Log in
A+ A A-

Στον αέρα η αξιολόγηση μετά την «ψυχανάλυση» Τσίπρα σε Σόιμπλε

Είτε ως αποτέλεσμα δικαιολογημένης οργής είτε ως υπολογισμένης ...ανάφλεξης,η σφοδρή επίθεση Τσίπρα στον Β. Σόιμπλε την Πέμπτη απειλεί να τινάξει στον αέρα την αξιολόγηση και την προσπάθεια απεμπλοκής με τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος που πάγωσαν εξαιτίας του «μποναμά» στους συνταξιούχους.Αν και ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Μαξίμου δήλωσε αισιόδοξος για το κλείσιμο της αξιολόγησης «γιατί έχω πέσει από μικρός σε μαρμίτα αισιοδοξίας» όπως είπε χαρακτηριστικά.

Η «αξιολόγηση» των παροχών Τσίπρα για να ξεπαγώσουν τα μέτρα για το χρέος φαίνεται να μεταφέρεται για μετά το 2017 σύμφωνα με πηγές των Θεσμών αν και αξιωματούχοι του ΥΠΟΙΚ εκτιμούν ότι μπορεί να ολοκληρωθεί αυτή την εβδομάδα.

Οσοι δεν είναι καλά στην ψυχή τους

Ο Αλέξης Τσίπρας από τη Βουλή και με φόντο ανήλικα προσφυγόπουλα «φωτογράφισε» τον γερμανό υπουργό Οικονομικών τον οποίο επέκρινε όχι με όρους πολιτικής αλλά...ψυχανάλυσης.

Προκαλώντας ποικίλες ερμηνείες γιατί στοχοποίησε τον Σόιμπλε με αυτό τον τρόπο λίγες μόνο μέρες αφότου η Μέρκελ στη συνάντηση που είχαν στο Βερολίνο είχε ξεκαθαρίσει πως οι επιθέσεις στον γερμανό ΥΠΟΙΚ αντανακλούν στην ίδια.

Αξιωματούχοι του Μαξίμου έλεγαν λίγο αργότερα ότι η δήλωση για την «ευτυχία της ψυχής» δεν αφορούσε τον γερμανό ΥΠΟΙΚ χωρίς όμως να ανασκευάζεται τίποτα από τα υπόλοιπα.

«Πρέπει όσοι ιδίως ετούτες τις ημέρες μας κουνάνε και το δάχτυλο, στο όνομα των συμφωνιών, και απευθύνονται με ιταμό τρόπο στον ελληνικό λαό, να ξέρουν ότι πρέπει πρώτα να τηρούν αυτοί πρώτοι τις δεσμεύσεις τους και μετά να απευθύνονται σε εμάς... Εμείς βέβαια μέρες που είναι, και, έχοντας και το πνεύμα των Χριστουγέννων θα τους ανταποδώσουμε λέγοντας τους «χρονιά πολλά, καλά Χριστούγεννα και καλή καρδιά! Να έχουν την ευλογία να αισθάνονται καλά και να είναι ευτυχισμένοι στην ψυχή τους, όσοι δεν είναι καλά στην ψυχή τους δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα της χώρας τους, ούτε της Ευρώπης ούτε του κόσμου» ήταν η επίμαχη αναφορά του πρωθυπουργού.

Σε σκληρή γραμμή και ο Βούτσης

Στην σκληρή κυβερνητική γραμμή κατά Σόμπλε εντάσσεται και ο Νίκος Βούτσης ο οποίος δεν δίστασε να χαρακτηρίσει «βλακείες» και «ανοησίες» άνευ προηγουμένου τις σκληρές απαιτήσεις για το ύψος των συντάξεων στη Ελλάδα.

Ο πρόεδρος της Βουλής απέκλεισε το ενδεχόμενο προώρων εκλογών επικαλούμενος τις χθεσινές δηλώσεις του πρωθυπουργού επί του ίδιου ζητήματος.

Δεν απάντησε όμως τι πρόκειται να γίνει σε περίπτωση που συνεχιστούν δια μακρόν οι πιέσεις των εταίρων.

Εξέφρασε αντίθετα την πεποίθηση ότι οι εκρεμμότητες θα έχουν κλείσει μέσα στον Ιανουάριο διότι δεν συμφέρει τους ευρωπαίους εν όψει εκλογών και προέβλεψε όπως και ο Αλέξης Τσίπρας ότι θα αλλάξουν οι συσχετισμοί δυνάμεων στην Ευρώπη με τον Σόιμπλε να έχει πολύ λιγότερους μαζί του.

Ο κ. Βούτσης άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να απαντά στις προκλήσεις «Καλό είναι τα μηνύματα να πηγαίνουν και να έρχονται» είπε και ξεκαθάρισε ότι η ελληνική πλευρά δεν θα απαντά στέλνοντας απειλές μέσω tweet και facebook.

