Log in
A+ A A-

Στο "ευτυχές...2015" με κάλπη-κα παιχνίδια από την κυβέρνηση

Η πολιτική αβεβαιότητα την οποία η ίδια η κυβέρνηση καλλιέργησε με ευθύνη του ίδιου του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα κατέκαψε κάθε πιθανή προσπάθεια για επίτευξη συμφωνίας στην διαπραγμάτευσή της με τους εταίρους και πιστωτές με τις εκλογές να είναι πλέον προ των πυλών.

Ο Πρωθυπουργός εγκλωβισμένος στην αδιαλλαξία του, η οποία ενισχύθηκε στο μέγιστο βαθμό το τελευταίο διάστημα, αποφάσισε να τα παίξει όλα για όλα με το γνωστό του τρόπο, όπως έκανε και το καλοκαίρι του 2015, όταν οδήγησε τη χώρα σε δημοψήφισμα με τις γνωστές συνέπειες.

Ο Αλ. Τσίπρας, σε αυτή την παρτίδα πόκας που αποφάσισε να παίξει με τους πιστωτές, ρισκάρει και πάλι για να περισώσει αυτή τη φορά το καταρρέων κόμμα του.

Υπνώτισε αρχικά την αξιωματική αντιπολίτευση και τα υπόλοιπα κόμματα, οδηγώντας τα σε σημείο να δημοσιοποιήσουν ότι θα ψηφίσουν ναι στην έκτακτη παροχή προς χαμηλοσυνταξιούχους και έστησε ένα σκηνικό έντασης τα τελευταία εικοσιτετράωρα με την τρόικα.

Το σκηνικό των εκλογών ήταν έτοιμο εδώ και καιρό και απλά μέρα με τη μέρα φαίνεται όλο και πιο καθαρά ο σχεδιασμός του Πρωθυπουργού που αποφάσισε να τραβήξει το εκλογικό χαρτί.

Η κίνησή του να ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία για την έκτακτη παροχή, να δαιμονοποιήσει το ΔΝΤ και να καταγγείλει ως ΔΝΤ-αντιπολίτευση τη Ν.Δ. έχει σαφή στόχο το εσωτερικό εκλογικό σώμα.

Η στόχευση Τσίπρα

Στόχος του ήταν και είναι να στριμώξει πολιτικά τη Ν.Δ., ενώ ο ίδιος πιστεύει ότι η στάση των πιστωτών επί της ουσίας τον εξυπηρετεί, καθώς αυτός εμφανίζεται ως ο καλός και αυτοί οι κακοί, σύμφωνα και με τον προπαγανδιστικό μηχανισμό του Μεγάρου Μαξίμου.

Και επειδή έχει αποφασίσει να πάει σε εκλογές, όλα όσα λέγονται από τις Βρυξέλλες, το Βερολίνο και την έδρα του ΔΝΤ για τον ίδιο, την κυβέρνησή του και το κόμμα του, τον ωφελούν, κατά την κυβερνητική επιχειρηματολογία, διότι του στήνουν, όπως παρατηρούν έμπειροι πολιτικοί παρατηρητές, ένα ωραίο σκηνικό για να παίξει το αντιμνημονιακό του χαρτί, να περισώσει τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ και να έχει, όπως πιστεύει, κατά βάθος, μια αξιοπρεπή ήττα και να μην υποστεί συντριβή.

Η στάση της ΝΔ

Η ηγεσία της Ν.Δ. που αρχικά ήταν στη γραμμή να ψηφίσει την παροχή αιφνιδιάστηκε με την εξέλιξη της υπόθεσης. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν στις Βρυξέλλες όταν πληροφορήθηκε την κίνηση του Πρωθυπουργού να ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία. Στην αξιωματική αντιπολίτευση που είχαν την αίσθηση πως υπήρχε συμφωνία με τους πιστωτές, βραχυκύκλωσαν και η στάση της εξελίχθηκε σε ένα δυσεπίλυτο πολιτικό κουίζ, με τον Κυρ. Μητσοτάκη να δέχεται αντικρουόμενες εισηγήσεις για την τελική στάση του κόμματος.

