Logo
Print this page

Ανώμαλη προσγείωση για την κυβέρνηση στο θέμα του χρέους

«Η συμφωνία του Μαίου του 2016 έχει θέσει τον οδικό χάρτη για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους». Αυτό θύμισε ο εκπρόσωπος της Καγκελαρίου το μεσημέρι της Δευτέρας πριν από τη συνάντηση Μέρκελ - Λαγκάρντ στην οποία η Αθήνα προσβλέπει να ξεκαθαρίσουν πολλά για το θέμα του χρέους.

 

Η δήλωση του εκπροσώπου της Καγκελαρίας Στέφεν Ζάιμπερτ δεν ήταν καθόλου τυχαία, ενώ είχε προηγηθεί η εκπρόσωπος του Β.Σόιμπλε που ήταν ακόμη πιο σαφής.

«Η Αθήνα θα πρέπει πρώτα να εφαρμόσει τα συμφωνημένα μεταρρυθμιστικά μέτρα πριν εξεταστεί το θέμα του βάρους του χρέους» ανέφερε ακυρώνοντας την ρητορική του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και της Κ. Ε του ΣΥΡΙΖΑ ότι η εφαρμογή των μέτρων 2% του ΑΕΠ θα γίνει μόνο υπό την προϋπόθεση της εφαρμογής των μέτρων για το χρέος.

«Θέλουμε πρώτα να υπάρξει εκτέλεση των μέτρων που συμφωνήσαμε» είπε η εκπρόσωπος του κ. Σόμπλε.

Και ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ έχει υπογραμμίσει πως το θέμα του χρέους μπορεί να τεθεί σε επίπεδο υπουργών Οικονομικών, αφού επιτευχθεί η οριστική συμφωνία με την Αθήνα για τις μεταρρυθμίσεις.

Από την πλευρά του το ΔΝΤ διολίσθησε από την θέση να ληφθούν τώρα τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και έχει ξεκαθαρίσει πως αναμένει από τους ευρωπαίους να δεσμευθούν σε μία συγκεκριμένη στρατηγική μείωσης του ελληνικού χρέους. Η Μέρκελ βρίσκεται ήδη σε προεκλογική περίοδο και το τελευταίο πράγμα το οποίο θα ήθελε είναι να δείξει «υποχωρητικότητα» έναντι και του ΔΝΤ και της Αθήνας όσον αφορά στο χρέος.

Ακόμη και αν παράσχει κάποιες επιπλέον δεσμεύσεις στην Λαγκάρντ για να αποσπάσει την συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα αυτό δεν θα γίνει με τρόπο που να επιτρέπει ως ανάγνωση ότι υποχώρησε από την πάγια θέση: πρώτα οι μεταρρυθμίσεις και μετά το 2018 βλέπουμε το χρέος. Οτι δηλαδή έχει συνομολογηθεί μεταξύ Ευρωπαίων, ΔΝΤ και κυβέρνησης Τσίπρα τον Μάιο του 2016.

Σουλτς: Χαράξαμε από κοινού τη γερμανική τακτική στη Μάλτα

Εν τω μεταξύ και ο αντίπαλος της Μέρκελ για την καγκελαρία φροντίζει σιγά σιγά να μειώνει τις προσδοκίες ότι μια νίκη του μπορεί να οδηγήσει σε ισχυρή διαφοροποίηση του Βερολίνου ως προς το ελληνικό ζήτημα.

Σύμφωνα με όσα μετέδωσε στο μεσημεριανό του δελτίο ο ΑΝΤ1 ο κ. Σούλτς κατά την ενημέρωση των ξένων ανταποκριτών στο Βερολίνο ανέφερε πως η στάση της Γερμανίας στη Μάλτα πάρθηκε από κοινού μεταξύ Σοσιαλδημοκρατών και Χριστιανοδημοκρατών.

Ο Μάρτιν Σουλτς χαρακτήρισε την απόφαση της Μάλτας, απόφαση μιας λογικής, ενώ αρνήθηκε να κάνει οποιαδήποτε κριτική στον κ. Σόιμπλε.

Επίσης τόνισε ότι δεν είναι πια υπέρ των ευρωομολόγων και γενικά φάνηκε, σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν στην ανταπόκριση, ότι στηρίζει τη θέση της γερμανικής κυβέρνησης, λέγοντας ότι τώρα η Ελλάδα πρέπει να εφαρμόσει όσα αποφασίστηκαν στη Μάλτα.

Αντιδράσεις στη Βερολίνο

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με όσα ανέφερε δημοσίευμα της εφημερίδας Bild, βουλευτές του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος ζητούν από τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να κρατήσει σκληρή στάση απέναντι στον κ. Τσίπρα μετά τα όσα είπε στην Κεντρική Επιτροπή.

Μάλιστα ο πρώην υπουργός Μεταφορών κ. Ραμσάϊερ λέει στην γερμανική εφημερίδα πως «ο κ. Τσίπρας παραβιάζει όσα συμφωνήθηκαν στη Μάλτα μέσα σε δύο ημέρες. Ο κ. Τσίπρας δεν είναι σοβαρός».

Πριν από μερικές ημέρες πάντως, ερωτηθείς για το θέμα της αποπληρωμής του χρέους ο γερμανός υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι «είναι διαφορετικά ποσά και μέθοδοι υπολογισμού. Όταν προσπαθείς να υπολογίσεις πώς θα αναπτυχθούν τα επίπεδα του χρέους ως το 2070 αυτό μπορεί να οδηγήσει σε διαφορετικούς υπολογισμούς. Όμως, αυτά δεν λύνουν τα προβλήματα αυτή τη στιγμή, έτσι κι αλλιώς. Πρώτα πρέπει να διακρίνουμε τι μπορεί και πρέπει να κάνει η Ελλάδα πολιτικά. Και ελπίζω ότι οι θεσμοί θα βρουν μία τεχνική λύση».

thetoc.gr

© 2012 - 2022 NewGreekTV.com

Website Design