Log in
A+ A A-

Τα σενάρια εξόδου στις αγορές

Μέσα σε τρία χρονικά σημεία με διαφορετικά χαρακτηριστικά το καθένα, τοποθετείται η πρώτη έξοδος της Ελλάδας στις αγορές, μετά το 2014 για την οποία κανείς από το οικονομικό επιτελείο δεν θέλει να μείνει χωρίς συνέχεια ή -ακόμη χειρότερα- να αποτύχει.

Είναι σαφές σε κάθε περίπτωση ότι τον τελευταίο λόγο σε κάθε απόπειρα θα έχει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, αλλά η απόφαση θα πρέπει να ακολουθεί το κλίμα της αγοράς και βεβαίως θα πρέπει να έχει και την έγκριση των δανειστών.

Ο υπουργός οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας την περασμένη εβδομάδα στο συνέδριο του Economist, θέλησε να δώσει την εικόνα ενός μεσοπρόθεσμου σχεδιασμού. Τόνισε ότι η Ελλάδα δεν έχει λόγο να βιαστεί. Προανήγγειλε μάλιστα ότι πρόκειται να υπάρξει ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα εκδόσεων χωρίς βιαστικές κινήσεις.

Τούτο, με δεδομένο ότι η επικείμενη έκδοση δεν θα γίνει για να καλυφθούν κάποιες δανειακές ανάγκες, αλλά για να αρχίσει η Ελλάδα να «χτίζει» μια καμπύλη αποδόσεων για κάθε διάρκεια ομολόγων. Παρά το γεγονός ότι την Παρασκευή η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς μειώθηκε κι άλλο στο 5,34 % από 5,36% την Πέμπτη, μια βιαστική έξοδος στις αγορές δεν θα ήταν ιδανική στην παρούσα φάση.
Την επόμενη Πέμπτη 7 του μήνα, ο κ. Ντράγκι είναι πολύ πιθανό να ανακοινώσει τον περιορισμό του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης. Κάτι τέτοιο θα αλλάξει την στρατηγική των τοποθετήσεων των θεσμικών επενδυτών στα ομόλογα της Ευρωζώνης και άρα και της Ελλάδας.

Ο σύμβουλος του δημοσίου, η Γαλλική Rothchild, έχει προτείνει από καιρό την αντικατάσταση του πενταετούς ομολόγου, που εκδόθηκε τον Ιούνιο του 2014 και λήγει το 2019 με ένα νέο πενταετές ομόλογο. Θεωρητικά η συγκυρία είναι καλή, αφού το ομόλογο αυτό είχε πουληθεί τότε με επιτόκιο 4,5% και τώρα η απόδοση σε αυτή την διάρκεια είναι κάτω από 4%. Αναχρηματοδοτώντας ένα διαπραγματεύσιμο ομόλογο, έχεις έτοιμους πελάτες, τους κατόχους του παλαιού ομολόγου οι οποίοι θα είναι πιο πρόθυμοι να το ανταλλάξουν με ένα καινούργιο από ότι όσοι έχουν κλείσει τις θέσεις τους στα ελληνικά ομόλογα.

Τα σενάρια

Το ερώτημα είναι ο χρόνος της πρώτης προσπάθειας. Ο σύμβουλος του δημοσίου το οικονομικό επιτελείο και οι δανειστές εξετάζουν τρία σενάρια:

Το πρώτο θέλει μια έκδοση σχεδόν άμεσα, πριν τις 27 του μήνα αν έχουμε μια αναβάθμιση από την Standard & Poors στις 21 του μήνα . Μαζί με την αναβάθμιση της Moody's πριν από δέκα ημέρες η Ελλάδα θα έχει υπέρ τους δύο μεγαλύτερους ιδιωτικούς οίκους αξιολόγησης οι οποίοι θα δημιουργήσουν ένα θετικό κλίμα .

Επίσης μια έκδοση σε αυτό το διάστημα θα προηγηθεί της κατ αρχήν έγκρισης του προγράμματος του ΔΝΤ η οποία θα διαπιστώνει μεταξύ άλλων ότι το ελληνικό χρέος είναι «εξαιρετικά μη βιώσιμο» όπως και ένα χρόνο πριν. Κάτι τέτοιο όμως θα διακινδυνεύσει την αμέσως επόμενη έκδοση καθώς θα υπάρξει το κενό του καλοκαιριού και της υποτονικότητα στις αγορές ομολόγων τον Αύγουστο για να επανέλθει στις αγορές κάποια στιγμή το φθινόπωρο .

Το δεύτερο σενάριο, θέλει η πρώτη έκδοση να γίνει αργά το Φθινόπωρο, ίσως μέσα στον Νοέμβριο, όταν αναμένεται έχει σχηματιστεί Κυβέρνηση στην Γερμανία και στην Ολλανδία και το θέμα του ελληνικού χρέους θα ξανανοίξει και θα υπάρξει μεγαλύτερη σαφήνεια για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα. Σε μια τέτοια περίπτωση οι συνθήκες θα βελτιωθούν ακόμη περισσότερο αφού με πιο σαφή μέτρα είναι ενδεχόμενη η ένταξη της Ελλάδας στο QE .

Από εκεί και πέρα η έξοδος στις αγορές θα μπορεί να γίνει με ακόμη μικρότερο ρίσκο και θα υπάρχει χρόνος ώστε να γίνει μια δεύτερη δοκιμαστική έκδοση στις αρχές του 2018.
Το τρίτο σενάριο που απηχεί την άποψη των πιο συντηρητικών θέλει την απόπειρα να γίνεται στις αρχές του 2018 όταν η Ελλάδα θα μπορεί να παρουσιάσει και μια Τρίτη συνεχόμενη επιτυχημένη οικονομικά χρονιά θα έχει επανέλθει σε θετικό ρυθμό ανάπτυξης και πλέον θα είναι θέμα χρόνου να εφαρμοστούν στην πράξη και τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους . Σε αυτό το ενδεχόμενο θα πρέπει να έχει προετοιμαστεί ήδη και η δεύτερη δοκιμαστική έκδοση να γίνει πριν το τέλος των ομολόγων ώστε να πειστούν οι επενδυτές ότι πλέον αρχίζει να δημιουργείται ξανά ελληνική αγορά ομόλογων.

news247.gr