Warning
  • JUser: :_load: Unable to load user with ID: 244
Log in
A+ A A-

Ο Μοσκοβισί πάει, ο Σουλτς έρχεται, τα ισοδύναμα μένουν

Εγκλωβισμένη... στην αναζήτηση των ισοδυνάμων παραμένει η κυβέρνηση, τη στιγμή που υποδέχεται τον έναν μετά τον άλλο υψηλόβαθμους αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναζητώντας στήριξη των θέσεων της στην κρίσιμη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς για τα «ανοιχτά» θέματα. Μεταξύ αυτών το ζήτημα των «κόκκινων δανείων» αλλά και τα ισοδύναμα για τη μη επιβολή του ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση. Προθεσμία για πρόοδο στις εκκρεμότητες της πρώτης δέσμης προαπαιτουμένων μέχρι τη Δευτέρα φέρεται να έθεσε ο Πιερ Μοσκοβισί στον Α. Τσίπρα. Στην Αθήνα αύριο ο πρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου Μ. Σουλτς.

Προθεσμία έξι ημερών από Μοσκοβισί

Παρά τις δηλώσεις περί «θετικού momentum» και την εκτίμηση ότι εν τέλει θα βρεθεί συμβιβαστική λύση στα ανοιχτά θέματα της διαπραγμάτευσης, ο ευρωπαίος επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί φέρεται να διαμήνυσε στην ελληνική πλευρά πως τα οποία ισοδύναμα μέτρα για να «κλείσει» το πρώτο πακέτο προαπαιτουμένων πρέπει να έχουν βρεθεί εντός των επόμενων 6 ημερών, δηλαδή μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα που συνεδριάζει το Eurogroup. Την ίδια στιγμή σιγήν ιχθύος τήρησε ο ευρωπαίος Επίτροπος για το «καυτό» ζήτημα των «κόκκινων δανείων».

Εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου, σημείωσε απλώς πως συζήτησε τα πάντα με τον έλληνα πρωθυπουργό, ενώ επανέλαβε για ακόμη μία φορά τον οδικό χάρτη που πρέπει να ακολουθήσει η ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να πετύχει την εκταμίευση των δύο υπο-δόσεων ύψους 2 δισ. και 1 δισ. οι οποίες συνδέονται με την εκπλήρωση των πρώτης και της δεύτερης δεσμίδας προαπαιτουμένων αντιστοίχως. Επίσης, παρέπεμψε το ζήτημα του χρέους για μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, όπως άλλωστε προβλέπει και η συμφωνία του Ιουλίου.

Το μήνυμα για επίσπευση των εκκρεμοτήτων έστειλε ο κ. Μοσκοβισί και στη συνέντευξη Τύπου που πραγματοποίησε μετά τη συνάντηση του με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο. Σύμφωνα με τον ευρωπαίο Επίτροπο, έχει γίνει πολλή δουλειά, ωστόσο χρειάζεται να γίνουν και άλλα πράγματα προκειμένου να φτάσουμε στη δεύτερη δέσμη των προαπαιτουμένων. Ο κ. Μοσκοβισί αναφέρθηκε σε 3 με 4 εκκρεμή ζητήματα, χωρίς μπει σε λεπτομέρειες και χωρίς να κατονομάσει ρητά τα ανοιχτά θέματα. Εξέφρασε τέλος την εκτίμησή του ότι σε πνεύμα συνεργασίας τα θέματα θα λυθούν μέχρι τη Δευτέρα.

Η αναδιάρθρωση του χρέους

Στο περιθώριο της συνάντησης με τον Πιερ Μοσκοβισί, ο κ. Τσακαλώτος δήλωσε ότι η επιθυμία της ελληνικής πλευράς είναι η διαπραγμάτευση για το χρέος να ξεκινήσει μέχρι τα Χριστούγεννα.

«Ο οδικός χάρτης της κυβέρνησης περιλαμβάνει την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και την έναρξη της συζήτησης για το χρέος» είπε ο κ. Τσακαλώτος προσθέτοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη ξεκινήσει την προετοιμασία.

