Log in
A+ A A-

To Μαξίμου κατευνάζει εκκλησία αλλά δεν κάνει πίσω στην αναγνώριση φύλου

Featured To Μαξίμου κατευνάζει εκκλησία αλλά δεν κάνει πίσω στην αναγνώριση φύλου

Το νομοσχέδιο για την νομική αναγνώριση φύλου που εισάγεται προς ψήφιση στην ολομέλεια της Βουλής τη Δευτέρα προκαλεί νέους τριγμούς στη σχέση κυβέρνησης και εκκλησίας με παρενέργειες και στον δίαυλο Τσίπρα - Ιερώνυμου.

 

Η Διαρκής Ιερά Συνόδος ζήτησε από την κυβέρνηση να αποσύρει το νομοσχέδιο που «καταστρέφει τον άνθρωπο» ενώ και η Μοναστική Κοινότητας του Αγίου ΄Ορους αντιτάχθηκε θεωρώντας ότι « καταστρατηγείται αποκάλυπτα ο νόμος του Θεού».

Το Μέγαρο Μαξίμου απάντησε το μεσημέρι της Παρασκευής στις σφοδρές αντιδράσεις με μια κατευναστική διαρροή από την οποία δεν προκύπτει πάντως διάθεση υπαναχώρησης ως προς την ψήφιση του νομοσχεδίου.

Και ο αρχιεπίσκοπος πάντως είχε κρατήσει χαμηλούς τόνους όταν είχε ρωτηθεί την περασμένη Δευτέρα μετά τον αγιασμό στην έναρξη των εργασιών της ολομέλειας του κοινοβουλίου.

«Όλα αυτά είναι παχνιδίσματα. Παιχνιδίσματα είναι. Η Εκκλησία έχει τις δικές της τις θέσεις. Η πατρίδα μας έχει τις παραδόσεις, έχει την οικογένεια. Όλα τα άλλα είναι εφευρήματα για να σκορπάμε την ώρα μας και το χρόνο μας» είχε αναφέρει ο κ. Ιερώνυμος.

Μαξίμου: Σεβόμαστε τις θέσεις της εκκλησίας αλλά...

«Οι απόψεις και θέσεις της Εκκλησίας που κατατίθενται στη δημόσια συζήτηση είναι απολύτως σεβαστές» αναφέρουν οι πηγές του Μαξίμου και προσθέτουν «Η κυβέρνηση με παρρησία και πάντοτε μέσα από τον διάλογο συνεχίζει να επιδιώκει τομές για την προστασία των ατομικών δικαιωμάτων όλων των πολιτών, ανεξαρτήτως θρησκεύματος, καταγωγής, φύλου και σεξουαλικού προσανατολισμού».

Εν τω μεταξύ ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξει τροποποίηση του επίμαχου άρθρου άφησε ο Νίκος Βούτσης προεξοφλώντας ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα με τους ΑΝΕΛ.

«Νομίζω θα αποσαφηνιστεί το ζήτημα απολύτως στην Ολομέλεια και θα ενισχυθεί το παρόν άρθρο ενδεχομένως, θα φωτιστεί από πολλές πλευρές και θα εξευρεθούν οι τρόποι να εφαρμοστεί κι όλοι να συναινέσουν» είπε ο πρόεδρος της Βουλής.

Ο κ. Βούτσης, απάντησε με τη φράση «ουδέν σχόλιον» στο ερώτημα για το «αν εκτιμά πως η Εκκλησία κάνει πολιτικό παιχνίδι» ενώ ερωτηθείς αν ο ίδιος συμφωνεί με την επίμαχη ρύθμιση, σύμφωνα με την οποία θα μπορεί ανήλικος 15 ετών, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, να προβεί σε αλλαγή ταυτότητας φύλου, ο κ. Βούτσης απάντησε μάλλον περίεργα λέγοντας: «Δεν θα μπορούσα να κάνω διαφορετικά...

Μύδροι από Ιερά Σύνοδο και Αγιο Ορος

Την απόσυρση του νομοσχεδίου για τη νομική αναγνώριση φύλου ζητά η Ιερά Σύνοδος με ανακοίνωσή της. «Το προτεινόμενο Νομοσχέδιο προκαλεί το αίσθημα της κοινωνίας, τορπιλίζει τον ιερό θεσμό της οικογένειας, έρχεται σε αντίθεση με τα χρηστά ήθη και την κοινή λογική και κυρίως καταστρέφει τον άνθρωπο».

Στο πλαίσιο αυτό, η ΔΙΣ καλεί την κυβέρνηση να το αποσύρει και «να δείξει ανάλογο ενδιαφέρον για την επίλυση των σοβαρότατων προβλημάτων που μαστίζουν την κοινωνία, το έθνος μας και τον λαό».

Ακολούθως απευθύνει «υστατη έκκληση στο σύνολο του πολιτικού κόσμου να αρθεί στο ύψος της ευθύνης και αποστολής του και να αποσύρει το Νομοσχέδιο».

