Log in
A+ A A-

Γιγάντιες απολιθωμένες χελώνες 2,5 εκατομμυρίων ετών βρέθηκαν στην Πιερία

Πέντε απολιθωμένες τιτανοχελώνες που ζούσαν πριν απο 2.5 εκατομμύρια χρόνια  βρέθηκαν στην παραλία του Μακρύγιαλου Πιερία απο ομάδα επιστημόνων του Α.Π.Θεσσαλονίκης .

Ένα από τα απολιθώματα το οποίο ζυγίζει 800 κιλά , ξεθάφτηκε από την άμμο και μεταφέρθηκε στο δημαρχείο της περιοχής. Εκτιμάται ότι ανάλογα απολιθώματα βρίσκονται σε όλη την περιοχή γύρω από τον Θερμαϊκό.    Την Κυριακή 8 Νοεμβρίου 2015 ομάδα από το ΑΠΘ αποτελούμενη από τους Νίκο Μπαχαρίδη, εξωτερικό επιστημονικό συνεργάτη, Νίκο Βασιλειάδη, μεταπτυχιακό φοιτητή και Άννα Κυριακίδου, προπτυχιακή φοιτήτρια, πήγαν στο Μακρύγιαλο με σκοπό την επιβεβαίωση της ύπαρξης απολιθωμένης χελώνας.  Αφού ξεθάφτηκε η χελώνα δέθηκε με ιμάντες και μεταφέρθηκε με καΐκι μέχρι το λιμάνι των Αλυκών. Από τον Δήμο Πύδνας-Κολινδρού κατέφτασαν ένα JCB κι ένα φορτηγό, τα οποία την μετέφεραν στην είσοδο του Δημαρχείου Μακρυγιάλου.

«Πρόκειται πραγματικά για ένα πολύ σημαντικό εύρημα, το οποίο βέβαια διαβρώθηκε σε μεγάλο βαθμό, γι” αυτό και απαιτείται πολύ προσεκτική και επίπονη συντήρηση για να αναδειχθεί», σημειώνει η Ευαγγελία Τσουκαλά, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Τμήματος Γεωλογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Αυτές οι τιτανοχελώνες ξεπερνούσαν το ένα μέτρο σε μήκος, ζούσαν σε ένα περιβάλλον ελαφρώς πιο υγρό και θερμό από το σημερινό, πεδινό, με λίμνες, ποτάμια και χαμηλή βλάστηση, που προσδιορίζεται πριν από 3 με 5 εκατομμύρια χρόνια.
Στόχος είναι η χελώνα να συντηρηθεί και να προστατευθεί, ενώ με την απαραίτητη οικονομική συνδρομή θα προχωρήσει η μεταφορά και των άλλων δύο χελωνών που έχουν εντοπιστεί ενώ ήδη υπάρχει η ιδέα να δημιουργηθεί μιά έκθεση , ένα «Πάρκο Τιτανοχελώνων» .