Log in
A+ A A-

Nεα σενάρια για σύγκρουση της κυβερνησης με τους δανειστες

Το ασφαλιστικό θα σηματοδοτήσει την επιστροφή στη σκληρή πολιτική και κοινωνική πραγματικότητα μετά τις γιορτές καθώς την Δευτέρα η κυβέρνηση θα αποστείλει την πρότασή της στους εκπροσώπους των δανειστών που επιστρέφουν στις 7 Ιανουαρίου στην Αθήνα.

Η αλλαγή του ασφαλιστικού θεωρείται και έχει διαμηνυθεί στην κυβέρνηση ότι είναι η κομβικότερη μεταρρύθμιση ώστε να κλείσει η πρώτη αξιολόγηση και να μην εισέλθει η χώρα σε ένα νέο κύκλο διαμάχης με τους πιστωτές της.

Δεν είναι τυχαία η παρέμβαση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννη Στουρνάρα ο οποίος χαρακτηρίζει άκρως επικίνδυνο το ενδεχόμενο να μην ολοκληρωθεί επιτυχώς η αξιολόγηση αλλά και η παραδοχή του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη πως η ολοκλήρωση της αξιολόγησης προϋποθέτει συμφωνία για το ασφαλιστικό. Και μάλιστα στο δημοσιονομικό σκέλος που αφορά το 2016.

Οσον αφορά στον πρωθυπουργό αυτός σε συνέντευξή του στην Real News χαρακτηρίζει την ψήφιση του ασφαλιστικού « ψήφο εμπιστοσύνης στις επόμενες γενιές» και εκτιμά ότι θα υπερψηφιστεί με περισσότερους ψήφος από τις 153 της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Ενω για την αξιολόγηση λέει πως στόχος είναι να κλείσει πριν το τέλος του Φεβρουαρίου. Ενώ επαναλαμβάνει τα περί ισοδυνάμων αντί περικοπής των συντάξεων.

Στουρνάρας: Δεν θα αντέξει η οικονομία επανάληψη του 2015

Σε άρθρο του στην Καθημερινή της Κυριακής ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννη Στουρνάρα υπογραμμίζει πως η αξιολόγηση θα πρέπει να κλείσει επιτυχώς διαφορετικά η ελληνική οικονομία δεν θα μπορέσει να αντέξει το 2016 να επαναληφθεί το σκηνικό του πρώτου εξαμήνου του 2015.

Σε άρθρο του στην Καθημερινή της Κυριακής ο διοικητής της ΤτΕ επισημαίνει πως «σήμερα δεν νοείται νέα οπισθοδρόμηση» καλεί την κυβέρνηση να εφαρμόσει τη συμφωνία που διαπραγματεύτηκε με τους εταίρους και τη Βουλή να συμβάλλει στην ολοκλήρωση του νομοθετικού έργου με το οποίο υλοποιείται αυτή η συμφωνία δηλ. να ψηφίσει τα μέτρα.

« Μια ενδεχόμενη αποτυχία στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα λειτουργήσει αποσταθεροποιητικά επαναφέροντας στη μνήμη την αρνητική εμπειρία του πρώτου εξαμήνου του 2015. Επανάληψης αυτής της εμπειρίας εμπεριέχει μεγάλους κινδύνους που δύσκολα θα τους αντέξει αυτή τη φορά η ελληνική οικονομία» προειδοποιεί ο κ. Στουρνάρας .

Ο διοικητής της ΤτΕ τονίζει πως η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης είναι το κλειδί για την επιστροφή καταθέσεων στο τραπεζικό σύστημα, την χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας αλλά και την περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους.

Αξιοσημείωτη είναι η επισήμανση του ότι για μια σειρά λόγους πχ προσφυγικό, τρομοκρατία , Brexit, και τις ανοιχτές διαφωνίες Κομισιόν και ΕΚΤ, τώρα η ΕΕ είναι πολύ λιγότερο σε θέση να αντιμετωπίσει μια νέα ελληνική κρίση.

