Log in
A+ A A-

«Βολές» Τσακαλώτου κατά Σόιμπλε μετά την επιστολή στο Eurogroup

Επικρίσεις προς τον ευρωπαϊκό Βορρά για την επιμονή του στην άτεγκτη εφαρμογή των κανόνων διατυπώνει ο έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος με άρθρο του στο Open Democracy υπό τον τίτλο «Το δύο αφηγήματα της Ευρώπης».

Στο άρθρο, που δημοσιεύθηκε την ίδια ημέρα που δόθηκε στη δημοσιότητα και η επιστολή που απέστειλε προς το Eurogroup, ο κ. Τσακαλώτος επισημαίνει ότι η πολιτική που ακολουθείται σήμερα στην Ευρώπη ενισχύει τους δεξιούς λαϊκιστές και την ακροδεξιά, ενώ απειλεί να διασπάσει την ΕΕ. Χαρακτηρίζει δε το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης ως «ζουρλομανδύα»

Ο κ. Τσακαλώτος αναφέρεται σε μια Ευρώπη δύο αφηγημάτων. Το πρώτο είναι εκείνο του νότου και του Αριστερού φάσματος, το κοινωνικό αφήγημα όπως το ονομάζει, σύμφωνα με το οποίο η Ευρώπη απογοητεύει ένα μεγάλο αριθμό πολιτών της. Το δεύτερο είναι εκείνο του βορρά και της δεξιάς, σύμφωνα με το οποίο οι κανόνες είναι κανόνες.

Το κοινωνικό αφήγημα έχει να κάνει με το επιχείρημα ότι η Ευρώπη έχει αποτύχει στα μάτια των πολιτών της. Όχι μόνο αυτοί βίωσαν την κρίση, αλλά δεν έχουν καμία ελπίδα ότι θα ζήσουν την ανάκαμψη. Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί είναι εγκλωβισμένοι σε μια εποχή, προ-κρίσης, όταν τα μεγάλα προβλήματα ήταν ο πληθωρισμός και η δημοσιονομική ανευθυνότητα.

«Το αποτέλεσμα είναι ότι όχι μόνο έχουμε κολλήσει με τις πιο ανεξάρτητες εκ των κεντρικών τραπεζών, με εμμονή με τον κίνδυνο του πληθωρισμού. Αλλά και με ένα Σύμφωνο Ανάπτυξης και Σταθερότητας που λειτουργεί ως μόνιμος ζουρλομανδύας», σημειώνει ο κ. Τσακαλώτος

Το αφήγημα «οι κανόνες είναι κανόνες» έχει διαφορετική άποψη. Εντοπίζεται κυρίως στο βορρά και στα δεξιά του πολιτικού φάσματος με μερικές εξαιρέσεις. «Το επιχείρημα είναι ότι η ΕΕ βασίζεται σε κανόνες και ότι αλλάζοντάς τους συχνά μπορεί μόνο να υπονομευθεί η αξιοπιστία της ΕΕ και του ευρώ. Επιπλέον, οι πολίτες του βορρά έχουν κουραστεί να διασώζουν εκείνους του νότου που είτε δεν μπορούν είτε είναι απρόθυμοι να συμμορφωθούν με τους κανόνες. Υπάρχουν όρια στην αλληλεγγύη και η περαιτέρω αποδυνάμωση των κανόνων ρίχνει νερό στον μύλο των λαϊκιστών», γράφει ο υπουργός Οικονομικών.

«Εν συντομία, η Ευρώπη μπορεί να σωθεί στο σύνολό της (ή μερικώς;) αν τα κράτη μέλη γίνουν περισσότερο σαν την Γερμανία. Αν δεν γίνουν, τότε λαϊκίστικες και φυγόκεντρες δυνάμεις θα συνεχίσουν να αναδύονται εντός του ευρωπαϊκού βορρά και θα υπονομεύουν τον ευρωπαϊκό ιδεώδες» προσθέτει ο κ. Τσακαλώτος, στηλιτεύοντας αυτό το αφήγημα και προσθέτει: «Θα ήταν αφελές να σκεφτούμε ότι οι υποβόσκουσες διαφορές θα μπορούσαν να επιλυθούν εντελώς στο επίπεδο της λογικής αντιπαράθεσης. Φυσικά η ισορροπία της εξουσίας μεταξύ των υπερασπιστών των δύο αφηγημάτων είναι άνιση. Και αυτή είναι η ουσία.»

«Το επόμενο έτος θα δείξει εάν το ένα ή το άλλο αφήγημα θα επικρατήσει ή το εάν μπορεί να υπάρξει μια πραγματική προσπάθεια για να πάμε πιο μακριά από ένα διάλογο κωφών και να συγκλίνουμε σε μια νέα αφήγηση [...] Με λίγα λόγια, η ατζέντα του οι «κανόνες είναι κανόνες» αργά ή γρήγορα θα οδηγήσει στη διάλυση της Ευρώπης», καταλήγει το άρθρο του υπουργού Οικονομικών.

thetoc.gr