Warning
  • JUser: :_load: Unable to load user with ID: 98
Log in
A+ A A-

Η πρώτη αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο

Στα τέλη Δεκεμβρίου θα ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση του τρίτου προγράμματος της Ελλάδας, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, από το βήμα του συνεδρίου του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου την Τρίτη.

«Η πρώτη αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί εντός του Δεκεμβρίου, στο τέλος αυτού του μήνα» είπε χαρακτηριστικά ενώ παράλληλα εκτίμησε πως η ανάπτυξη μπορεί να έρθει νωρίτερα από το β’ εξάμηνο πιθανότατα το δεύτερο τρίμηνο του 2016

Από το βήμα του ίδιου συνεδρίου ο κος Σταθάκης προανήγγειλε τη θέσπιση ενός σταθερού φορολογικού πλαισίου για τις ξένες επενδύσεις ενώ σημείωσε πως η επιβολή των capital controls δεν ήταν επιλογή της Ελλάδας και θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί.

Ο υπουργός ανέφερε πως η Ελλάδα δεν θα γίνει φορολογικός παράδεισος, «η φορολογία της και οι ασφαλιστικές εισφορές θα είναι στο μέσο όρο της ΕΕ», είπε ο ίδιος.

Προανήγγειλε επίσης πως θα αλλάξει το σύστημα δημοσίων συμβάσεων και προμηθειών, το νέο πλαίσιο έχει γίνει σε συνεργασία με την Κομισιόν όπως είπε, με στόχο μεταξύ των άλλων τη βελτίωση των σχέσεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

«Αν προχωρήσει θετικά που όλοι περιμένουμε να ολοκληρωθεί θετικά η οικονομία θα έχει σταθεροποιηθεί» ανέφερε ο υπουργός ο οποίος σημείωσε πως οι παλιοί αναπτυξιακοί νόμοι έχουν αφήσει ένα τεράστιο χρέος 3 δισ. ευρώ, ενώ ο νέος αναπτυξιακός νόμος θα δίνει έμφαση στην παραγωγή και στις εξαγωγές.

«Μπορούμε να βγούμε από την κρίση», είπε ο υπουργός, ενώ σημείωσε πως το χρέος είναι εξόφθαλμα μη βιώσιμο, και αυτό αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης που θα εξασφαλίσει τη βιωσιμότητα του. Προσέθεσε ότι η Ελλάδα δεν θα αντιμετωπίσει κρίση χρέους στο μέλλον ανέφερε ο ίδιος.
Αναφερόμενος στην ανάγκη προσέλκυσης ξένων επενδύσεων ο υπουργός σημείωσε πως υπάρχουν πρωτοβουλίες για αλλαγές στο νόμο για τις στρατηγικές επενδύσει, καθώς και άλλες αλλαγές μεταξύ των οποίων η υιοθέτηση ενός σταθερότερου πλαισίου φορολόγησης για ξένες επενδύσεις.