Log in
A+ A A-

Νέα Υόρκη: Παραμένει η διάσταση Κοτζιά - Τσαβούσογλου (ΦΩΤΟ)

Αμετακίνητος στις θέσεις του σχετικά με τα τουρκικά στρατεύματα και τις εγγυήσεις παραμένει ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μ. Τσαβούσογλου σχετικά με το Κυπριακό, όπως φάνηκε από την συνάντησή του με τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά στη Νέα Υόρκη.  Οι επαφές του κ. Κοτζιά με το νέο Γ.Γ. του ΟΗΕ και το επιτελείο του Ντόναλντ Τραμπ.

Το Κυπριακό κυριάρχησε στην ατζέντα της επίσκεψης του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά στη Νέα Υόρκη, όπου πραγματοποίησε σειρά υψηλόβαθμων επαφών. Ειδικότερα, ο κ. Κοτζιάς συνάντησε αρχικά τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ενώ είχε προγραμματισμένη επαφή με τον νέο Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες αλλά και συνεργάτες του προέδρου Τραμπ.

Όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν πως ο κ. Κοτζιάς θα έχει νέα συνάντηση με τον Τούρκο Ομόλογό του στις 11 Ιανουαρίου στην Γενεύη, με την προοπτική να υπάρξει μεγαλύτερη πρόοδος, με δεδομένη την διάσταση απόψεων στην συνάντησή τους στη Νέα Υόρκη.

«Συζητήσαμε τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, χωρίς να φτάσουμε σε μια πλησιέστερη σκέψη πάνω σε αυτά τα θέματα.», ανέφερε ο κ. Κοτζιάς, τονίζοντας ότι «συμφωνήσαμε ότι θα πρέπει να κάνουμε περισσότερες σκέψεις γιατί δεν φτάσαμε σε κάποια προσέγγιση στην διάρκεια της συζήτησης και θα πρέπει να αναζητηθούν και τα κριτήρια που προσεγγίζονται τέτοιου είδους θέματα.», είπε ο κ. Κοτζιάς.,

kotzias 3

Αργά το απόγευμα, ο Υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με το νέο Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, κ. Γκουτιέρες. Ο Νίκος Κοτζιάς, ο οποίος συνοδευόταν από την επικεφαλής της ελληνικής Μόνιμης Αντιπροσωπείας, Αικατερίνη Μπούρα, και τον Γενικό Πρόξενο της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Κωνσταντίνο Κούτρα, είχε και κάποια δώρα για τον κ. Γκουτιέρες, μεταξύ των οποίων και cd ελληνικής μουσικής.

kotzias 2

«Συνάντησα τον Πρόεδρο της Γ.Σ. του ΟΗΕ καθώς και το νέο Γ.Γ. του ΟΗΕ, όπου συζητήσαμε κυρίως το Κυπριακό και τις ελληνικές απόψεις και αιτιάσεις γιατί πρέπει να καταργηθεί το σύστημα των εγγυήσεων, να μην υπάρχουν παρεμβατικά δικαιώματα από καμία χώρα πάνω στην Κύπρο και να απομακρυνθούν τα τουρκικά κατοχικά στρατεύματα.»

kotzias 6

Ο κ. Κοτζιάς συναντήθηκε και με στελέχη του επιτελείου του Ντόναλντ Τραμπ και συγκεκριμένα με τον Σύμβουλο Ασφαλείας του νεοεκλεγέντα προέδρου, Μάικλ Φλιν και την αναπληρώτριά του, Καθλίν Μακφάρλαντ, ενώ στην συνάντηση έδωσε το παρών για λίγο και ο ελληνικής καταγωγής προσωπάρχης της νεοεκλεγείσας αμερικανικής κυβέρνησης της χώρας, Ρέινς Πρίμπους. Σύμφωνα με τον κ. Κοτζιά, η συνάντηση έγινε σε πολύ καλό κλίμα, ενώ ο κ. Φλιν συμφώνησε πως, μετά την ορκομωσία του κ. Τραμπ, θα ξεκινήσουν επίσημες επαφές τόσο με το Υπουργείο Εξωτερικών όσο και με το υπουργείο Οικονομικών.

«Μεγάλο κομμάτι του νέου επιτελείου του Τραμπ είναι ελληνοαμερικανοί και έχουν βαθιά γνώση των ελληνικών ζητημάτων. Δεν συζητήσαμε τόσο για το Κυπριακό, όσο για ζητήματα της Μέσης Ανατολής, την πολιτική σταθερότητας και ασφάλειας που ακολουθεί η ελληνική Κυβέρνηση, τις τριμερείς συνεργίες στην Μέση Ανατολή, για το πνεύμα και την δομή ασφάλειας της Ρόδου καθώς και τα μέτρα για την προστασία των θρησκευτικών και πολιτισμικών κοινοτήτων της Μέσης Ανατολής.»

kotzias 5

Πλέον, οι κρίσιμες εξελίξεις για το Κυπριακό μεταφέρονται στην διάσκεψη της Γενεύης, όπου διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι πιθανότατα δεν θα παραστεί ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Γενεύη, με την χώρα να εκπροσωπείται,πιθανότατα, από τον Τούρκο Πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ.

Πάντως, η ίδια πηγή αναφέρει πως ασκούνται πιέσεις προς τον κ. Ερντογάν από υψηλόβαθμους αξιωματούχους του ΟΗΕ προκειμένου να αλλάξει την απόφασή του.