Log in
A+ A A-

Γιατί δεν σήκωσε τους τόνους η ΝΔ με τον Ιβάν Σαββίδη: Όλο το παρασκήνιο

Τα όσα πρωτοφανή υποστήριξε ο Ιβάν Σαββίδης στη συνέντευξη του, πυροδότησαν τις έντονες αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης αλλά κατάφεραν να προκαλέσουν μούδιασμα στο εσωτερικό της ΝΔ.

Για πρώτη φορά δημόσια επιχειρηματίας εκθειάζει τον πρωθυπουργό και βάλει εναντίον του Κυριάκου Μητσοτάκη αλλά και του κοινοβουλευτικού συστήματος, επειδή επιχείρησαν να βάλουν φρένο στα επιχειρηματικά του συμφέροντα, ζητώντας του να πληρώσει τα πρόστιμα από το λαθρεμπόριο τσιγάρων της εταιρείας ΣΕΚΑΠ που από το 2013 βρίσκεται στην ιδιοκτησία του.

Ωστόσο η αξιωματική αντιπολίτευση απέφυγε να σηκώσει κατακόρυφα τους τόνους απέναντι στον Ρώσο επιχειρηματία και προτίμησε να ακολουθήσει μια «αμυντική» στάση, εκδίδοντας μια ανακοίνωση από το γραφείο Tύπου η οποία έκανε λόγο για «διαπλεκόμενους ολιγάρχες», προκαλώντας έντονα ερωτήματα ακόμη και από κορυφαία στελέχη.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Άδωνις Γεωργιάδης τάχθηκε υπέρ της σκληρής γραμμής απέναντι στον Ιβάν Σαββίδη υποστηρίζοντας ότι η ΝΔ ζήτησε να γίνει το αυτονόητο, να σταλεί η τροπολογία στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους προκειμένου να δούμε αν ζημιώνεται το κράτος και βέβαια να ελεγχθεί και ο επιχειρηματίας.

Ο αποπροσανατολισμός, ο ΠΑΟΚ και το κόμμα των ποντίων

Στην αξιωματική αντιπολίτευση εκτιμούν πως η συνέντευξη Σαββίδη δεν δόθηκε τυχαία την δεδομένη χρονική στιγμή την ημέρα δηλαδή, που η κυβέρνηση συμφωνούσε με τους θεσμούς για το 4ο μνημόνιο και αποφάσιζε νέες μειώσεις στις συντάξεις και το αφορολόγητο.

Σύμφωνα με συνεργάτες του Κυριάκου Μητσότακη στόχος ήταν για άλλη μια φορά το Μαξίμου να πετάξει την μπάλα στην εξέδρα αυτή με την βοήθεια του Ιβάν Σαββίδη, προκειμένου η κοινωνία να εστιάσει στη σύγκρουση της ΝΔ με τον Ρώσο Επιχειρηματία και στα νέα μέτρα που υπέγραψε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝΕΛ.

Στο Μοσχάτο θεωρούν βέβαιο πλέον ότι το πρωθυπουργικό περιβάλλον είναι σε ανοιχτή γραμμή τον Ιβαν Σαββίδη κάτι που είχε συμβεί και στις τηλεοπτικές άδειες.

Ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες του «TheToc» εκείνο που φοβήθηκαν στη ΝΔ ήταν οι ψηφοφόροι της Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα οι χιλιάδες φίλαθλοι του ΠΑΟΚ.

Τα μηνύματα που ερχόντουσαν από την Β. Ελλάδα μετά την σύγκρουση στην βουλή και την επίθεση του Κυριάκου Μητσοτάκη στον Αλέξη Τσίπρα για τον Ιβάν Σαββίδη, δεν ήταν ενθαρρυντικά για την ΝΔ και αυτός ήταν ο κύριος λόγος που αποφασίστηκε να βγει μία και μόνη ανακοίνωση παρά την σφοδρή και προσωπική επίθεση που εξαπέλυσε εναντίον του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο Ρώσος επιχειρηματίας.

Εκτός όμως από τον ΠΑΟΚ ο Ιβάν Σαββίδης έχει ισχυρά ερείσματα στους χιλιάδες πολίτες που κατάγονται από τον Πόντο, γεγονός που δεν περνάει απαρατήρητο από την ΝΔ.

Μάλιστα ο ίδιος έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να δημιουργήσει ένα πολιτικό φορέα με στόχο την εκπροσώπηση των ποντίων στο ελληνικό κοινοβούλιο. Άλλωστε το μικρόβιο της πολιτικής το είχε πάντα μέσα του καθώς το 2003 είχε εκλεγεί βουλευτής στην Ρωσική Δούμα.

Συναντήσεις Σαββίδη – Καραμανλή

«Αγκάθι» για την ΝΔ αποτελούν και οι πολύ καλές σχέσεις μεταξύ του Κώστα Καραμανλή και του Ιβάν Σαββίδη γεγονός που επιβεβαιώθηκε και από την συνέντευξη του τελευταίου. Οι στενοί δεσμοί του τότε πρωθυπουργού με το Κρεμλίνο και ταξίδια του στην Μόσχα είχαν φέρει κοντά τους δύο άντρες. Μάλιστα μέσω Κώστα Καραμανλή είχε επισκεφθεί τον Αντώνη Σαμαρά που ήταν τότε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στα κεντρικά γραφεία του κόμματος στην Συγγρού. Έκτοτε ο Ιβάν Σαββίδης όποτε βρίσκεται στην Αθήνα για επαγγελματικούς λόγους επιδιώκει πάντα να βλέπει τον πρώην πρωθυπουργό και να τον συμβουλεύεται. Η τελευταία φορά που συναντήθηκαν ήταν στα τέλη Φεβρουαρίου, όταν ο Ιβάν Σαββίδης επισκέφθηκε τον πρώην πρωθυπουργό στο πολιτικό του γραφείο στην Παναγή Κυριακού.

Ήταν η περίοδος που ο Ρώσος επιχειρηματίας άρχισε να συζητά για την αγορά του Πήγασου με προφανή στόχο την εξαγορά ποσοστού στο Mega.

thetoc.gr