Log in
A+ A A-

Guardian: Εκρηκτική ξανά η κατάσταση στα νησιά λόγω προσφυγικού

Απελπιστική είναι η κατάσταση στα νησιά του βορειανατολικού Αιγαίου με τις προσφυγικές ροές να αυξάνονται δραματικά. Συνολικά στη Λέσβο από την 1η Σεπτεμβρίου πέρασαν 2.120 άτομα, στη Χίο 567 και στη Σάμο 832, συνολικά δηλαδή 3.519. Ο αριθμός των ατόμων που φθάνουν στα χερσαία και θαλάσσια σύνορα, έχει υπερδιπλασιαστεί από τις αρχές του καλοκαιριού. Οι αρχές εκτιμούν ότι οι αφίξεις βρίσκονται πλέον στο ανώτατο επίπεδό τους από τον Μάρτιο του 2016, καθώς καταγράφονται καθημερινά περίπου 200 νέες αφίξεις. Στα hot spot η κατάσταση είναι άθλια.

 

3.519 νέες αφίξεις στα νησιά από 1η Σεπτεμβρίου

'Αλλοι 406 μετανάστες και πρόσφυγες πέρασαν στα νησιά του βορείου Αιγαίου, από το πρωί της Δευτέρας 25 Σεπτεμβρίου έως και σήμερα Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου το πρωί, ανεβάζοντας σχεδόν σε 3.519 τον αριθμό των όσων πέρασαν στα νησιά από 1ης Σεπτεμβρίου και προστέθηκαν στους ήδη διαμένοντες σε αυτά. Στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης των νησιών, από το πρωί της περασμένης Δευτέρας, καταγράφηκε η άφιξη 207 ατόμων στη Λέσβο, 156 στη Χίο και 43 στη Σάμο. Συνολικά στη Λέσβο από την 1η Σεπτεμβρίου πέρασαν 2.120 άτομα, στη Χίο 567 και στη Σάμο 832, συνολικά δηλαδή 3.519. Η Τουρκική Ακτοφυλακή ανακοινώνει, μέσω της επίσημης ιστοσελίδας της, ότι από 1ης Σεπτεμβρίου μέχρι και τις 28 Σεπτεμβρίου επενέβη σε 62 περιστατικά και επαναπροώθησε στις τουρκικές ακτές 2.708 πρόσφυγες και μετανάστες που με τις πλαστικές βάρκες, στις οποίες επέβαιναν, δεν είχαν βγει από τα τουρκικά χορικά ύδατα.

Η κατάσταση στη Μόρια

Στο μεταξύ, ο καταυλισμός του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Μόρια Λέσβου κυριολεκτικά «ξεχείλισε». Σε αυτό διαμένουν περισσότεροι από 4.500 πρόσφυγες και μετανάστες, πολλοί από τους οποίους ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες, που όμως δεν μπορούν να μετακινηθούν σε άλλες δομές. Και αυτό αν και επίσημα οι δομές που υπάρχουν στον καταυλισμό αφορούν 2.330 άτομα.

Ήδη, όλοι οι ελεύθεροι χώροι μέσα στο ΚΥΤ έχουν καταληφθεί από σκηνές ενώ σκηνές στήθηκαν και έξω Κέντρο σε ελαιόκτημα που έχει ενοικιασθεί γι' αυτό το σκοπό. Γεμάτος, με σχεδόν 800 φιλοξενουμένους, είναι ο καταυλισμός του Καρά Τεπέ, ενώ κοντέινερ, που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν και έχουν ήδη τοποθετηθεί στον χώρο, παραμένουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και άρα κενά.

'Αλλα 600 άτομα διαμένουν σε άλλες δομές ή σε διαμερίσματα που έχουν ενοικιασθεί από την ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

Guardian:Δραματική η κατάσταση στους καταυλισμούς

«Είναι δραματικό, αυτοί που έρχονται είναι οι πιο ευάλωτοι από τους ευάλωτους», δήλωσε ο Ηλίας Παυλόπουλος, επικεφαλής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην Ελλάδα. "Υπάρχουν ολόκληρες οικογένειες που φεύγουν από ζώνες πολέμου στη Συρία και το Ιράκ. Τους τελευταίους μήνες έχουμε περιθάλψει περισσότερους ανθρώπους που έχουν υποστεί βία, θύματα βιασμού και βασανιστηρίων».

