Log in
A+ A A-

Συμφωνία για τη δόση, μετά το 2018 οι ρυθμίσεις για το χρέος

Ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 2.00 το μεσημέρι, η συνεδρίαση του EuroWorkingGroup που προηγήθηκε της συνάντησης των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται ο ΣΚΑΙ, κατά τη διάρκεια του EuroWorkingGroup που έγινε το μεσημέρι της Πέμπτης, υπήρξε συμφωνία σε δύο βασικά ζητήματα. Πρώτον, ότι σε τεχνικό επίπεδο έχουν κλείσει τα προαπαιτούμενα, πλην δύο σημείων. Αυτά αφορούν την προστασία ξένων εμπειρογνωμόνων του ΤΑΙΠΕΔ που διώκονται ποινικά και την καταβολή των δικαστικών εξόδων στον πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ κ. Γεωργίου. Το δεύτερο σημείο που, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, φέρεται να έχει υπάρξει συμφωνία είναι το βασικό μέρος του κειμένου που θα δώσουν στη δημοσιότητα οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης το βράδυ και στο οποίο αναμένεται να υπάρχουν κάποιες φραστικές αλλαγές αναφορικά με το θέμα του χρέους και των πλεονασμάτων μετά το 2022.

Ειδικότερα, για το χρέος υπάρχει μεγαλύτερη σαφήνεια με αναφορά σε επιμήκυνση της λήξης των ευρωπαϊκών δανείων μέχρι τα 15 έτη και βελτιωμένη φρασεολογία σε σύγκριση με το ανακοινωθέν της 22ας Μαϊου. Υπάρχει επίσης αναφορά σε πλεονάσματα στην περιοχή του 2% από το 2023 και μετά.

Σημειώνεται ότι στη σημερνική συνεδρίαση, παρούσα από την πλευρά του ΔΝΤ θα είναι και η Κριστίν Λαγκάρντ, ενώ από τη μεριά της ΕΚΤ ο Μάριο Ντράγκι.

Bloomberg: Στα 8,5 δισ. η δόση για την Ελλάδα

Στα 8,5 δισ. ευρώ αναμένεται να διαμορφωθεί το ύψος της επόμενης δόσης που θα εκταμιευτεί προς την Ελλάδα, όπως αναφέρουν δύο υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι που επικαλείται το πρακτορείο Bloomberg.

Η εκταμίευση των συγκεκριμένων χρημάτων προϋποθέτει την τελική έγκριση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, οι οποίοι συνεδριάζουν αυτή την ώρα στο Λουξεμβούργο. Σημειώνεται ότι ο αρχικός προγραμματισμός έκανε λόγο για την απελευθέρωση 7,4 δισ. ευρώ, τα οποία θα αφορούσαν τις αποπληρωμές ομολόγων του Ιουλίου.

Ντάισελμπλουμ: Το 2018 οι αποφάσεις για το χρέος

Νωρίτερα, στο 2018 είχε παραπέμπψει τις τελικές αποφάσεις για το ζήτημα του ελληνικού χρέους ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος παράλληλα, ανακοίνωσε την ύπαρξη συμφωνίας για την ολοκλήρωση της β' αξιολόγησης.

Προσερχόμενος στη συνεδρίαση του ESM, η οποία θα προηγηθεί του Eurogroup, ξεκαθάρισε ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης δεν πρόκειται να λάβουν σήμερα την τελική απόφαση για το μέγεθος της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

«Η επιπλέον αποσαφήνιση των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους θα γίνει το επόμενο έτος» έσπευσε να προσθέσει. «Δεν θα υπάρξουν αριθμοί για το χρέος τώρα, αυτοί θα έρθουν το 2018» επανέλαβε, στο ίδιο πλαίσιο.

Όσον αφορά την εκταμίευση της επόμενης δόσης, διαβεβαίωσε ότι υπάρχει συμφωνία ανάμεσα στους θεσμούς για την ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων δράσεων εκ μέρους της Ελλάδας.

O υπουργός οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος είναι αισιόδοξος πως θα υπάρξει σήμερα συμφωνία για την Ελλάδα στο Eurogroup, όπως δήλωσε προσερχόμενος στο κτίριο όπου θα πραγματοποιηθεί η ετήσια συνέλευση του ESM.

Σε αντίστοιχο μήκος κύματος κινήθηκε και ο σλοβάκος υπουργός Οικονομικών. «Περιμένω ο Τσακαλώτος να φύγει από το Λουξεμβούργο με μια βαλίτσα γεμάτη χρήματα» φέρεται να δήλωσε ο Πετερ Καζμιρ.

thetoc.gr