Log in
A+ A A-

Μείωση συντάξεων και από το 2019 προβλέπει η αναλογιστική μελέτη

Μείωση συντάξεων, όχι μόνο για την επόμενη τετραετία αλλά και από το 2019 και έπειτα, «φωτογραφίζει” η αναλογιστική μελέτη για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση.

Η μελέτη, η οποία εστιάζεται μόνο στα τέσσερα μεγάλα ταμεία κύριας ασφάλισης (ΙΚΑ, Δημόσιο, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ) και αφήνει εκτός το ΕΤΑΑ (αυτοαπασχολούμενοι) και την επικούρηση (ΕΤΕΑ), δείχνει ότι από το 2019 και μετά, τα έσοδα από εισφορές αυξάνονται κατακόρυφα, ενώ μειώνονται σημαντικά οι συνολικές παροχές.

Ειδικότερα, η αναλογιστική μελέτη για τα τέσσερα μεγάλα ταμεία κύριας ασφάλισης, προβλέπει ότι οι συνολικές παροχές, το 2019, μετά την υλοποίηση των νέων μέτρων, θα είναι μειωμένες κατά 719 εκατομμύρια ευρώ, σε σχέση με τις σημερινές.

– Στο ΙΚΑ προβλέπεται εξοικονόμηση 263 εκατ. ευρώ ή 2,8% του ΑΕΠ.
– Στο δημόσιο η εξοικονόμηση ανέρχεται σε 283 εκατ. ευρώ ή 4%.
– Στον ΟΑΕΕ προβλέπεται εξοικονόμηση 177 εκατ. ευρώ ή 4,7% ενώ οι δαπάνες για τις συντάξεις του ΟΓΑ αναμένεται να παραμείνουν ίδιες το 2019 (περίπου 3,33 δισ. ευρώ).
Ωστόσο, η περιστολή της δαπάνης, θα ανέλθει το 2020, στα 932 εκατομμύρια ευρώ.

Με δεδομένο ότι τα έτη 2016 (134 εκατ ευρώ), 2017 (304 εκατ ευρώ) και 2018 (507 εκατ ευρώ), η μείωση είναι περιορισμένη, συνάγεται το συμπέρασμα ότι από το 2019 και μετά, όταν θα έχει εκπνεύσει η ισχύς της προσωπικής διαφοράς, η μείωση των παροχών θα προκύψει από μείωση κύριων συντάξεων.

Στον αντίποδα, οι συντάκτες της μελέτης εκτιμούν ότι θα υπάρξει σταθερή ενίσχυση εσόδων για τα ταμεία λόγω της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών.Από το 2017 (+923 εκατ ευρώ) και μετά, οι εισφορές επιφέρουν σημαντικά επιπλέον έσοδα στην Κοινωνική Ασφάλιση. Το 2018, τα έσοδα αυξάνονται κατά 925 εκατομμύρια ευρώ, το 2019 κατά 929 εκατομμύρια ευρώ και το 2020 κατά 928 εκατομμύρια ευρώ.

Εντωμεταξύ, τις 261 φθάνουν οι νομοτεχνικές βελτιώσεις που κατέθεσε το υπουργείο Εργασίας και αφορούν στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο.
Από αυτές, οι κυριότερες, είναι:
*Συντάξεις θανάτου: Διευκρινίζεται ότι «σε περίπτωση που ο θάνατος έχει συμβεί προτού συμπληρωθεί το 55ο έτος ηλικίας του επιζώντος συζύγου τότε καταβάλλεται σε αυτόν σύνταξη για διάρκεια τριών ετών. Εάν ο δικαιούχος συμπληρώνει το 55ο έτος της ηλικίας του κατά την διάρκεια λήψης της σύνταξης, η καταβολή της διακόπτεται με τη συμπλήρωση της τριετίας και άρχεται εκ νέου με τη συμπλήρωση του 67ου έτους της ηλικίας του».

*Νέοι επιστήμονες: Αποσαφηνίζεται ότι η σταδιακή αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών για νέους έως 5 έτη ασφάλισης, που υπάγονται στην ασφάλιση του Ε.Τ.Α.Α., καθώς και για τους οικονομολόγους ασφαλισμένους στον Ο.Α.Ε.Ε., περιλαμβάνει και τους αυτοαπασχολούμενους αποφοίτους σχολών ανώτατης εκπαίδευσης, που είναι εγγεγραμμένοι σε επιστημονικούς συλλόγους ή επιμελητήρια που έχουν τη μορφή νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου». Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το νέο Ασφαλιστικό όσοι βρίσκονται στην παραπάνω κατηγορία το ποσοστό της μηνιαίας ασφαλιστικής εισφοράς για τον κλάδο κύριας σύνταξης ανέρχεται μηνιαίως σε ποσοστό 14% για τα πρώτα δύο έτη από την πρώτη τους υπαγωγή στην ασφάλιση, σε ποσοστό 17% για τα επόμενα τρία  έτη και σε ποσοστό 20% για το διάστημα μετά το 5° έτος της υπαγωγής τους στην ασφάλιση.

*Πλαφόν: Το άθροισμα των συντάξεων δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 3.000 ευρώ. Στη νομοτεχνική βελτίωση τονίζεται ότι στον υπολογισμό του παραπάνω ποσού, εάν πρόκειται για άτομα με αναπηρία ή χρόνια πάθηση και των οικογενειών που έχουν μέλη τους άτομα με αναπηρία δεν λαμβάνονται υπόψη τα πάσης φύσεως επιδόματα αναπηρίας και τα προνοιακά επιδόματα.

*Συνταξιούχοι που εργάζονται: Τονίζεται ότι διασώζονται από τη μείωση της σύνταξης κατά 60%, όσοι συνταξιούχοι ανέλαβαν εργασία, πριν από την ψήφιση του νέου Ασφαλιστικού.

*Εισφορές σε μέλη προσωπικών εταιριών: Στο εξής ως ετήσιο εισόδημα όσων είναι μέλη σε προσωπικές εταιρίες θα είναι, το γινόμενο του πολλαπλασιασμού των συνολικών κερδών της εταιρίας, επί του ποσοστού συμμετοχής του εκάστοτε μέλους σε αυτή. Στην αρχική του μορφή, που τώρα αντικαθίσταται, το συγκεκριμένο άρθρο τόνιζε ότι το εισόδημα θα υπολογίζεται με βάση το πηλίκο της διαίρεσης του συνολικού μερίσματος της εταιρίας, δια του ποσοστού συμμετοχής κάθε μέλους σε αυτή.