Παρά τη δέσμευση των κρατών μελών της ΕΕ τον Σεπτέμβριο του 2015 να μεταφέρουν 160.000 αιτούντες άσυλο - συμπεριλαμβανομένων 106.000 από την Ελλάδα και την Ιταλία - μόλις 29.000 έχουν μεταφερθεί σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες μέχρι στιγμής. Οι«28» απέτυχαν στα χρονοδιαγράγματα. Μαζικές διαδηλώσεις αναμένονται στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες αυτό το Σαββατοκύριακο.

Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες φτάνουν στην Ελλάδα όχι μόνο με βάρκες από την Τουρκία αλλά και περπατώντας στα σύνορα μεταξύ των δύο χωρών. Την Τετάρτη, η αστυνομία ανακοίνωσε ότι 37 πρόσφυγες - συμπεριλαμβανομένων 19 παιδιών - από το Ιράκ, τη Συρία, την Ερυθραία και το Αφγανιστάν, είχαν εγκαταληφθεί από διακινητές στην εθνική οδό εκτός Θεσσαλονίκης.

Οι οργανώσεις προάσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων κάνουν λόγο για κατάσταση που παραπέμπει στο 2015."Ζούμε μέρες του 2015", δήλωσε ο Παντελής Δημητρίου από την Ηλιάκτιδα, μια τοπική ΜΚΟ στη Λέσβο, "Οι ροές έχουν γίνει τεράστιες. Από τους 50 έως 60 ανθρώπους που έφτασαν στη Λέσβο στις αρχές Ιουλίου, ο αριθμός σήμερα είναι πάνω από 200 . Ίσως έχει να κάνει με τις γερμανικές εκλογές, ίσως με τις επιδεινούμενες σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ, ή ίσως αυτό να είναι το τελευταίο μεγάλο κύμα πριν από τον χειμώνα, αλλά κάτι συμβαίνει ".

Περισσότερο ανησυχητικός είναι ο αριθμός των ανηλίκων που έρχονται στην Ελλάδα. Αυτή την εβδομάδα η Save the Children ανακοίνωσε ότι περίπου το 40% των νέων αφίξεων ήταν άτομα ηλικίας κάτω των 18 ετών. Περισσότεροι από 1.500 ασυνόδευτοι ανήλικοι βρίσκονται σήμερα σε λίστες αναμονής στην Ελλάδα για να φιλοξενηθούν σε κέντρα φιλοξενίας παιδιών.

Μουζάλας: «Κάνουμε τεράστιες διπλωματικές προσπάθειες για τη διατήρηση της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας»

"Κάνουμε τεράστιες διπλωματικές προσπάθειες να διατηρηθεί η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας. Υπάρχει μια παρατηρήσιμη αύξηση των ροών στη Μυτιλήνη και τη Σάμο, η οποία όμως δεν συνιστά πτώση της συμφωνίας", ανέφερε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, απαντώντας διαδοχικά σε επίκαιρες ερωτήσεις βουλευτών της αντιπολίτευσης.

"Εάν καταρρεύσει η συμφωνία Ευρώπης Τουρκίας, εάν υπάρξει μαζική ροή αντίστοιχη του 2015, είναι σαφές ότι δεν μπορούν να μένουν αυτοί οι άνθρωπο στα νησιά και είναι σαφές ότι η πορεία τους θα είναι προς την ενδοχώρα", επισήμανε ο κ. Μουζάλας και δεν αρνήθηκε ότι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα είναι ορατή μια νέα τραγωδία για τα νησιά. Ο υπουργός αναφερόμενος στα αποτελέσματα της συμφωνίας ΕΕ έσπευσε να υπογραμμίσει ότι ενώ μέχρι 30 Μαρτίου 2015, οι ροές έφτασαν τις 10.000 την ημέρα, μετά τη συμφωνία έπεσαν στις 70 με 80 την ημέρα. "Έχετε δίκιο ότι παρατηρείται αυτή τη στιγμή αύξηση σε συγκεκριμένα νησιά, στη Σάμο και στη Μυτιλήνη. Ένας υπερπληθυσμός ο οποίος δημιουργεί προβλήματα κατ΄αρχήν στις συνθήκες διαβίωσης των μεταναστών και προσφύγων, με τις οποίες υπάρχει πραγματικά πρόβλημα και προσπαθούμε να το λύσουμε. Οι συνθήκες διαβίωσης έχουν σχέση με τις ροές", είπε ο υπουργός δηλώνοντας ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί σε τρεις μήνες αλλά δεν παρέλειψε να προσθέσει πως αυτά που περιγράφονται για τις συνθήκες από συγκεκριμένους κύκλους δεν ισχύουν και αυτό το αποδεικνύει η τεράστια αύξηση τουρισμού που υπήρξε σε αυτά τα νησιά.