Ερωτηθείς για την εμπλοκή που προκλήθηκε λόγω της καταβολής του επιδόματος έκανε λόγο για «απολύτως προσχηματικές» αντιδράσεις του Βερολίνου. Σημείωσε, μάλιστα, ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει εξηγήσει σαφέστατα ότι τα χρήματα προέρχονται από την υπεραπόδοση των εσόδων. Χαρακτήρισε, μάλιστα, «εγκληματικό» και «δολοφονικό» τον χειρισμό του ζητήματος από τους δανειστές. Υπογράμμισε δηλαδή ότι τα μέτρα που ελήφθησαν στο 2016 θα ήταν διαφορετικά αν αποδέχονταν τις εκτιμήσεις της ελληνικής πλευράς που αποδείχθηκαν ακριβέστερες από τις δικές τους.

Δεν απέρριψε ότι οι διαρκείς αντιδράσεις των δανειστών εντάσσονται σε κάποιο πολιτικό σχέδιο. Απάντησε «Τι θέλουν; Να μετατρέψουν τα Βαλκάνια σε μια ζώνη των 200 ή 300 ευρώ;» διερωτήθηκε. «Να ξέρουν ότι αυτά είναι τα όρια της λογικής» διεμήνυσε.

Σόιμπλε:Δεν έχω καμιά κατανόηση όταν ο Τσίπρας λέει ότι θέλουμε να βλάψουμε τους συνταξιούχους

Πριν ο πρωθυπουργός απαντήσει όπως απάντησε στην...ψυχή του Σόιμπλε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών είχε επιχειρήσει να αντιστρέψει ξανά το επιχείρημα πως η Γερμανία ευθύνεται για τη δυστυχία των Ελλήνων με την πολιτική της λιτότητας.

« Δεν μπορείτε σε βάθος χρόνου να εξηγήσετε ούτε στους Ολλανδούς ούτε στους Γερμανούς ότι είναι οικονομικά ορθό να πληρώνουν διαρκώς χωρίς όριο για άλλες χώρες. Η αλληλεγγύη μπορεί να δικαιολογηθεί μόνον όταν η βοήθεια είναι περιορισμένη και οδηγεί στο να αλλάξει κάτι προς μια θετική κατεύθυνση», είπε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, σε συνέντευξη στη Die Zeit.

«Στην Ιρλανδία, την Πορτογαλία, την Ισπανία και την Κύπρο φάνηκε κάτι τέτοιο. Μετά την εφαρμογή του προγράμματος η οικονομία αναπτύσσεται, εν μέρει ραγδαία. Η Ελλάδα βρίσκεται στο τρίτο πρόγραμμα και χωρίς την οικονομική βοήθεια των δισεκατομμυρίων θα ήταν χρεοκοπημένη εδώ καιρό. Τότε οι Έλληνες πολίτες θα υπέφεραν πολύ περισσότερο. Για τον λόγο αυτό δεν έχω καμία κατανόηση όταν ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επιρρίπτει στη γερμανική κυβέρνηση ότι θέλει να βλάψει τους Έλληνες συνταξιούχους. Οι προσπάθειές μας έχουν στόχο η Ελλάδα να σταθεί και πάλι στα πόδια της», πρόσθεσε ο Σόιμπλε.

«Δεν μπορείτε σε βάθος χρόνου να εξηγήσετε ούτε στους Ολλανδούς ούτε στους Γερμανούς ότι είναι οικονομικά ορθό να πληρώνουν διαρκώς χωρίς όριο για άλλες χώρες. Η αλληλεγγύη μπορεί να δικαιολογηθεί μόνον όταν η βοήθεια είναι περιορισμένη και οδηγεί στο να αλλάξει κάτι προς μια θετική κατεύθυνση», είπε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών

Στην επισήμανση ότι η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους «πάγωσε» επειδή η κυβέρνηση ήθελε να δώσει ένα επίδομα, ο Γερμανός υπουργός απάντησε: «Οχι. Ρωτήσαμε την Κομισιόν, το ΔΝΤ, και την ΕΚΤ και τον ESM να πάρουν θέση εάν η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης συνάδει με τις υποχρεώσεις της Ελλάδας. Και η απάντηση είναι όχι. Εάν δεν τηρήσουμε τους κανόνες θα διαλυθεί η ευρωζώνη».

Οταν του ανέφεραν ότι ίσως να βοηθούσε περισσότερο εάν έδειχνε μεγαλύτερη κατανόηση για τις ανάγκες άλλων χωρών, ο ίδιος τόνισε ότι κατανόηση δεν σημαίνει να δέχεσαι χωρίς αντίρρηση τα πράγματα, όταν πηγαίνουν προς τη λάθος κατεύθυνση.

«Μερικοί ξεχνούν επίσης πως τα χρήματα δεν προέρχονται μόνο από τους Γερμανούς ή τους Γάλλους φορολογουμένους αλλά και από χώρες όπως η Λιθουανία και η Σλοβακία. Εκεί οι συντάξεις και τα επιδόματα είναι πολύ πιο χαμηλά από ότι σε χώρες που λαμβάνουν βοήθεια», συμπλήρωσε ο κ. Σόιμπλε.

thetoc.gr