Log in
A+ A A-

Υπό όρους & τμηματικά η δόση - Εποπτεία & μετά το 2018

Σε θρίλερ εξελίχθηκε η μαραθώνια 11ωρη συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες, με την αξιολόγηση να κλείνει και την εκταμίευση να γίνεται σε «πολλές δόσεις» με πρώτη υποδόση στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου, αλλά υπό προϋποθέσεις. Σε ό,τι αφορά στο ζήτημα του χρέους το ΔΝΤ και η Γερμανία συμφώνησαν να προχωρήσουν βήμα – βήμα αναβάλλοντας ουσιαστικά τις οριστικές αποφάσεις στο απώτερο μέλλον.

Εκταμίευση υπό αυστηρούς όρους

Σχετικά με την αξιολόγηση, το Eurogroup ζητά από το EuroWorking Group να διαπιστώσει μέσα στις επόμενες ημέρες την πλήρη εφαρμογή των υπολειπόμενων προαπαιτουμένων, ιδιαίτερα στα ζητήματα της απελευθέρωσης της αγοράς των κόκκινων δανείων, της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού, με έμφαση στην σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ, και της ολοκλήρωσης όλων των δράσεων που συνδέονται με τις κυβερνητικές δεσμεύσεις για αποκρατικοποιήσεις, καθώς – όπως είπε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, δεν υπάρχει απόλυτη ικανοποίηση για τις δράσεις της κυβέρνησης.

Ο κ. Ρέγκλινγκ πρόσθεσε ότι αν διαπιστωθεί η πλήρης υλοποίηση των προαπαιτούμενων, τότε και μόνο τότε θα εκταμιευτεί η πρώτη υποδόση των 10,3 δισ. ευρώ και συγκεκριμένα 7,5 δισ. μετά την συμπλήρωση του πρώτου δεκαπενθημέρου του Ιουνίου για την κάλυψη άμεσων αναγκών της κυβέρνησης,. Το υπόλοιπο ποσό των 2,8 δισ, θα εκταμιευτεί μετά το καλοκαίρι, σε πολλές δόσεις και υπό την προϋπόθεση ότι θα έχει υπάρξει πρόοδος σε μια σειρά από προαπαιτούμενα, όπως οι ιδιωτικοποιήσεις, το ταμείο αξιοποίησης περιουσίας και η νομοθεσία για τον τομέα της ενέργειας.

Πλεόνασμα 3,5% για το 2018 και βλέπουμε

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα των πλεονασμάτων, ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Νταίσελμπλουμ δήλωσε ότι ο στόχος για 3,5% πλεόνασμα αφορά στο 2018 και ότι για τους μελλοντικούς στόχους οι αποφάσεις θα ληφθούν μετά από νέα αξιολόγηση της κατάστασης, τονίζοντας μάλιστα ότι η απόφαση του Eurogroup είναι οι κινήσεις να γίνονται με μεσοπρόθεσμους στόχους.

Ο ίδιος πρόσθεσε πάντως ότι η Ελλάδα θα παραμείνει υπό καθεστώς επιτήρησης, ακόμη και μετά την λήξη του προγράμματος «όπως συμβαίνει με όλες τις χώρες της ευρωζώνης».

Τόμσεν: Ολοι αναγνώρισαν ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο

Σε ό,τι αφορά στη βιωσιμότητα του χρέους και την συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, οι υπουργοί Οικονομικών αποδέχθηκαν την θέση του ΔΝΤ και του Πολ Τομσεν ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο και ότι θα καταβληθεί προσπάθεια, βραχυπρόθεσμα, με δράσεις του ESM να καταστεί βιώσιμο.

Η συμφωνία προβλέπει ότι ο επικεφαλής του Μηχανισμού Κλάους Ρέκγλινγκ θα εξετάσει την δυνατότητα ύπαρξης μηχανισμών που θα ικανοποιήσουν την προϋπόθεση που θέτει το ΔΝΤ. Εάν εξευρεθούν αυτοί οι μηχανισμοί, το ΔΝΤ θα προβεί σε νέα επικαιροποιημένη έκθεση βιωσιμότητας του χρέους και αν αυτή κρίνει ότι έχει πλέον ικανοποιηθεί ο στόχος, το ΔΣ του Ταμείου θα κληθεί να εγκρίνει την παραμονή του στο ελληνικό πρόγραμμα.

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ τόνισε ότι μεσοπρόθεσμα, δηλαδή μετά την ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος στα μέσα του 2018, θα εξεταστεί η ανάγκη λήψης περισσότερων μέτρων για το ελληνικό χρέος.

Αλλες πηγές ελάφρυνσης του χρέους

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης συμφώνησαν επίσης ότι οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας θα πρέπει να μείνουν κάτω από το 15% του ΑΕΠ για την μεσοπρόθεσμη περίοδο μετά την λήξη του προγράμματος και έπειτα να κυμανθούν κάτω από το 20% του ΑΕΠ.

Ο πρόεδρος του Eurogroup θύμισε ότι με το προηγούμενο πρόγραμμα είχε συμφωνηθεί να επιστραφούν στην Ελλάδα χρήματα από τα κέρδη από το πρόγραμμα του SMP. «Το 2014 η προσπάθεια ανεκόπη αλλά αυτό το ποσό θα είναι διαθέσιμο από το 2017» είπε ο Ολλανδός υπουργός και πρόσθεσε ότι θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για την ελάφρυνση των υποχρεώσεων της Ελλάδας και τα 20 δισεκατομμύρια ευρώ που είχαν υπολογιστεί για την ανακεφαλαιοποίηση των Ελληνικών τραπεζών και τα οποία τελικά δεν αξιοποιήθηκαν γι αυτόν τον σκοπό.

Την ικανοποίησή του για την απόφαση του Eurogroup εξέφρασε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, λέγοντας πως αυτή σημαίνει ότι η πρώτη αξιολόγηση έχει ολοκληρωθεί. Κατά τον κ. Τσακαλώτο, η συμφωνία για το χρέος αποτελεί την απαρχή του τέλους ενός φαύλου κύκλου για την Ελλάδα.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Δήλωσε ότι χωρίς το ΔΝΤ δεν μπορεί να υπάρξει κανένα πρόγραμμα, επανέλαβε ότι η Ε.Ε. έχει αποδείξει την αλληλεγγύη της απέναντι στην Ελλάδα και τόνισε με έμφαση, ότι το χρέος δεν αποτελεί το κύριο θέμα, καθώς για τα επόμενα 10 χρόνια η Ελλάδα δεν θα αποπληρώνει τόκους ή κεφάλαιο. «Υπάρχουν διαφορετικές εκτιμήσεις, δεν υπάρχει αντιδικία» σημείωσε ο κ. Σόιμπλε, υπενθυμίζοντας ότι και στο παρελθόν κάποιες απαισιόδοξες προβλέψεις του ΔΝΤ έπεσαν έξω.

thetoc.gr