Log in
A+ A A-

Νέα επιστολή Τσίπρα - Τσακαλώτου με αποδέκτη το ΔΝΤ

Νέα επιστολή προθέσεων (Letter of Intent ) η οποία θα συνοδεύει το νέο Μνημόνιο του ΔΝΤ (Memorandum of Economic and Financial Policies -MEFP) και το αίτημα για το νέο δάνειο ύψους έως 2 δισ. ευρώ θα αποστείλει σήμερα ή αύριο η ελληνική κυβέρνηση όπως αποκάλυψε το μεσημέρι της Τετάρτης ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Την επιστολή προθέσεων θα υπογράφουν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας και θα περιλαμβάνει τις ελληνικές δεσμεύσεις για τις δημοσιονομικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Επίσης θα διαβεβαιώνεται πως το ελληνικό πρόγραμμα είναι πλήρως καλυμμένο χρηματοδοτικά για τους επόμενους δώδεκα μήνες και θα αναφέρει τις σταθερές δεσμεύσεις της ευρωζώνης για την παροχή επαρκούς υποστήριξης για το χρέος, υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα συμμορφωθεί πλήρως με τις απαιτήσεις και τους στόχους του προγράμματος.

Εως την Παρασκευή θα εκταμιευθεί η δόση

Σε ότι αφορά την εμπλοκή με την εκταμίευση της δόσης από τον ESM ο κ. Τσακαλώτος διαβεβαίωσε πως μέχρι την Παρασκευή θα έχει εγκριθεί η καταβολή.

«Είμαι 100% σίγουρος πως έως την Παρασκευή θα εγκριθεί η εκταμίευση της δόσης.Δεν θα σας το έλεγα αυτό εάν δεν ήμουν σίγουρος 100%», είπε σχετικά.

Ο υπουργός οικονομικών παραδέχθηκε ότι υπάρχουν ακόμη εκκρεμότητας σε τα προαπαιτούμενα που ζητά κυρίως το ΔΝΤ συγκεκριμένα τόνισε ότι προέκυψε η έλλειψη μιας υπουργικής απόφασης που αφορά στην εφαρμογή τον εξωδικαστικό μηχανισμό και άλλης μιας απόφασης που σχετίζεται με το άνοιγμα του επαγγέλματος του μηχανικού χωρίς όπως να διευκρινίζει τι ακριβώς λείπει.

Πάντως τόνισε ότι το θέμα με το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές την θερινή περίοδο όπου εκκρεμούσε επίσης μια υπουργική απόφαση έχει λυθεί.

Σε ότι αφορά την νομική γνωμοδότηση περί της συνταγματικότητας των περικοπών των συντάξεων που έχει ψηφιστεί για το 2019 ανέφερε ότι "δεν είναι για τώρα" και δεν το ζητεί το ΔΝΤ.

Πότε θα αποφασίσει το ΔΝΤ το νέο δάνειο ύψους έως 2 δισ.

Εκτιμάται ότι το αργότερο έως τις 12 Ιουλίου τα μέλη του Εκτελεστικού Συμβουλίου του ΔΝΤ θα έχουν στα χέρια τους την έκθεση της Ντέλιας Βελκουλέσκου επί τη βάση της οποίας θα αποφασίσουν την «επί της αρχής» νέα δανειακή συμφωνία, διάρκειας 14 μηνών του Ταμείου με την Ελλάδα, που θα περιλαμβάνει χρηματοδότηση ύψους έως 2 δισ. ευρώ.

Οι Εκτελεστικοί Διευθυντές του ΔΝΤ θα μελετήσουν την έκθεση για 15 ημέρες θα συντάξουν τις επισημάνσεις τους και εν συνέχεια έως τις 27 Ιουλίου θα συγκληθούν για να λάβουν τις αποφάσεις για το «επί της αρχής» πρόγραμμα, το οποίο δεν θα περιλαμβάνει χρηματοδότηση έως ότου οι Ευρωπαίοι υιοθετήσουν τα όσα ζητεί το ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος.

thetoc.gr