Log in
A+ A A-

Κοινό μήνυμα Μακρόν- Μέρκελ: Δώσαμε μια καλή λύση για την Ελλάδα

Μέρκελ και Μακρόν με μια άκρως συμβολική πλην ουσιαστική κίνηση μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής παραχώρησαν κοινή συνέντευξη τύπου η οποία είχε και ένα «κοινό μήνυμα» προς την Ελλάδα.

Ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν ο οποίος ζητά επίμονα από το Βερολίνο την εμβάθυνση της ευρωζώνης με έναν κοινό προϋπολογισμό και δημοκρατική διακυβέρνηση τόνισε ότι «όταν η Γαλλία και η Γερμανία μιλούν με μια φωνή η Ευρώπη προχωρά και δεν είναι απλώς συμβολικός ο γαλλο-γερμανικός άξονας, αλλά μια απαραίτητη προϋπόθεση».

Καλό ότι δεν μιλήσαμε για την Ελλάδα

«Δεν μιλήσαμε στο Συμβούλιο για την Ελλάδα, αυτό είναι καλό νέο. Με την καγκελάριο δουλέψαμε πολύ για να μην μιλήσουμε σήμερα για αυτό. Βρέθηκε ένα ισχυρό συναινετικό πλαίσιο» ανέφερε ο κ. Μακρόν και εξέφρασε την θέση ότι αυτά τα ζητήματα είναι καλύτερο να λύνονται σε επίπεδο υπουργών Οικονομικών (Eurogroup).

Την θέση Μακρόν προσυπέγραψε και η καγκελάριος.

«Είναι όντως καλά νέα το γεγονός ότι δεν μας απασχόλησε η Ελλάδα, καθώς αποδεικνύει πως έχουμε επιτύχει μια καλή συμφωνία» ανέφερε η κ. Μέρκελ.

Τσίπρας: Είναι όντως θετικό ότι δεν χρειάστηκε παρέμβαση στη Σύνοδο Κορυφής

Ερωτηθείς για τις δηλώσεις Μακρόν και Μέρκελ σχετικά με το ελληνικό ζήτημα και ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι ήταν θετικό ότι δεν χρειάστηκε η παρέμβαση στην Σύνοδο Κορυφής ή μια έκτακτη σύνοδο της ευρωζώνης. Γιατί όπως ανέφερε αυτό θα σήμαινε πως θα είχαμε κρίση.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε πως ήταν καλό που επετεύχθη συμφωνία στο Eurogroup αλλά όπως είπε η συμφωνία δεν είναι το τέλος του δρόμου αλλά το άνοιγμα του δρόμου.

«Θεωρώ ότι το γεγονός ότι είχαμε θετική εξέλιξη στο Eurogroup και δεν χρειάστηκε παρέμβαση στη Σύνοδο Κορυφής ούτε έκτακτη σύνοδος των χωρών της Ευρωζώνης είναι θετική εξέλιξη», συνέχισε και πρόσθεσε: «Δεν έχουμε το τέλος του δρόμου, έχουμε το άνοιγμα του δρόμου, πλέον ο δρόμος είναι ανοιχτός».

«Το επιβεβαιώνουν και οι αγορές. Είχαμε τη χαμηλότερη τιμή στο δεκαετές ομόλογο από την έναρξη της κρίσης. Εδώ τα λόγια περιττεύουν ο σκοπός μας επιτυγχάνεται, θέλει ένταση της προσπάθειας, συνεννόηση», κατέληξε ο κ. Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι είχε και την ευκαιρία να μιλήσει και με τον κ. Μακρόν και μια σύντομη επικοινωνία με την καγκελάριο.

thetoc.gr