Πολλοί βουλευτές του κόμματος έλεγαν ότι μια καταψήφιση της παροχής θα μπορούσε να γίνει αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης από τον Αλ. Τσίπρα και να επικριθεί εντονότατα η Ν.Δ. Στην περίπτωση της υπερψήφισης, έστω και με αστερίσκους και κριτική, ο Αλ. Τσίπρας θα χρησιμοποιούσε τη στήριξη ως λευκή επιταγή και θα εμφανιζόταν αυτός ως ο σωτήρας του πολιτικού συστήματος.

Η ΝΔ επανήλθε μέσω του Κωστή Χατζηδάκη με την πρόταση η κυβέρνηση να αποσύρει τη ρύθμιση και αφού συμφωνηθεί με τους Θεσμούς να ψηφιστεί στη συνέχεια απ΄όλους.

Πριν την Καθαρά Δευτέρα εκλογές;

Και όλα αυτά ενώ ήδη συζητείται και ημερομηνία εκλογών, με πιο πιθανή την 19η Κυριακή, μια εβδομάδα πριν το τριήμερο της Καθαρής Δευτέρας, ενώ πλέον θεωρείται μάταιο για τον Αλ. Τσίπρα να επιχειρήσει λύση του προβλήματος. Εξάλλου στο Μέγαρο Μαξίμου αντιλαμβανόμενοι ότι οι εταίροι έχουν ενστάσεις για να κλείσουν τη συμφωνία εξαιτίας της πολιτικής αβεβαιότητας προέκριναν τις εκλογές., οι οποίες προσδιορίζονται, όπως όλα τα στοιχεία συνηγορούν πριν από τα μέσα Μαρτίου, θα γίνουν με λίστα. Αυτό σημαίνει ότι και οι επόμενες Κ.Ο. των κομμάτων θα ελέγχονται πλήρως από τους αρχηγούς τους.

Επιπλέον πολλοί βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας διεμήνυαν ότι δεν θα ψηφίσουν άλλα σκληρά μέτρα και από το Μέγαρο Μαξίμου διαμηνύουν: «τώρα ήρθε η ώρα της ευθύνης. Ο κάθε κατεργάρης στον πάγκο του». Ποιος θα καθίσει στον πάγκο και ποιος είναι κατεργάρης θα φανεί...

Με το βλέμμα στις ...μεθεπόμενες κάλπες

Το βέβαιο είναι ότι Μέγαρο Μαξίμου πλέον, αλλά και η Ν.Δ. κινείται σε τροχιά εκλογών. Στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν τη συζήτηση περί συγκρότησης κυβέρνησης ειδικού σκοπού υπονομευτική και εκτός πλαισίου.

Στο πρωθυπουργικό επιτελείο κυριαρχούν εκτιμήσεις ότι σε περίπτωση πρόωρων εκλογών ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να ανατρέψει τα δεδομένα, αλλά επί της ουσίας μιλάνε για μείωση της ψαλίδας, καθώς η πρώτη θέση θεωρείται, όσο και δεν το παραδέχονται, καπαρωμένη από τη Ν.Δ. με βάση τις σημερινές δημοσκοπήσεις.

Άλλοι όμως υποστηρίζουν ότι σε περίπτωση ήττας αυτή θα είναι μικρή, ο ΣΥΡΙΖΑ θα αντέξει ικανοποιητικά. Ακόμη ελπίζουν ότι θα επικρατήσει το σενάριο της «δεξιάς παρένθεσης» και τονίζουν με νόημα ότι οι μεθεπόμενες εκλογές θα γίνουν με το νέο εκλογικό νόμο, δηλ. με απλή αναλογική.

thetoc.gr