Log in
A+ A A-

Ξαναφλερτάρει η κυβέρνηση με την «απόλυτη» απλή αναλογική

Πρόσω ολοταχώς για την αλλαγή της πολιτικής ατζέντας κινείται η κυβέρνηση μετά τη συγκέντρωση των «παραιτηθείτε» η οποία έμεινε ασχολίαστη από το Μ. Μαξίμου.

Η κυβέρνηση επιθυμεί να αφήσει πίσω της τη χτεσινή συγκέντρωση και ξεκινά σήμερα με την παρουσίαση των βασικών αξόνων της αναπτυξιακής πολιτικής ενώ αύριο σε συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ παρουσία του Αλέξη Τσίπρα θα οριστικοποιηθεί η γραμμή του κυβερνώντος κόμματος για τον εκλογικό νόμο που έχει τεθεί στην κορυφή της πολιτικής ατζέντας από το Μ. Μαξίμου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πρωθυπουργός και το στενό του επιτελείο καλοβλέπουν την πρόταση για απλή αναλογική χωρίς μπόνους έναντι της πρότασης Κουρουμπλή που έκανε λόγο για μπόνους 27-30 εδρών για το κόμμα ή τον Συνασπισμό κομμάτων που θα κερδίσει το 40% των ψήφων σε ενδεχόμενες εκλογές.

Κομματικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνουν ότι το κλίμα που έχει διαμορφωθεί στο κόμμα και στην πλειοψηφία της κυβέρνησης είναι υπέρ της απλής αναλογικής χωρίς μπόνους με διατήρηση του ορίου εισόδου στο 3%.

Σε αυτήν την γραμμή έχουν κινηθεί οι Ν. Βούτσης, Γ. Κατρούγκαλος ενώ και η ομάδα των 53+ έχει ζητήσει την ψήφιση της απλής αναλογικής.

Η στρατηγική Τσίπρα: τα δύο σενάρια

Ο Πρωθυπουργός φαίνεται να ....καλοβλέπει την απλή αναλογική χωρίς μπόνους εδρών στην προοπτική να κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ την πολιτική ηγεμονία στον χώρο της Κεντροαριστεράς θέτοντας το δίλημμα προς τα μικρότερα κόμματα όπως είναι το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι.

Από τη μία πλευρά ο Πρωθυπουργός θα επιδιώξει, με μία ενδεχόμενη πρόταση για απλή αναλογική με όριο εισόδου στην βουλή το 3% , να καταγράψει ότι η κυβέρνηση είναι συνεπής στις προεκλογικές της εξαγγελίες.

Υπενθυμίζεται ότι τόσο ο Πρόεδρος της Βουλής Ν. Βούτσης όσο και ο γενικός γραμματέας του υπ. Εσωτερικών Κ. Πουλάκης έχουν δηλώσει πως η απλή αναλογική αποτελεί μέρος του DNA της Αριστεράς.

Με την τακτική αυτή, ο Πρωθυπουργός στοχεύει στην συσπείρωση της Κ.Ο και του κομματικού μηχανισμού ενόψει των κρίσιμων θεσμικών αλλαγών που άνοιξε η κυβέρνηση με την συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος και το εκλογικό σύστημα.

Παράλληλα θα θέσει μία ακόμη σαφής διαχωριστική γραμμή με τη ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη ο οποίος εξ αρχής έχει ταχθεί υπέρ ενός εκλογικού συστήματος που θα διευκολύνει τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Ο Αλέξης Τσίπρας θα θέσει το δίλημμα της απλής αναλογικής στα υπόλοιπα κόμματα του κέντρου και της αριστεράς προκειμένου να ...στριμώξει το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι που ζητούν αναλογικότερο εκλογικό σύστημα και να διεκδικήσει την ψήφισή του από την βουλή με 200 βουλευτές προκειμένου να εφαρμοστεί από τις επόμενες εκλογές.

Το Μαξίμου θέλει να βγει από τα ...αριστερά σε ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι ευελπιστώντας ότι θα κατακτήσει την πολιτική ηγεμονία στον ευρύτερο χώρο, θέτοντας πιο ισχυρές διαχωριστικές γραμμές με τη ΝΔ.