"Δεν πρόκειται από την πλευρά της κυβέρνησης να κάνουμε κινήσεις οι οποίες θα θέσουν σε κίνδυνο τη συμφωνία Ευρώπης-Τουρκίας. Είναι σαφές ότι πιέζουμε σε Ευρώπη και Τουρκία, με διπλωματικές κινήσεις και τα δύο μέρη να εφαρμόσουν αυτά τα οποία πρέπει. Αλλά χρειαζόμαστε βοήθεια και θα έπρεπε να υπάρξει και πίεση προς ακραίες φωνές μέσα στα νησιά, οι οποίες αρνούνται για παράδειγμα να γίνουν προαναχωρησιακά κέντρα. Κάνουμε προσπάθειες αύξησης του δυναμικού για το άσυλο, πράγματι είμαστε πίσω από τις ανάγκες", είπε ο υπουργός και ζήτησε τη στήριξη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των τοπικών κοινωνιών αλλά και να σταματήσει τη διγλωσσία η ΝΔ, όπως είπε.

"Η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να σχεδιάσει πώς θα αντιμετωπίσει την οποιαδήποτε μεταβολή θα υπάρξει στις συνθήκες στο Αιγαίο, από μια κατάρρευση της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας. Η ένταση ανάμεσα στην Ευρώπη και την Τουρκία, οι κακές σχέσεις της Γερμανίας, το τελευταίο διάστημα, με την Τουρκία έχουν οδηγήσει σε σημαντική αύξηση των ροών", είπε Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, τομεάρχης της ΝΔ στον τομέα Μεταναστευτικής Πολιτικής. "Ο κ. Μουζάλας είναι υπεύθυνος για την προετοιμασία της χώρας, των νησιών, των δομών, για το σύστημα ασύλου, το σύστημα μετεγκατάστασης, την αξιοποίηση κονδυλίων. Έχετε 700 εκατομμύρια στη διάθεσή σας και λιμνάζουν", είπε ο βουλευτής. Ο βουλευτής της ΝΔ Χ. Αθανασίου είπε ότι η κατάσταση επιδεινώθηκε για τη χώρα μας το 2015 με το δόγμα των ανοιχτών συνόρων. Η ΝΔ είχε πρόγραμμα να επιτηρούνται να σύνορα και να μην είναι η χώρα ξέφραγο αμπέλι, είπε ο βουλευτής που καταλόγισε ευθύνες στην κυβέρνηση για την "τραγική κατάσταση" στα νησιά για τα οποία εξέφρασε την πεποίθηση ότι δεν έχουν τις υποδομές ούτε για την ταυτοποίηση ούτε για τη φιλοξενία τόσων προσφύγων και μεταναστών.

Ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Δ. Κρεμαστινός είπε ότι υπάρχει μεγάλη ανησυχία μπροστά στο ενδεχόμενο κατάρρευσης της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, ιδίως για τα μικρά νησιά που θα κατακλυστούν από μεγάλες ροές με συνέπεια να μην είναι Έλληνες στην πλειονότητά τους οι κάτοικοι. Ο κ. Κρεμαστινός υπογράμμισε ότι πρέπει τα hot spotς να είναι αποκλειστικά χώροι καταγραφής και προώθησης και ο πληθυσμός να μεταφέρεται στην ενδοχώρα στη συνέχεια.

thetoc.gr