Από την πλευρά του, ο κ. Μοσκοβισί απέφυγε να μιλήσει για συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα σχετικά με τη συζήτηση για το χρέος. Πρόσθεσε ωστόσο ότι «στόχος όλων μας είναι οικοδομήσουμε ένα success story και για την Ελλάδα και για την Ευρωζώνη». Υποστήριξε ότι οι συζητήσεις για το θέμα του χρέους θα πρέπει να προχωρήσουν βήμα-βήμα: « να κατακτήσουμε μικτές νίκες» ήταν τα λόγια του κ. Μοσκοβισί ο οποίος πρόσθεσε ότι όταν έρθει η ώρα για τη συζήτηση του χρέους, οι συζητήσεις θα πρέπει να διέπονται από αισιοδοξία αλλά και από πραγματισμό καθώς θα πρέπει «να φτάσουμε σε μια κοινά αποδεκτή λύση η οποία θα είναι πολιτικά αποδεκτή από όλες τις χώρες μέλη της Ευρωζώνης»

Τι αναφέρουν κυβερνητικές πηγές

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, Α. Τσίπρας και Πιερ Μοσκοβισί συζήτησαν όλα τα θέματα που αφορούν τη Συμφωνία και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Στο θέμα των κόκκινων δανείων, που έθεσε ο Πρωθυπουργός, ο Π. Μοσκοβισί εξέφρασε την βεβαιότητα ότι μπορεί να βρεθεί λύση που δεν θα θέτει σε κίνδυνο την κοινωνική συνοχή. Συζητήθηκε επίσης το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, για την οποία και οι δύο πλευρές εξέφρασαν την βεβαιότητά τους ότι το θέμα θα έχει ολοκληρωθεί επιτυχώς πριν το τέλος του χρόνου. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο κ. Μοσκοβισί μίλησε εξαιρετικά θετικά για την μέχρι τώρα συνεργασία της Ελλάδας με τους θεσμούς, ενώ εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα υπάρξει συνεννόηση στα ανοιχτά ζητήματα, καθώς και την ιδιαίτερη αισιοδοξία για την πορεία και την ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος.

«Σαφάρι» για τα ισοδύναμα

Την ίδια στιγμή πάντως η κυβέρνηση ακόμη αναζητεί αξιόπιστα ισοδύναμα για να αντικαταστήσει τον ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση.

Στη χθεσινή σύσκεψη, υπό τον πρωθυπουργό, με την παρουσία των Δραγασάκη, Φλαμπουράρη, Παππά, Τσακαλώτου και Γεροβασίλη, έπεσε στο τραπέζι η φορολόγηση του ΚΙΝΟ και συγκεκριμένα με 5 λεπτά τη στήλη. Με δεδομένο ότι πέρυσι παίχτηκαν 4,5 δισ. στήλες το μέτρο μπορεί να επιφέρει στα δημόσια ταμεία περί τα 225 εκατομμύρια ευρώ, ωστόσο το θέμα σκοντάφτει στο γεγονός ότι ο ΟΠΑΠ δεν είναι πλέον δημόσια εταιρεία αλλά ιδιωτική.

Αν πάντως προκριθεί η συγκεκριμένη λύση επικουρικά η κυβέρνηση μελετά την αύξηση του ΦΠΑ σε διάφορες κατηγορίες κρέατος που θεωρούνται πολυτελείας, όπως το κυνήγι και κρέας από βουβάλι, ελάφι, αγριογούρουνο κ.α., ενώ και η φορολόγηση του βόειου κρέατος είναι στο τραπέζι.

Χθες ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης, σχετικά με το θέμα του ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση, σημείωσε ότι η κυβέρνηση «αντιμετωπίζει με ευαισθησία το θέμα της επιβολής του 23%» και ήδη καταλήγει σε συγκεκριμένα ισοδύναμα. «Τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθούν οι λύσεις στο ζήτημα», είπε ο κ. Φίλης που επανέλαβε ότι η επιβολή ΦΠΑ στην εκπαίδευση δεν ήταν ιδέα της κυβέρνησης.

Όσον αφορά το θέμα των «κόκκινων δανείων», η κυβέρνηση εξακολουθεί να αναζητεί πολιτική λύση. Τις τελευταίες ημέρες πάντως τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών και οι Έλληνες εμπειρογνώμονες φαίνεται ότι είναι κοντά στην συμφωνία. Φαίνεται να «κλειδώνει» η προστασία των κατοικιών από πλειστηριασμούς στις 150-170.000 και με εισόδημα κατ΄έτος από 20-25.000 ευρώ.

Και από αύριο... Σουλτς

Στην Αθήνα θα βρίσκεται την Τετάρτη ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, όπου μαζί με τον έλληνα πρωθυπουργό θα παραστούν σε εκδήλωση για την πρώτη μετεγκατάσταση προσφύγων.

thetoc.gr

Ο κ. Τσίπρας θα έχει κατόπιν κατ'ιδίαν συνάντηση με τον πρόεδρο του ευρωκοινοβουλίου στο Μέγαρο Μαξίμου, παρουσία του υπουργού Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Jean Asselborn και του Ευρωπαίου Επιτροπου Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δημήτρη Αβραμόπουλου.