Log in
A+ A A-

Αξιωματούχος της ΕΕ: Το ΔΝΤ θα ζητήσει διαβεβαιώσεις από τη ΝΔ για τα μέτρα

Το ΔΝΤ θα ζητήσει διαβεβαιώσεις από τη Νέα Δημοκρατία ότι δεν θα υπάρξει ακύρωση των μέτρων σε περίπτωση εκλογών, ανέφερε ευρωπαίος αξιωματούχος σχετικά με το ελληνικό ζήτημα.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρώτος ευρωπαίος αξιωματούχος που είχε αναφερθεί στο εν λόγω ζήτημα ήταν ο Μισέλ Σαπέν τον περασμένο Μάρτιο. Τότε, αξιωματούχος του ΔΝΤ είχε σπεύσει να διαψεύσει τις δηλώσεις του γάλλου υπουργού οικονομικών, ωστόσο το θέμα επανήλθε προσφάτως όταν πριν την επίτευξη της συμφωνίας δημοσιοποιήθηκαν προσχέδια συμφωνίας στα οποία γινόταν αναφορά σε αίτημα για δεσμεύσεις της ΝΔ.

Σύμφωνα, πάντως με αξιωματούχος, η Κομισιόν αναμένεται να αναθεωρήσει τον στόχο για την ανάπτυξη στο 2% από 2,7%, που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση. Όπως ανέφερε, η πτωτική αναθεώρηση οφείλεται κυρίως στην αβεβαιότητα που προκάλεσε η καθυστέρηση της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης. Σημειώνεται ότι η Κομισιόν αναμένεται να ανακοινώσει τις νέες της εκτιμήσεις για την ανάπτυξη των χωρών της ΕΕ την επόμενη εβδομάδα.

Σύμφωνα με τον ίδιο ευρωπαίο αξιωματούχο, ο βασικός στόχος παραμένει η πλήρης συμφωνία στο Eurogroup της 22ης Μαΐου. Στην περίπτωση που επιτευχθεί ο στόχος αυτός, θα χρειαστούν 4 με 5 εβδομάδες για να εκταμιευθεί η δόση από τον ESM, πρόσθεσε ο ίδιος. Όπως είναι σαφές, κάτι σημαίνει ότι η εκταμίευση θα είναι πολύ κοντά χρονικά στην κρίσιμη περίοδο που θα πρέπει να αποπληρωθούν τα ομόλογα της ΕΚΤ που φτάνουν τα 7 εκ. ευρώ.

Για το ΔΝΤ επειδή έχει τις δικές του διαδικασίες μπορεί να υπάρξει μεγαλύτερη καθυστέρηση, τόνισε ο αξιωματούχος.

Ερωτηθείς για το εάν η ελληνική κυβέρνηση θα έχει τη δυνατότητα να διανείμει το υπερβάλλον πλεόνασμα του 2017, εάν υπάρξει τέτοιο, ο ευρωπαίος αξιωματούχος τόνισε ότι το ακριβές ύψος του πλεονάσματος του 2017 θα το γνωρίζουμε του 2018, κάτι που σημαίνει πως θα είμαστε πολύ κοντά στην τελική διαπραγμάτευση για το πλεόνασμα του 2018.

Τέλος, σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, από τα 140 μέτρα που πρέπει να ληφθούν για τη συμφωνία, εκκρεμούν 100 μέτρα, τα περισσότερα από τα οποία θα διευθετηθούν μέσω του νομοσχεδίου που θα έρθει στη Βουλή.

thetoc.gr