Log in
A+ A A-

Τσίπρας: Εφικτό να μπούμε στην ποσοτική χαλάρωσης στις αρχές του 2017

Λίγες ώρες αφότου ο Μάριο Ντράγκι έβαλε πάγο σε κάθε «εικασία» και συζήτηση για άμεση ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε στις Βρυξέλλες πως «είναι εφικτό μέχρι το Eurogroup του Δεκέμβρη να έχουμε θετικές αποφάσεις ώστε είτε μέχρι το τέλος του χρόνου είτε στις αρχές της χρονιάς η Ελλάδα να ενταχθεί στο QE».

«Η χώρα μας πρέπει να μπει το συντομότερο δυνατό στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης για να γίνει πόλος επενδύσεων, αρχής επενδύσεων από το 2017» επέμεινε ο κ.Τσίπρας και πρόσθεσε «Πιστεύω ότι όλοι οι συνομιλητές μου κατανόησαν αυτή την ανάγκη, πιστεύω ότι κανείς δεν επιθυμεί νέες αναταράξεις στην Ευρώπη, και με τον ειδικό ρόλο που παίζει η Ελλάδα στο προσφυγικό, και με δεδομένο ότι το 2017 είναι μια κρίσιμη εκλογική χρονιά για ορισμένες χώρες».

Αν συνεχιστεί η αναβλητικότητα τίθεται σε κίνδυνο το ίδιο το πρόγραμμα

«Η Ελλάδα τηρεί τις υποχρεώσεις της και επιστρέφει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης μετά πολλά χρόνια... Η Ελλάδα έχει ανάγκη για ισχυρό σήμα στην επενδυτική κοινότητα, δεν μπορεί να δοθεί ισχυρό σήμα με διαρκείς αναβολές και καθυστερήσεις» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς για το αν υπάρχει απο πλευράς δανειστών ένα χρονοδιάγραμμα ο κ. Τσίπρας σημείωσε «το χρονοδιάγραμμα το βλέπουμε από κοινού».

Και πρόσθεσε «υπάρχει σε εξέλιξη η β' αξιολόγηση και περιμένουμε στο Eurogroup του Δεκέμβρη να οριστικοποιηθούν μέτρα για το βραχυπρόθεσμο κομμάτι του χρέους και τα επόμενα».

Μιλώντας για την απόφαση του Μαϊου σχετικά με τον οδικό χάρτη το το χρέος παρατήρησε: το αρνητικό δεν ήταν η απόφαση αλλά ότι αμέσως μετά, στη συνέντευξη Τύπου, είδαμε να επαναλαμβάνεται η διαφωνία μεταξύ των θεσμών, του ΔΝΤ και των Ευρωπαίων. Εδωσαν έτσι το λάθος μήνυμα στους επενδυτές: «Περιμένετε τον Δεκέμβρη για να δείτε τι θα κάνετε».

« Το χρονοδιάγραμμα είναι δεδομένο και αφορά στην ίδια την επιτυχία του προγράμματος. Αν συνεχιστεί η αναβλητικότητα, τίθεται σε κίνδυνο και η ίδια η επιτυχία του προγράμματος, υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας.

Εν τω μεταξύ σε χαιρετισμό του σε συνέδριο του Ελληνογεμανικού Επιμελητήριου ο κ. Τσίπρας τόνισε πως « Η καθυστέρηση συγκεκριμενοποίησης των απαραίτητων μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους καθώς και της ένταξης και της Ελλάδας στη ποσοτική χαλάρωση, της χώρας που το έχει ανάγκη περισσότερο από κάθε άλλη, δεν έχει καμιά δικαιολογία

thetoc.gr