Log in
A+ A A-

Στην Αθήνα σήμερα ο Βλαντιμίρ Πούτιν

Διήμερη επίσκεψη στην Ελλάδα πραγματοποιεί από σήμερα ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Βλαντιμίρ Πούτιν ύστερα από πρόσκληση του προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, δέκα χρόνια από την τελευταία του επίσκεψη στην ελληνική πρωτεύουσα.

Αξίζει να σημειωθεί πως είναι η πρώτη επίσημη επίσκεψη του Ρώσου προέδρου για το 2016 σε κράτος – μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της ελληνικής προεδρίας, κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη χώρα μας, ο κ. Πούτιν θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας και, στη συνέχεια, με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, με τον οποίον θα έχει διαβουλεύσεις επί θεμάτων διμερών σχέσεων.

Το Σάββατο, ο Ρώσος Πρόεδρος θα επισκεφθεί το Άγιον Όρος, καθώς φέτος συμπληρώνονται 1.000 χρόνια ρωσικής μοναστικής παρουσίας στον Άθω.

Στην επίσκεψή του ο κ. Πούτιν θα συνοδεύεται από έξι υπουργούς.

Ισχυρό εξακολουθεί να είναι το ενδιαφέρον της Ρωσίας για την ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, όμως εκκρεμεί η απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ενωσης σχετικά με την επιστροφή κονδυλίου ύψους 760 εκατομμυρίων ευρώ από παλιές επιδοτήσεις, επιβαρύνοντας τους Ρώσους επενδυτές.

Στο τραπέζι των συζητήσεων θα τεθούν και προτάσεις για την ενίσχυση των εμπορικών ανταλλαγών, παρά τα εμπόδια που θέτουν οι κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της Ρωσίας, όπως και για την ενίσχυση των διμερών σχέσεων στο πεδίο του τουρισμού.

Στις διευρυμένες συνομιλίες θα συμμετέχουν από την ελληνική πλευρά ο υπ. Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης, ο υπ. Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ο υπ. Πολιτισμού και Αθλητισμού Αριστείδης Μπαλτάς, ο υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης, ο υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλης Αποστόλου, ο υπ. Επικρατείας Νίκος Παππάς, η αναπληρώτρια υπ. Τουρισμού Έλενα Κουντουρά, ο υφ. Εξωτερικών Δημήτρης Μάρδας, η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, ο γγ υπ. Εξωτερικών Γιώργος Τσίπρας και ο Διπλωματικός Σύμβουλος του πρωθυπουργού Βαγγέλης Καλπαδάκης.
Στη ρωσική αντιπροσωπεία συμμετέχουν οι υπουργοί: Εξωτερικών, Ενέργειας, Μεταφορών, Πολιτισμού, Οικονομικής Ανάπτυξης, Γεωργίας και του Κυβερνητικού Εκπροσώπου.

Εξάλλου, στη Θεσσαλονίκη φθάνει σήμερα και ο Πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσιών Κύριλλος, στο πλαίσιο της προσκυνηματικής επίσκεψής του στο Αγιο Όρος. Τον πατριάρχη Μόσχας υποδέχεται στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης.
Στην τελετή υποδοχής θα παρίσταται εκ μέρους της Εκκλησίας της Ελλάδος ο μητροπολίτης Κασσανδρείας Νικόδημος.

Το πρόγραμμα της επίσκεψης του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, έχει ως ακολούθως:

15.30-15.45: ‘Αφιξη του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντίμιρ Πούτιν και της συνοδεύουσας Αντιπροσωπείας στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος» (Πύλη 9, Αίθουσα Επισήμων Α΄) με ειδική πτήση.

Ανεπίσημη Τελετή Υποδοχής.

Την Α.Ε. τον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας υποδέχεται εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας Παναγιώτης Καμμένος.

16.30-16.55: Συνάντηση του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντίμιρ Πούτιν με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο .

17:00: ‘Αφιξη του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας, κ. Πούτιν, στο Μέγαρο Μαξίμου.

17:05-17:35: Κατ’ ιδίαν συνάντηση του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας, κ. Πούτιν, με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.

17:35-18:35: Γεύμα Εργασίας – διευρυμένες συνομιλίες των δύο Αντιπροσωπειών.

18:35-18:55: Υπογραφή Συμφωνιών.

18:55-19:25: Δηλώσεις του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας, κ. Πούτιν, και του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, προς τα ΜΜΕ.

Αναχώρηση του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας και της συνοδεύουσας Aντιπροσωπείας για το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, όπου στις 20.05 θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση υπό την παρουσία και του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Το πρωί του Σαββάτου ο Βλαντίμιρ Πούτιν θα αναχωρήσει για τη Θεσσαλονίκη με ειδική πτήση όπου στον Κρατικό Αερολιμένα Θεσσαλονίκης «Μακεδονία» θα τον υποδεχθεί, εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης, ο υπουργός Εξωτερικών Νικόλαος Κοτζιάς.

Ο Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας θα αναχωρήσει για το Λιμάνι της Τρυπητής και στη συνέχεια θα μεταβεί με σκάφος στις Καρυές όπου θα γίνει επίσημη υποδοχή από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.

Θα ακολουθήσει Προσκυνηματική μετάβαση του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας στο Άγιο Όρος και η επίσκεψη θα ολοκληρωθεί με ανεπίσημη τελετή προπομπής στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» από όπου ο Βλαντίμιρ Πούτιν θα αναχωρήσει με ειδική πτήση. (20:45)