Log in
A+ A A-

Αγωνία για την αξιολόγηση και την εκταμίευση των 7,5 δισ.

Στον αέρα βρίσκεται ακόμη η ολοκλήρωση της συμφωνίας καθώς παραμένουν ανοιχτές ορισμένες εκκρεμότητες που αποτελούν προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της δόσης των 7,5 δισ. ευρώ, γεγονός που αναμένεται να αποτελέσει βασικό θέμα συζήτησης και στη σημερινή συνεδρίαση του Euro Working Group.

Η συνεδρίαση των τεχνοκρατών της ευρωζώνης ξεκίνησε στις 15:00 και γίνεται στη βάση εισήγησης των θεσμών καθώς και της θετικής έκθεσης της Κομισιόν. Η έκθεση συμμόρφωσης (compliance report) της Κομισιόν είναι θετική και «τώρα τη σκυτάλη θα πάρουν τα κράτη-μέλη», ανέφεραν κοινοτικές πηγές. Τα κράτη θα ενημερωθούν από το EWG για τη θετική αξιολόγηση των θεσμών και θα ακολουθήσει η διαδικασία επικύρωσης από πέντε εθνικά κοινοβούλια.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει ανταπόκριση της Deutsche Welle από τις Βρυξέλλες, επικαλούμενη πηγή της ευρωζώνης, μέχρι σήμερα το πρωί δεν είχαν διευθετηθεί όλα τα θέματα, ωστόσο τα ανοικτά ζητήματα αν και χαρακτηρίζονταν ήσσονος σημασίας, θα πρέπει να κλείσουν άμεσα και αυτά.

Πρόκειται για:

- την επένδυση στο παλιό αεροδρόμιο του Ελληνικού

- τη μεταβίβαση του 5% του ΟΤΕ στο ΤΑΙΠΕΔ

- τη νομική προστασία των μελών τόσο του ΤΑΙΠΕΔ όσο και του νέου Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων.

- τα τιμολόγια της ΔΕΗ για τους μεγάλους καταναλωτές.

- τις αλλαγές στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας.

Η ίδια πηγή υπογράμμιζε ότι εάν η διαδικασία δεν ολοκληρωθεί σήμερα, τότε θα έχουμε συμφωνία την Πέμπτη 9 Ιουνίου, όπου προβλέπεται τακτική συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας του Εurogroup στο Ελσίνκι, προκειμένου να προετοιμάσουν το Eurogroup της 16ης Ιουνίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει δρόμος ακόμη για την ολοκλήρωση της συμφωνίας, ενώ τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στους εκπροσώπους της Γερμανίας, Ολλανδίας, Φινλανδίας και Σλοβακίας, τα κοινοβούλια των οποίων πρέπει να εγκρίνουν την επικείμενη εκταμίευση της δόσης.

Ωστόσο υπάρχουν εκτιμήσεις ότι τα ζητήματα που δε θα κλείσουν αυτήν την εβδομάδα, θα μπορούσαν να παραπεμφθούν στην επόμενη «μίνι» αξιολόγηση του Σεπτεμβρίου, ενόψει της εκταμίευσης της δεύτερης υποδόσης.

Διαφορετικά η εκταμίευση θα καθυστερήσει περίπου δύο εβδομάδες ακόμη μέχρι να συμφωνηθούν και οι τελευταίες εκκρεμότητες.

thetoc.gr