Log in
A+ A A-

O Καραμανλής,ο Σαμαράς και οι σχέσεις με τον Κυριάκο

Σε διαφορετική τροχιά κινούνται οι δυο πρώην Πρωθυπουργοί Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς, με τον πρώτο να είναι αποστασιοποιημένος από τα πολιτικά δρώμενα και με τον δεύτερο να δηλώνει παρών σε κάθε ευκαιρία.

Το τελευταίο τριήμερο ήταν άκρως ενδιαφέρον και με μεγάλη σημειολογία για το πώς αντιλαμβάνονται οι δυο πρώην Πρωθυπουργοί και διατελέσαντες πρόεδροι της Ν.Δ. το ρόλο τους τόσο την κεντροδεξιά όσο και στην πολιτική ζωή ευρύτερα.

Η ονομαστική εορτή του Κ. Καραμανλή ήταν μια πρώτης τάξης ευκαιρία να δείξει ο πρώην Πρωθυπουργός ότι αποτελεί σημείο αναφοράς για την κεντροδεξιά, ενώ τα χθεσινά γενέθλια του Αντ. Σαμαρά ήταν μια καλή αφορμή για τους «σαμαρικούς» να στείλουν μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση ότι ο Μεσσήνιος είναι παρών!

Η επιλογή των συνεργατών και φίλων του Αντ. Σαμαρά να του διοργανώσουν, χωρίς ο ίδιος να γνωρίζει, πάρτι γενεθλίων το μεσημέρι της Δευτέρας σε κεντρικό εστιατόριο-μπαρ επί του πεζόδρομου της Βουκουρεστίου, για την συμπλήρωση 65 ετών, ήταν ουσιαστικά μια πολιτική κίνηση. Και αυτό διότι μόνο τυχαία δεν ήταν η φράση που ήταν γραμμένη στην τούρτα «Σαμαρά θα λέτε και θα κλαίτε» και μάλιστα με μορφή hastag #Samaras_tha_lete_kai_tha_klaite!

Κινητικότητα στους καραμανλικούς

Την ίδια μέρα, νωρίτερα στο πολιτικό γραφείο του Κ. Καραμανλή υπήρχε μεγάλη κινητικότητα, καθώς πολύ μεγάλος αριθμός βουλευτών και στελεχών, πέρασαν το κατώφλι της Παναγή Κυριακού για να του ευχηθούν χρόνια πολλά στον πρώην Πρωθυπουργό και να εκμαιεύσουν μια φράση από το στόμα του για τα μελλούμενα και τις πολιτικές εξελίξεις.

Ο πρώην πρωθυπουργός θεωρεί ότι από εδώ και πέρα θα αρχίσει η μεγάλη πίεση προς την συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, καθώς μέχρι στιγμής δεν είχε πληρώσει η ελληνική κοινωνία. Ο Κ. Καραμανλής θεωρεί, ότι μπορεί ο Αλ. Τσίπρας να πέρασε τον κάβο της Βουλής, αλλά εκτιμά ότι οι φόροι θα αρχίσουν να επιδρούν και θα δοκιμάζουν τη σχέση του Μεγάρου Μαξίμου με την κοινωνία.

Πολιτικές εξελίξεις δεν βλέπει άμεσα ο Κ. Καραμανλής και σε αυτή την εκτίμηση συμπίπτει και με τον Α. Σαμαρά που έχει και ο ίδιος την ίδια άποψη, ότι δηλ. ο Πρωθυπουργός έχει «αγοράσει πολιτικό χρόνο» με ότι αυτό σημαίνει για την μετέπειτα πορεία της κυβέρνησης.

Πού συμφωνούν οι δύο πρώην

Και οι δυο πιστεύουν, όπως λένε σε συνομιλητές τους ότι η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θα δεχθεί πολύ μεγάλη πίεση από πολλές κοινωνικές και επαγγελματικές τάξεις και δεν μπορούν να προβλέψουν πως θα αντιδράσουν στην πορεία οι βουλευτές. Πάντως και οι δυο συγκλίνουν στην άποψη ότι οι ευρωπαίοι, μέχρι αυτή τη στιγμή, δίνουν χείρα πολιτικής βοηθείας στον Αλ. Τσίπρα, καθώς διαπιστώνουν ότι περνάνε μέτρα από τη Βουλή που υπό άλλες πολιτικές συνθήκες και με άλλη κυβέρνηση, ενδεχομένως να μην περνούσαν ή θα υπήρχαν μεγάλες κοινωνικές εντάσεις.

Και οι δυο, σύμφωνα με συνομιλητές τους, είναι πολύ επικριτικοί για τον περίφημο κόφτη των δημοσίων δαπανών και το υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων και στέκονται ιδιαίτερα στο γεγονός της διάρκειας λειτουργίας του, δηλ. τα 99 έτη!

Όσον αφορά τη σημερινή ηγεσία της Ν.Δ. τόσο ο Κ. Καραμανλής όσο και ο Α. Σαμαράς βάζουν θετικό πρόσημο στον Κυριάκο Μητσοτάκη, σημειώνοντας με έμφαση ότι έχει καλή παρουσία, αν και παραδέχονται στις κατ' ιδίαν συνομιλίες τους, ότι χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια.

Η διαφορετική στρατηγική

Από εκεί και πέρα, ο καθένας έχει διαφορετική πορεία και εκ διαμέτρου αντίθετη στρατηγική. Ο Κ. Καραμανλής είναι αρκετά αποστασιοποιημένος από τα πολιτικά δρώμενα και δεν δείχνει, με βάση τα όσα λέει στους συνομιλητές του, καμία διάθεση να εμπλακεί εκ νέου, ενώ ακόμα και το θέμα της υστεροφημίας του δεν το στηρίζει όσο πρέπει και με τον ενδεδειγμένο τρόπο. Από την άλλη, ο Α. Σαμαράς κινείται εντελώς σε άλλη κατεύθυνση, αφού παρεμβαίνει συνεχώς και δεν δείχνει καμία διάθεση να μείνει στη γωνιά του.

Ο Μεσσήνιος επιχειρεί να στηριχθεί πάνω στο επιχείρημα περί πολιτικής δικαίωσης και όλοι οι υποστηρικτές του σε αυτή τη γραμμή κινούνται, ενώ με τις παρεμβάσεις τους, όπως την προηγούμενη εβδομάδα, θέλει να ενισχύσει την άποψη ότι το πολιτικό του κεφάλαιο δεν έκλεισε.

Μάλιστα, ο Α.Σαμαράς ετοιμάζεται και για άλλες παρεμβάσεις, συνεντεύξεις και άρθρα, ενώ δέχεται και εισηγήσεις για να κάνει και μια εφ' όλης της ύλης πολιτική ομιλία, σε μια στιγμή που ο ίδιος πιστεύει και το λέει σε όλους τους τόνους, ότι δικαιώνεται η πορεία του και ο λαός βλέπει τις διαφορές.

thetoc.gr