Log in
A+ A A-

Τσίπρας: Δεν είναι το τέλος αλλά η αρχή του τέλους της κρίσης

Ένα νέο success story υποδεέστερο από το προηγούμενο που ο ίδιος είχε καταθέσει, υπέβαλε ενώπιον του υπουργικού συμβουλίου, ο Αλέξης Τσίπρας.

Επανέλαβε έτσι ότι με το πρόσφατο Eurogroup η χώρα βρίσκεται σε μια νέα κατάσταση, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι τα πρόσφατα αποτέλεσματα «δεν αποτελούν το τέλος της κρίσης, αλλά ένα καθαρό διάδρομο εξόδου από την κρίση».

Την ίδια στιγμή ο Πρωθυπουργός επιχείρησε να ξαναδώσει στην κυβέρνηση το χαμένο αριστερό της προφίλ μιλώντας για την ανάγκη ενός νέου παραγωγικού και αναπτυξιακού μοντέλου από το οποίο οφέλη θα έχουν οι περισσότεροι και όχι οι συνήθεις λιγότεροι.

Ο αρχηγός της κυβέρνησης επανέφερε παράλληλα στο προσκήνιο την επιχείρηση εξόδου της χώρας στις αγορές χωρίς όμως καμία αναφορά στον προηγούμενο διακηρυγμένο στόχο ένταξης της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE).

Άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο αν συνεχιστεί η καθοδική πορεία των επιτοκίων στα ομόλογα να γίνει η πρώτη δοκιμαστική έξοδος στις αγορές με όρους βιώσιμους.

Εξήγησε όμως ότι ο στόχος αυτός είναι «βραχυπρόθεσμος» και όχι ο κύριος. «Κύριος στόχος, διαμήνυσε, είναι η κινητοποίηση όλων των δυνάμεων προκειμένου να στηριχθεί η ελληνική οικονομία και να δωθεί μια προοπτική ανάπτυξης».

Το μήνυμα που θέλησε να δώσει ήταν διπλό. Βεβαιότητα σε τυχόν επενδυτές ότι δεν θα συναντήσουν προηγούμενα προσκόμματα και ιδεοληψίες. Αφήγημα στο εσωκομματικό ακροατήριο (και στην ομάδα των «53») που ζητούν από το Μαξίμου αριστερό πρόσημο.

Ζήτησε από τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου να αξιοποίησουν το μομέντουμ (την συγκεκριμένη λέξη την επανέλαβε τουλάχιστον πέντε φορές) βγάζοντας από τα συρτάρια φακέλους που έχουν κολλήσει και τους κάλεσε να συγκρουστούν με τα συμφέροντα αλλά και με το φόβο απέναντι στην ευθύνη που κυριαρχεί στο δημόσιο τομέα.

Κατέστησε σαφές ότι δεν επιθυμεί μια άναρχη ανάπτυξη που θα δεν θα δημιουργεί συνθήκες ευημερίας για τους πολλούς.

Επικαλούμενος και την αύξηση των θέσεων εργασίας το τελευταίο διάστημα ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για ένα νέο εθνικό αναπτυξιακό πλάνο και εξήγγειλε την διενέργεια 13 περιφερειακών αναπτυξιακών συνεδρίων, ενώ κλείσιμο του ματιού προς την κοινοβουλευτική του ομάδα ήταν και η δέσμευση ότι μένουν στο παρελθόν «οι εφιαλτικές αναφορές σε κόφτες και νέα μέτρα».

Επανέλαβε ότι παρανομαστής του νέου αυτού στρατηγικού σχεδίου ανάπτυξης δεν είναι μόνο δείκτες και αριθμοί αλλά τα οφέλη που θα καρπωθούν οι πολλοί και όχι οι λίγοι.

Από την ατζέντα δεν έλειψαν και οι αναφορές του στη μάχη της διαπλοκής. Υποστήριξε ότι η ανάδειξη της διαφθοράς είναι διακηρυγμένος στόχος της κυβέρνησης και δέσμευσης της προς τον ελληνικό λαό.

thetoc.gr