Αν και με το σύστημα της απλής αναλογικής χωρίς μπόνους εδρών ο σχηματισμός κυβέρνησης θα είναι ένα δύσκολο έως ακατόρθωτο εγχείρημα που μπορεί να οδηγήσει σε ακυβερνησία, το Μ. Μαξίμου φαίνεται να επιλέγει την πλήρη κατάργηση του μπόνους ως το νέο πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης με την ΝΔ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο στόχος των 200 ψήφων από την σημερινή βουλή για τον νέο εκλογικό νόμο φαίνεται ως άπιαστο όνειρο αφού το ΚΚΕ έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα ψηφίσει κανένα εκλογικό νόμο παρά μόνο την απλή και άδολη αναλογική χωρίς όριο εισόδου στην βουλή, ενώ το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι έχουν προτείνει αναλογικότερα εκλογικά συστήματα που διατηρούν μικρότερο μπόνους εδρών προκειμένου να υπάρχει δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης.

Στην πιθανή που ο ΣΥΡΙΖΑ και το Μ. Μαξίμου καταλήξουν στο σύστημα της απλής αναλογικής χωρίς μπόνους εδρών τότε ανοίγονται δύο σενάρια ενόψει της ψήφισης του εκλογικού νόμου: στο πρώτο ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιμείνει μέχρι τέλους στην απλή αναλογική προσδοκώντας μόνο πολιτικά οφέλη από την σύγκρουση με τη ΝΔ.

Παράλληλα με το άνοιγμα που θα πραγματοποιήσει σε ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι, η Κουμουνδούρου εκτιμά ότι το κυβερνών κόμμα έχει να αποκομίσει κέρδη στους απλούς ψηφοφόρους της Κεντροαριστεράς παρά το ισχυρό ενδεχόμενο να ψηφιστεί ο νόμος μόνο από τους 153 βουλευτές του κυβερνητικού συνασπισμού και να ισχύσει από τις επόμενες εκλογές.

Σύμφωνα με το δεύτερο σενάριο, το Μ. Μαξίμου θα θέσει ως πρόταση διαλόγου με τα υπόλοιπα κόμματα το σύστημα της απλής αναλογικής και με στόχο την εξασφάλιση των 200 βουλευτών για την εφαρμογή του νόμου στις επόμενες εκλογές θα προβεί σε συμβιβασμούς που θα περιλαμβάνουν ακόμα και την ύπαρξη μικρού μπόνους για το πρώτο κόμμα.

Με την τακτική αυτή, ο ΣΥΡΙΖΑ θα δείξει συνεπής ως προς τις προτάσεις του για τον εκλογικό νόμο αλλά θα μπορεί να ισχυριστεί ότι επιτεύχθηκε ένας έντιμος συμβιβασμός – εάν υπάρξει τελική συμφωνία με τα άλλα κόμματα- που θα μπορούσε να δικαιολογήσει την διατήρηση ενός μικρού μπόνους για το πρώτο κόμμα.

Διαφωνούν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι με τα εκλογικά συστήματα... ακυβερνησίας

Το σύστημα της απλής αναλογικής χωρίς μπόνους εδρών για το πρώτο κόμμα, σύμφωνα με στελέχη των κομμάτων της αντιπολίτευσης αποτελεί συνταγή ακυβερνησίας και παραδοχή ήττας από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ.

«Μια ενδεχόμενη θεσμοθέτηση της απλής αναλογικής θυμίζει έντονα περιόδους Κουτσόγιωργα όπου με τον εκλογικό νόμο που είχε προτείνει χρειάστηκαν τρεις εκλογικές διαδικασίες για να σχηματίσει κυβέρνηση η ΝΔ του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη το 1990 λαμβάνοντας ποσοστό κοντά στο 44%», σημειώνουν στελέχη της ΝΔ.

Με συνέντευξή του στον Σκάι την Τετάρτη το βράδυ ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι ο Τσίπρας θα χάσει τις εκλογές με το εκλογικό σύστημα που τις κέρδισε, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν θα συναινέσει σε σύστημα απλής αναλογικής.

Από την πλευρά του το ΠΑΣΟΚ έχει καταθέσει πρόταση για την αλλαγή του εκλογικού νόμου στην οποία κάνει λόγο για μείωση του μπόνους από 50 σε 30 έδρες και απόδοσή του μόνο εάν το πρώτο κόμμα κατακτήσει το 40% των ψήφων.

Αντίστοιχα το Ποτάμι έχει προτείνει ένα σύνθετο εκλογικό σύστημα με μονοεδρικές και πολυεδρικές περιφέρειες στο οποίο όμως προβλέπεται μπόνους για το πρώτο κόμμα που θα κλιμακώνεται πάνω από το 36%. Σε κάθε περίπτωση πάντως τα κόμματα της αντιπολίτευσης φαίνεται να διαφωνούν με συνταγές ακυβερνησίας όπως έχουν χαρακτηρίσει το σύστημα της απλής αναλογικής.

thetoc.gr