Log in
A+ A A-

Μέρκελ: Παραπέμπει στον Σόιμπλε για το χρέος

Τη συνήθη επιχειρηματολογία της επανέλαβε στον πρωθυπουργό η γερμανίδα καγκελάριος, στη συνάντηση που είχαν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Άνγκελα Μέρκελ φέρεται να παρέπεμψε τον Α. Τσίπρα στο Eurogroup, τους Θεσμούς και το ΔΝΤ για το θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. Πηγές μάλιστα που βρίσκονται κοντά στη γερμανική κυβέρνηση ανέφεραν πως η κ. Μέρκελ είπε στον έλληνα πρωθυπουργό πως αρμόδιος για το θέμα είναι ο υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε.

Διαφορετικό φέρεται πως ήταν το αποτέλεσμα της συνάντησης του Α. Τσίπρα με τον Φ. Ολάντ, όπου σύμφωνα με ενημέρωση της ελληνικής πλευράς υπήρξε συναντίληψη για το θέμα.

Οι κύριοι Τσίπρας και Ολάντ «συμφώνησαν» ότι πρέπει να υπάρξει λύση στο θέμα του χρέους, διότι έτσι θα δοθεί σήμα πως η Ευρώπη λύνει τα προβλήματά της. Οι δύο πλευρές μάλιστα «συμφώνησαν» ότι προϋπόθεση για λύση είναι η άρση της αβεβαιότητας που προκαλεί η διαμάχη ΔΝΤ-Βερολίνου. «Συμφώνησαν» επίσης στη θέση ότι η ένταξη της χώρας στην ποσοτική χαλάρωση αποτελεί κρίσιμο μέγεθος για την αποκατάσταση του επενδυτικού κλίματος, σημειώθηκε στη σχετική ενημέρωση από την ελληνική πλευρά.

Το καλό κλίμα αντικατοπτρίζουν και οι δηλώσεις του γάλλου προέδρου, ο οποίος τόνισε την ανάγκη να υλοποιηθούν «το ταχύτερο δυνατό» οι ευρωπαϊκές δεσμεύσεις προς την Ελλάδα για το ζήτημα του δημοσίου χρέους. Ερωτηθείς, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, μετά το πέρας των εργασιών της συνόδου κορυφής ΕΕ, για το περιεχόμενο της συζήτησης που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα, ανέφερε ότι η Γαλλία ενθαρρύνει όλους τους εμπλεκόμενους παράγοντες, όπως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, να λάβουν τις αναγκαίες αποφάσεις, σημειώνοντας, ταυτόχρονα, πως και η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της.

Το προσφυγικό, το Κυπριακό και η πρόοδος στην εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος, ήταν τα τρία θέματα που βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης με την γερμανίδα καγκελάριο, όπως δήλωσε η ίδια μετά τη λήξη των εργασιών της Συνόδου Κορυφής.

Συγκεκριμένα, ερωτηθείσα για το θέμα, απάντησε ότι δεν μπορεί να μπει σε λεπτομέρειες, ωστόσο ανέφερε ότι τα θέματα της συνάντησης ήταν τρία. Όσον αφορά το προσφυγικό, η Γερμανίδα καγκελάριος ανέφερε, ότι συζήτησε με τον Έλληνα πρωθυπουργό πώς μπορεί να βοηθηθεί η Ελλάδα, κυρίως με την αποστολή εμπειρογνωμόνων, μεταξύ άλλων, μέσω της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Υποστήριξης για το Άσυλο (EASO). Δεύτερον, τόνισε η κ. Μέρκελ, επικεντρωθήκαμε στο Κυπριακό και τρίτον, στην πρόοδο εφαρμογής του ελληνικού προγράμματος.

Εκτός από τις συναντήσεις με την κ. Μέρκελ και τον κ. Ολάντ, ο κ. Τσίπρας συνάντησε τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, τον πρόεδρο του ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς και τη βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέσα Μέι.

«Σε όλους σχεδόν τους συνομιλητές μου, την ανάγκη να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα από όλες τις πλευρές. Η Ελλάδα τηρεί τις υποχρεώσεις της και έχει μάλιστα πολύ θετικές επιδόσεις στην οικονομία. Αυτό που έχει ανάγκη είναι να δοθεί ένα ισχυρό σήμα προς την επενδυτική κοινότητα. Δεν μπορεί να δοθεί ένα τέτοιο σήμα με αναβολές και καθυστερήσεις σε όσα έχουν συμφωνηθεί. Πρέπει το συντομότερο η Ελλάδα να ενταχθεί στο QE και έτσι να γίνει πόλος επενδύσεων. Οι συνομιλητές μου κατανόησαν αυτήν την ανάγκη. Κανείς δεν επιθυμεί νέες αναταράξεις στην Ευρώπη», είπε ο έλληνας πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής.

Ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι θεωρεί πως «είναι εφικτό μέχρι το Eurogroup του Δεκέμβρη να έχουμε θετικές αποφάσεις ώστε είτε μέχρι το τέλος του χρόνου είτε στις αρχές της χρονιάς η Ελλάδα να ενταχθεί στο QE».

thetoc.gr