Log in
A+ A A-

Eurogroup: Πρώτα τα μέτρα, μετά δόσεις,αξιολόγηση και ανακεφαλαιοποίηση

Λίγο μετά πριν τις 7.30 ώρα Ελλάδας ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στο πλαίσιο του Eurogroup. Σύμφωνα με πληροφορίες, η συζήτηση για το θέμα της Ελλάδας διήρκησε μόλις 20 λεπτά, ενώ οι ευρωπαίοι εταίροι έστειλαν μήνυμα για επιτάχυνση των διαδικασιών, υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και τήρηση του χρονοδιαγράμματος της συμφωνίας.

Στόχος είναι η όσο το δυνατόν ταχύτερη ψήφιση και υλοποίηση των 2 πακέτων με προαπαιτούμενα, η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης που θα ανοίξει το δρόμο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις δηλώσεις του προέδρου του Eurogroup Γ. Ντάισελμπλουμ μετά το πέρας του Eurogroup, η Αθήνα θα πρέπει να εφαρμόσει το πρώτο πακέτο προαπαιτουμένων που συμφωνήθηκε μέχρι τις 15 Οκτωβρίου προκειμένου να «ξεκλειδώσει» η πρώτη υποδόση των 2 δισ. ευρώ. Εν συνεχεία, εντός του μήνα θα πρέπει να συμφωνηθεί το δεύτερο πακέτο προαπαιτουμένων και εν συνεχεία να εφαρμοστεί για να απελευθερωθεί η δεύτερη υποδόση του 1 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον κ. Ντάισελμπλουμ το κλειδί είναι η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, που αποτελεί προϋπόθεση για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών αλλά και την έναρξη της συζήτησης για το χρέος, είναι η εφαρμογή των δύο πακέτων προαπαιτουμένων, αλλά και σχεδιασμός για ζητήματα που αφορούν το συνταξιοδοτικό σύστημα, σημείωσε ο πρόεδρος του Eurogroup.

Nτάισελμπλουμ: Να διατηρηθεί το μεταρρυθμιστικό πνεύμα

Το Eurogroup ενημερώθηκε για τις εξελίξεις στην Ελλάδα και καλωσόρισε τη δέσμευση των ελληνικών αρχών να εφαρμόσουν το πρόγραμμα. Χρειάζεται ακόμη πολλή δουλειά να γίνει, ενώ είναι σημαντικό να διατηρηθεί το μεταρρυθμιστικό πνεύμα που είναι κομβικό για την οικονομική ανάπτυξη.

Σύμφωνα με τον κ. Ντάισελμπλουμ, κατά τη διάρκεια του Eurogroup, συμφωνήθηκε το επόμενο πακέτο προαπαιτουμένων. Όταν αυτά αυτά εφαρμοστούν -στα μέσα Οκτωβρίου- τότε θα απελευθερωθούν τα 2 δισ. ευρώ της δόσης. Το επόμενο πακέτο με προαπαιτούμενα θα συμφωνηθεί αργότερα εντός του Οκτωβρίου και θα απελευθερώσει την υποδόση του 1 δισ. ευρω.

Όπως σημείωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, οι υπουργοί Οικονομικών ζήτησαν να εργαστούν οι Θεσμοί και οι ελληνικές αρχές για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, κάτι που για να γίνει θα πρέπει να τεθούν και ζητήματα που αφορούν το συνταξιοδοτικό και τη διακυβέρνηση του χρηματοπιστωτικού τομέα.

Η ΕΚΤ αξιολογεί τις τράπεζες, ενώ περί τον Νοέμβριο-Δεκέμβριο θα πρέπει να γίνει ανακεφαλαιοποίηση τους.

Το κλειδί είναι η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, σημείωσε ο κ. Ντάισελμπλουμ.

Μέρος της αξιολόγησης θα είναι και τα προαπαιτούμενα, αλλά και ζητήματα που αφορούν τη διακυβέρνηση του χρηματοπιστωτικού τομέα, ζητήματα που θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί πριν αρχίσει η διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης, ανέφερε ο κ. Ντάισελμπλουμ, απαντώντας σε ερώτηση αν η ανακεφαλαιοποίηση μπορεί να λάβει χώρα σε περίπτωση που υπάρχουν εκκρεμότητες στην πρώτη αξιολόγηση. Έδωσα έμφαση στο ότι τα πράγματα πρέπει να γίνουν εντός χρονοδιαγράμματος, σημείωσε ο πρόεδρος του Eurogroup και πρόσθεσε: Δεν μπορείς να περιμένεις από τους ευρωπαίους εταίρους να ρίξουν νέο χρήμα χωρίς να έχουν ολοκληρωθεί τα ζητήματα της διακυβέρνησης των τραπεζών.

Μοσκοβισί: Πριν το τέλος Νοεμβρίου να ολοκληρωθεί η 1η αξιολόγηση

Η Κομισιόν εκφράζει για ακόμη μια φορά τη βούληση της να συνεργαστεί με τις ελληνικές αρχές, ανέφερε ο ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Π. Μοσκοβισί, επιμένοντας στη γρήγορη εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, με την υιοθέτηση την επόμενη εβδομάδα του πακέτου προαπαιτουμένων.

Ο κ. Μοσκοβισί περιέγραψε και εκείνος το χρονοδιάγραμμα της επόμενης περιόδου, ενώ σημείωσε πως η πρώτη αξιολόγηση θα πρέπει να ολοκληρωθεί πριν το τέλος του Νοεμβρίου. Είμαι αισιόδοξος, υπάρχει θετική δυναμική, σημείωσε μεταξύ άλλων.

thetoc.gr