Logo
Print this page

Νίκος Παλαιοκώστας: Η καθημερινότητα στις φυλακές

Αναφορά στην ρουτίνα και την συμπεριφορά του διαβόητου κακοποιού, Νίκου Παλαιοκώστα, περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, το αφιέρωμα του thebest.gr στις συνθήκες ζωής των φυλακών Αγίου Στεφάνου της Πάτρας. Ποιες είναι οι συνθήκες κράτησής του στο κελί και πώς τον αντιμετωπίζουν οι συγκρατούμενοί του.

Για τον μέσο Έλληνα, οι αδελφοί Παλαιοκώστα δεν συνδέονται τόσο πολύ με τις αξιόποινες πράξεις για τις οποίες κατά καιρούς καταδικάστηκαν, αλλά περισσότερο με τα... ελικόπτερα που συνδέθηκαν με κινηματογραφικές αποδράσεις. Με τα χρόνια, το όνομά τους απέκτησε μυθικές διαστάσεις, ταυτίστηκε ακόμη και με τον "Ρομπέν των Δασών", με αποτέλεσμα να γίνουν συμπαθείς σε ένα μεγάλο κομμάτι του κοινού.

Επί του παρόντος, μόνο ο ένας εξ αυτών, ο Νίκος, παραμένει κρατούμενος. Το κελί του βρίσκεται στις Φυλακές Αγίου Στεφάνου της Πάτρας. Το ιστορικό αποδράσεων, ιδίως μέχρι πριν από μερικά χρόνια, αποτελούσε μεγάλο πονοκέφαλο για τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους και την Αστυνομία, που δεν ήθελαν καν να σκέφτονται το ενδεχόμενο να εκτεθούν με τον ίδιο τρόπο που εκτέθηκαν οι Αρχές στις Φυλακές Κορυδαλλού. Έτσι, ακόμη κι όταν χρειάστηκε να διακομιστεί στο Νοσοκομείο του Ρίου για καρδιολογικές εξετάσεις - κατά διαβολική σύμπτωση λίγες εβδομάδες μετά την απόδραση του Βασίλη Παλαιοκώστα - ελήφθησαν μέτρα ασφαλείας που παρέπεμπαν σε... επίσκεψη Πλανητάρχη: Μεγάλη αστυνομική συνοδεία από τον Άγιο Στέφανο μέχρι το Νοσοκομείο και έντονη παρουσία αστυνομικών στον διάδρομο της κλινικής, η οποία βρισκόταν στον 4ο ή τον 5ο όροφο!

"Ένα ελικόπτερο! Ένα Ελικόπτερο!", φώναζαν Πατρινοί όταν πήρε εξιτήριο, χειροκροτώντας τον λίγο πριν μπει στην κλούβα για την επιστροφή του στον Άγιο Στέφανο.

"Υπόδειγμα κρατουμένου"

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του thebest.gr, ο Νίκος Παλαιοκώστας θεωρείται παράδειγμα κρατουμένου. Δεν δημιουργεί ποτέ πρόβλημα. Οι σχέσεις του με το προσωπικό είναι άψογες. Γυμνάζεται συνέχεια. Οι άλλοι κρατούμενοι τον σέβονται. Εξάλλου πλησιάζει ο χρόνος αποφυλάκισής του, ωστόσο πάντα υπάρχει επιφυλακή για την περίπτωσή του.

Δεν χαίρει ωστόσο ιδιαίτερης μεταχείρισης, αφού κρατείται σε κελί με 4 διπλά κρεβάτια, σύνολο δηλαδή 8 κρατούμενοι σε κάθε εξαιρετικά μικρής διάστασης κελί με μια κοινή τουαλέτα εντός.

Η ασφυκτική ατμόσφαιρα στα κελιά είναι απόρροια του γεγονότος ότι οι φυλακές είχαν κατασκευαστεί το 1978 για μόλις 400 κρατούμενους, ενώ σήμερα φιλοξενούν τους διπλάσιους.

© 2012 - 2022 NewGreekTV.com

Website Design