Logo
Print this page

Κως: Ένας Τούρκος και ένας Σουηδός, οι δύο νεκροί του σεισμού

Ισχυρός σεισμός 6,6 Ρίχτερ σημειώθηκε στις 1:31 τα ξημερώματα μεταξύ Κω και Ρόδου. Έκτοτε έχουν σημειωθεί αρκετοί μετασεισμοί με πλέον δυνατούς έως αυτή την ώρα δυο μετασεισμούς της τάξης των 5,1 και 4,5 Ρίχτερ αντίστοιχα.

Από την ισχυρότατη σεισμική δόνηση κατέρρευσε η οροφή και ένα τοίχος σε μπαράκι στην παλιά πόλη του νησιού, με αποτέλεσμα να καταπλακωθούν οι θαμώνες. Μέχρι στιγμής είναι το μόνο σημείο που έχει κληθεί και έχει επιχειρήσει απεγκλωβισμούς η Πυροσβεστική στο νησί, από το οποίο ανέσυρε δύο άντρες νεκρούς, έναν 37χρονο Τούρκο και έναν 22χρονο Σουηδό.

Στο Νοσοκομείο από την ίδια περιοχή των Εξαρχείων της Κω, μεταφέρθηκαν ακόμα 7 σοβαρά τραυματισμένοι, εκ των οποίων ο ένας έχει ακρωτηριαστεί. Από τους 7 σοβαρά τραυματίες, οι τέσσερις σύμφωνα με το ΕΚΕΠΥ (ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΥΓΕΙΑΣ) που είναι οι πλέον βαριά τραυματίες, μεταφέρονται με ελικόπτερο Chinook από την Κω στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου στην Κρήτη και τρεις με κατάγματα θα κριθεί σε δεύτερο χρόνο, αν θα πάνε πάλι με αεροδιακομιδή σε νοσοκομεία της Αθήνας ή στη Ρόδο.

Οι τέσσερις που καταλήγουν στο ΠΑΓΝΗ του Ηρακλείου Κρήτης είναι δύο Σουηδοί εκ των οποίων ο ένας υπέστη ακρωτηριασμό και των δύο κάτω άκρων του, ένας ακόμη 21 ετών που είναι διασωληνωμένος και έχει εγκεφαλική αιμορραγία και δύο Έλληνες, ένας άντρας με γναθοπροσωπικά κατάγματα και σοβαρό τραύμα στο μάτι και μία γυναίκα με ανοιχτά κατάγματα κνήμης.

Στην Κω παραμένουν και θα κριθεί αν θα πάνε στην Ρόδο ή στην Αθήνα, ένας 37χρονος Τούρκος με εξάρθρωση στο γόνατο, μία 54χρονη Νορβηγίδα με κάταγμα στο ισχίο και ένας 56χρονος Έλληνας με κάταγμα στο μηριαίο οστό.
Συνολικά 95 άτομα διακομίστηκαν με ασθενοφόρα ή μετέβησαν από μόνοι τους για τις Πρώτες Βοήθειες στο Νοσοκομείο της Κω. Από αυτούς, 86 αντιμετωπίστηκαν τα τραύματά τους, δίχως να χρήζουν νοσηλείας και αποχώρησαν. Τα υπόλοιπα 9 περιστατικά ήταν οι δύο νεκροί και οι 7 τραυματίες που προαναφέρθηκαν.

Από την πρώτη στιγμή δόθηκε εντολή και έχει μεταβεί στην Κω προς ενίσχυση των τοπικών δυνάμεων ομάδα της 1 ΕΜΑΚ από την Αθήνα, αποτελούμενη από 15 άτομα μαζί με δύο σκύλους, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχει χρειαστεί να μεταβούν σε άλλο σημείο από το μπαράκι που υπήρξαν εγκλωβισμένοι. Έλεγχοι πραγματοποιούνται σε ερείπια μη τυχόν υπάρχει κανένας εγκλωβισμένος, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει εντοπιστεί καμία τέτοια περίπτωση.

Σε πλήρη επιφυλακή έχουν τεθεί οι δυνάμεις του νησιού και σε μερική επιφυλακή των υπόλοιπων νήσων του Ν. Αιγαίου, στην περίπτωση που χρειαστούν περαιτέρω ενισχύσεις.

thetoc.gr

© 2012 - 2022 NewGreekTV.com

Website Design