Παραθέτει αναλυτικά τους λόγους και καταλήγει με την έμμεση προειδοποίηση ότι όλα αυτά «καθιστούν άκρως επικίνδυνη μια ενδεχόμενη αποτυχία των διαπραγματεύσεων στο Eurogroup και μεταφορά τους σε συμβούλιο κορυφής».

Σήμα στο Μαξίμου και από τον Χουλιαράκη

Και ενώ ο διοικητής της ΤτΕ καλεί την βουλή να συνδράμει στην ολοκλήρωση των νομοθετικών πτυχών της συμφωνίας ο κ. Χουλιαράκης δηλώνει χωρίς περιστροφές πως η ολοκλήρωση της αξιολόγησης προϋποθέτει συμφωνία με τους Θεσμούς στη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος.

Σε συνέντευξή του στο Βήμα της Κυριακής ο κ. Χουλιαράκης αφού επισημαίνει πως η ελληνική κυβέρνηση έχει κάθε λόγο να επιδιώξει όσο το δυνατόν συντομότερα την ολοκλήρωση της αξιολόγησης τονίζει« Η ολοκλήρωση όμως της αξιολόγησης προϋποθέτει συμφωνία με τους θεσμούς στη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού και στο μέγεθος του δημοσιονομικού κενού της νέας χρονιάς».

Αυτή η διευκρίνηση είναι κρίσιμη και μεταφράζεται ως αναγκαία μέτρα περικοπής των συντάξεων παρά την διαφορετική ρητορική των άλλων κυβερνητικών στελεχών.

Αναπόφευκτη η νέα σύγκρουση Αθήνας πιστωτών λέει η Die Welt

Σύγκρουση της Αθήνας με τους δανειστές της εντός του 2016 όταν θα έρθει η ώρα της αξιολόγησης τον Απρίλιο ή λίγο αργότερα, βλέπει η γερμανική εφημερίδα Die Welt και εκτιμά πως η Μέρκελ θα βρεθεί σε δυσχερή θέση γιατί χρειάζεται την Ελλάδα για το προσφυγικό.

«Το 2016 θα οδηγήσει αναπόφευκτα την Ελλάδα και τους δανειστές της σε νέα σύγκρουση» γράφει η Die Welt και προσθέτει «Η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος θα λάβει χώρα τον Απρίλιο ή το αργότερο έως το τέλος του πρώτου εξαμήνου. Από αυτό εξαρτώνται πολλά: μόνο εφόσον οι δανειστές κρίνουν ότι η Ελλάδα θα έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της θα συμμετάσχει το ΔΝΤ στο τρίτο πακέτο βοήθειας. Από τη συμμετοχή του ΔΝΤ εξαρτάται όμως η συγκατάθεση της κοινοβουλευτικής ομάδας των γερμανών συντηρητικών στην εκταμίευση περαιτέρω δόσεων».

Σύμφωνα με την γερμανική εφημερίδα «η Άγκελα Μέρκελ θα βρεθεί υπό αυτούς τους όρους στις αρχές του έτους σε δύσκολη θέση. Από τη μία όλο και μεγαλύτερα τμήματα της κοινοβουλευτικής της ομάδας είναι πιθανό να διατυπώσουν διαφωνίες απέναντι στην πολιτική της, εάν η Ελλάδα παραπέμψει το ζήτημα των μεταρρυθμίσεων στις ελληνικές καλένδες. Από την άλλη πλευρά όμως η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δε θα είναι πλέον σε θέση να ασκήσει την ίδια πίεση στην Ελλάδα όπως πριν από έναν χρόνο. Κι αυτό επειδή το Βερολίνο χρειάζεται την Αθήνα λόγω προσφυγικής κρίσης για την φύλαξη των συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης»

Αλλά και το πρακτορείο Bllomberg συνδέει το ασφαλιστικό και την εξέλιξη της αξιολόγησης με την πορεία αποκατάστασης της εμπιστοσύνης των ελλήνων καταθετών στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα με ότι αυτό συνεπάγεται.