Logo
Print this page

Μήνυμα Ντράγκι προς την Αθήνα για τα σχέδια εξόδου στις αγορές

Μήνυμα προς την Αθήνα έστειλε ο Μάριο Ντράγκι κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου που πραγματοποιεί ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. «Η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές είναι απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης», σημείωσε ο Μάριο Ντράγκι, πρόσθεσε όμως «πως η έκδοση ομολόγων πρέπει να είναι μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής που περιλαμβάνει και την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος». «Η εφαρμογή του προγράμματος είναι ουσιώδης για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των αγορών», τόνισε ο ίδιος. Αναγνώρισε ωστόσο πως έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στην Ελλάδα.

Σημειώνεται ότι αντίστοιχο μήνυμα ότι η Ελλάδα θα πρέπει να βγει περισσότερες από μία φορές στις αγορές για να μπορέσει να εξέλθει από το πρόγραμμα το καλοκαίρι του 2018 αλλά και ότι θα πρέπει να στείλει το μήνυμα ότι δεν κάνει πίσω στις μεταρρυθμίσεις είχαν στείλει ευρωπαίοι αξιωματούχοι σε δηλώσεις του στο Reuters, τις προηγούμενες ημέρες.

Ειδικότερα, τρεις αξιωματούχοι της Ε.Ε. είχαν δηλώσει ανωνύμως στο Reuters ότι το πρώτο μέλημα της Αθήνας πρέπει να είναι να μην αφήσει καμία υπόνοια ότι θα κάνει πίσω στις συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις. Επίσης σημαντικό θα είναι ποιοι θα αγοράσουν τα ελληνικά ομόλογα. Για να θεωρηθεί επιτυχημένη, μια νέα πώληση θα πρέπει να προσελκύσει κυρίως ξένα κεφάλαια, με μικρή συμμετοχή από τις ελληνικές τράπεζες, σημείωσε ένας αξιωματούχος. Ακόμα ωστόσο και αν η έκδοση ομολόγων ολοκληρωθεί με επιτυχία όσον αφορά τις αποδόσεις και το ενδιαφέρον των επενδυτών, οι αξιωματούχοι της ευρωζώνης τόνιζαν πως η ελληνική κυβέρνηση δεν πρέπει να χαλαρώσει, γιατί ένα μέρος των χρημάτων που θα αντληθούν πρέπει να χρησιμοποιηθούν για να δημιουργηθούν σημαντικά "μαξιλάρια" ρευστότητας. Για να επιτύχει το στόχο για το «μαξιλάρι» ρευστότητας και να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών, η Ελλάδα πρέπει να βγει στις αγορές περισσότερες από μια φορά ως τον Αύγουστο του 2018 και με εκδόσεις διαφορετικών και μεγαλύτερων ωριμάνσεων,ανέφεραν οι αξιωματούχοι στο πρακτορείο Reuters.

Τι είπε ο Ντράγκι για την ποσοτική χαλάρωση

Νωρίτερα ο κ. Ντράγκι τόνισε ότι η ΕΚΤ είναι έτοιμη να αυξήσει το μέγεθος και τη διάρκεια του προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού (QE) εφόσον οι συνθήκες στην οικονομία της ευρωζώνης επιδεινωθούν.

Ο ίδιος επανέλαβε ότι μια διευκολυντική νομισματική πολιτική παραμένει αναγκαία για να ενισχυθούν οι υποκείμενες πληθωριστικές πιέσεις.

«Ο πληθωρισμός δεν είναι εκεί που θα θέλαμε ακόμα και εκεί που θα έπρεπε να είναι» υπογράμμισε. Παρατηρούμε μια εύρωστη ανάπτυξη μετά από πολύ καιρό, αλλά οι μισθοί και οι τιμές δεν είναι ακόμα εκεί που θα έπρεπε, τόνισε, λέγοντας πως το τελευταίο που θα ήθελε το Διοικητικό Συμβούλιο θα ήταν να λάβει μέτρα σύσφιξης της πολιτικής που θα έθεταν σε κίνδυνο αυτή τη διαδικασία ανάκαμψης.

Ο κ. Ντράγκι τόνισε πως το Διοικητικό Συμβούλιο έλαβε υπόψη την βελτίωση στο μέτωπο της ανάπτυξης, αλλά διευκρίνισε πως ο πληθωρισμός παραμένει αδύναμος και αναμένεται να σημείωση μόνο σταδιακή αύξηση.

thetoc.gr

© 2012 - 2022 NewGreekTV.com

Website Design