Log in
A+ A A-

Ξεκίνησε η προεκλογική μάχη

Σε προεκλογικούς ρυθμούς κινούνται τα επιτελεία των κομμάτων.

«Σήμερα ξεκινά η μεγάλη εκλογική μάχη. Ο ελληνικός λαός θα δώσει ισχυρή εντολή για το παρόν και το μέλλον. Η Ελλάδα δεν μπορεί να γυρίσει πίσω. Και δεν θα γυρίσει. Θα πάει μόνο μπροστά», δηλώνει στην εφημερίδα ΑΥΓΗ ο Αλέξης Τσίπρας. Παρουσία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, συνεδριάζει, αυτή την ώρα, η Επιτροπή Προγράμματος του κόμματος. Για το μεσημέρι έχει οριστεί νέα συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας.

Στην αντεπίθεση περνούν 50 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Σε ανακοίνωση που υπογράφουν, δηλώνουν τη στήριξή τους στον Αλέξη Τσίπρα και φωτογραφίζοντας τη στάση της Λαϊκής Ενότητας και της Ζωής Κωνσταντοπούλου, κάνουν λόγο για εκφυλιστικά φαινόμενα «όπως προσωπικές στρατηγικές, κατάχρηση των πολιτειακών ρόλων, αξιοποίηση των διερευνητικών εντολών, κωλυσιεργία και ακρότητες για προσωπικά και εκλογικά οφέλη.

Εν τω μεταξύ δύο μέλη της κεντρικής επιτροπής του κόμματος και μέλη της κίνησης των “53”, ανακοίνωσαν πριν από λίγο την αποχώρησή τους αντιδρώντας στην υιοθέτηση του μνημονίου. Πρόκειται για την Μάνια Μπαρζέφσκι και Δημοσθένη Παπαδάτο Αναγνωστόπουλο μέλοι Κ.Ε. ΣΥΡΙΖΑ, Τμήμα Δικαιωμάτων

Σφοδρή κριτική εναντίον του Αλέξη Τσίπρα άσκησε ο πρόεδρος της ΝΔ, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, σε συνέντευξη στην τηλεόραση του Alpha. Τον κατηγόρησε ότι με τις εκλογές «την κοπανάει διότι δεν θέλει να εφαρμόσει το μνημόνιο που έφερε», ενώ τον κάλεσε εκ νέου σε ντιμπέιτ. Ο πρόεδρος της ΝΔ θα πραγματοποιήσει σήμερα περιοδεία σε Βοιωτία και Εύβοια. Το βράδυ θα μιλήσει από τη Χαλκίδα.

Το τρίτο μνημόνιο είναι το πιο δυσβάστακτο και ο Παναγιώτης Λαφαζάνης παγίδα για τον ελληνικό λαό, τόνισε ο ΓΓ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας. Μιλώντας στο ΜΕΓΚΑ ο κος Κουτσούμπας επισήμανε πως ο λαός δεν πρέπει να παγιδευτεί ξανά από εκείνουν που χρησιμοποιούν τα συνθήματα της αριστεράς.

Η χώρα έχει αποφύγει τον κίνδυνο ενός Grexit εκτίμησε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο τέως αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας. «Δεν έχουμε περιθώρια να ξεφύγουμε από αυτή το μνημόνιο, τα αυτονόητα πρέπει να γίνουν» επισήμανε.

Η διαφορά της Ν.Δ. από τον ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι εμείς μπορούμε να εφαρμόσουμε γρήγορα το τρίτο πρόγραμμα για να τελειώνουμε με τα μνημόνια, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ θα αρχίσει ξανά τις ίδιες παλινωδίες, δήλωσε επίσης στον ΣΚΑΪ ο βουλευτής της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Οπουδήποτε μπορώ να πάω αν κρίνω ότι αυτό εξασφαλίζει τους κανόνες της κοινωνικής ασφάλισης» ανέφερε χαρακτηριστικά, ο τέως γγ. Κοινωνικών Ασφαλίσεων Γιώργος Ρωμανιάς στο ΜΕΓΚΑ ερωτηθείς για την πολιτική του διαδρομή από τη ΝΔ και τους Ανεξάρτητους Έλληνες στη Λαϊκή Ενότητα.

Στο κόμμα του Παναγιώτη Λαφαζάνη, εντάσσεται ο βουλευτής Λασιθίου Κώστας Δερμιτζάκης - ο οποίος είχε ήδη ανακοινώσει ότι δεν θα είναι υποψήφιος με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Συνάντηση με παραγωγικούς φορείς εν όψει της ΔΕΘ θα έχει στις 12.30 το μεσημέρι στη Θεσσαλονίκη η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, την ώρα που η συνεργασία ΠΑΣΟΚ - ΚΙΔΗΣΟ ναυαγεί οριστικά.

Στις αντιδράσεις των διεθνών μέσων ενημέρωσης..."Ο Τσίπρας τζογάρει με την επιστροφή του στο Μαξίμου", γράφει η βρετανική Guardian, ενώ το Euronews σημειώνει πως η 65χρονη Βασιλική Θάνου έχει χαρακτηριστεί ως μια δικαστικός που τάσσεται εναντίον της λιτότητας.

Προβάδισμα στον ΣΥΡΙΖΑ μετά όμως από τους αναποφάσιστους δείχνει η πρώτη πανελλαδική δημοσκόπηση. Σε έρευνα της ProRata για την "Εφημερίδα των Συντακτών", οι αναποφάσιστοι φτάνουν το 25,5%. Ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 23% και ακολουθεί η ΝΔ 19,5%, η Χρυσή Αυγή με 6,5%, το ΚΚΕ με 5%, το ΠΑΣΟΚ με 4,5%, το Ποτάμι με 4%, η Λαϊκή Ενότητα με 3,5%. Στο όριο του 3% είναι η Ένωση Κεντρώων του Βασίλη Λεβέντη. Εκτός Βουλής οι ΑΝΕΛ, που συγκεντρώνουν μόλις 2%.