηση και δανειστές εμφανίζουν διάσταση θέσεων, σε ό,τι αφορά την υλοποίηση των ήδη ψηφισθέντων προαπαιτούμενων.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, κυβέρνηση και δανειστές δεν συμφωνούν ως προς το εξής: Ποια προπαιτούμενα θα πρέπει να εφαρμοστούν σε πρώτη φάση και ποια στη συνέχεια, σε δεύτερη φάση.
"Καταβάλλουμε προσπάθεια για την άρση του συγκεκριμένου εμποδίου", δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτος, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνάντησής του με τους επικεφαλής των θεσμών, η οποία βρισκόταν σε εξέλιξη από τις 11:30 περίπου το πρωί.

Στο μέτωπο των τραπεζών, ο κ. Τσακαλώτος διαβεβαίωσε ότι αποτελεί κοινό στόχο - της ελληνικής κυβέρνησης και των δανειστών - η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών να έχει ολοκληρωθεί έως τα τέλη του 2015.

"Ελλάδα και δανειστές επιθυμούν την ολοκλήρωση του νέου γύρου ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών έως τα τέλη του έτους", εξήγησε χαρακτηριστικά ο κ. Τσακαλώτος, για να τονίσει μάλιστα πως οι δανειστές συμφωνούν πως δεν πρέπει να επιβληθεί κούρεμα (haircut) στις καταθέσεις.

Κατά τη διάρκεια της σημερινής συνάντησης των κ. κ. Ευ. Τσακαλώτου και Γ. Σταθάκη οριστικοποιήθηκε το μεγαλύτερο μέρος των μεταρρυθμίσεων που καλείται να εφαρμόσει η Αθήνα, στο πλαίσιο της εργαλειοθήκης (toolkit) του ΟΟΣΑ.

Η συζήτηση για το toolkit έκλεισε σε πολύ μεγάλο βαθμό, τόνιζαν χαρακτηριστικά κυβερνητικές πηγές. Σε ό,τι αφορά τα εργασιακά, όπως δηλώνουν ανώτατες κυβερνητικές πηγές, οι διαβουλεύσεις θα ξεκινήσουν το φθινόπωρο.

news247