Το κείμενο της απόφασης της Ι.Σ. έχει ως εξής:

Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος παρακολουθεί με προσοχή την ως μη ώφειλε έντονη συζήτηση επί του Νομοσχεδίου για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου. Προς τούτο κατέθεσε τις απόψεις της στη γενομένη ανοιχτή διαβούλευση, παρέστη δι' εκπροσώπου της στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή και προέβη στα διαβήματα που της αναλογούν αρμοδίως.
Ως ύστατη όμως κίνηση αγάπης προς τον λαό μας και εν όψει της επικειμένης συζήτησής του στην ολομέλεια της Βουλής, επαναλαμβάνει τις βασικές της θέσεις:

(α) Το φύλο στον άνθρωπο αποτελεί ιερή παρακαταθήκη και υπηρετεί στη βάση της ψυχοσωματικής συμπληρωματικότητας το μυστήριο της ζωής και της αγάπης. Υπό την έννοια αυτήν, δεν είναι επιλέξιμο, αλλά ως δώρο αποτελεί θείο χάρισμα στον άνθρωπο που πρέπει αυτός να αξιοποιήσει για τον αγιασμό του.

(β) Θεωρεί ότι η νομολογία των δικαστηρίων της πατρίδας μας καλύπτει, όπου υπάρχει ανάγκη, υφιστάμενα προβλήματα, με το δεδομένο ότι το φύλο, ούτε επιλέγεται ελεύθερα, ούτε και μεταβάλλεται κατά βούλησιν, αλλά επί τη βάσει ανατομικών, φυσιολογικών και βιολογικών χαρακτηριστικών, που ορίζουν την ταυτότητα του ανθρώπου και βεβαιώνονται μέσω ιατρικών γνωματεύσεων προς το δικαστήριο. Ο νόμος δεν μπορεί να αρκείται απλώς στην επιστημονικά ατεκμηρίωτη δήλωση του πολίτη, που ενδεχομένως αργότερα δύναται να μεταβληθεί.

(γ) Το προτεινόμενο Νομοσχέδιο προκαλεί το αίσθημα της κοινωνίας, τορπιλίζει τον ιερό θεσμό της οικογένειας, έρχεται σε αντίθεση με τα χρηστά ήθη και την κοινή λογική και κυρίως καταστρέφει τον άνθρωπο. Αντί να λιγοστεύει τη σύγχυση και τις ψυχικές διαταραχές, θα τις αυξήσει και θα δώσει διαστάσεις επικίνδυνου κοινωνικού φαινομένου. Ιδίως όταν επεκτείνει τις δυνατότητές του και μεταξύ των μαθητών, δημιουργεί εκρηκτική κατάσταση και στα σχολεία.

(δ) Πίσω από όλες αυτές τις προσπάθειες δεν διακρίνει το ενδιαφέρον για τον ταλαιπωρημένο και αδικημένο συνάνθρωπο, αλλά την ύπαρξη ισχυρών ομάδων, με αποτέλεσμα τη διάλυση της κοινωνικής συνοχής και την πνευματική νέκρωση του ανθρώπου και

(ε) Κάνει μια ύστατη έκκληση στο σύνολο του πολιτικού κόσμου να αρθεί στο ύψος της ευθύνης και αποστολής του και πέρα από πολιτικά ιδεολογήματα, προκαταλήψεις και την επίκληση του ανεξέλεγκτου δικαιωματισμού, να αποσύρει το Νομοσχέδιο, να δείξει ανάλογο ενδιαφέρον για την επίλυση των σοβαρότατων προβλημάτων που μαστίζουν την κοινωνία, το έθνος μας και τον λαό και αντί να ενισχύει την ένταση, τον διχασμό και τον παραλογισμό, να συμβάλει στην πνευματική ανόρθωση των πολιτών μας.

Σε εποχή που η ανάγκη ταυτότητας και συνοχής αποτελεί ανάγκη εθνικής και πνευματικής επιβίωσης, η νομική κατοχύρωση της ρευστότητας της προσωπικής ταυτότητας είναι ό,τι χειρότερο υπάρχει. Η Εκκλησία περιβάλλει με αγάπη και κατανόηση αδιακρίτως όλους τους ανθρώπους, αλλά προσβλέποντας πάντοτε στη σωτηρία τους οφείλει να καταδείξει την αστοχία κρισίμων επιλογών τους.

«Καταστρατηγείται απροκάλυπτα ο νόμος του Θεού»

Με έντονο τρόπο αντέδρασε και η Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους στο νομοσχέδιο για την ταυτότητα αλλαγής φύλου στα 15 έτη. Σε επιστολή που απέστειλε προς τους υπουργούς Δικαιοσύνης και Παιδείας και Θρησκευμάτων Σταύρο Κοντονή και Κωνσταντίνο Γαβρόγλου, αλλά και τους Βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου, η Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους διερωτάται αν είναι δυνατόν να «καταστρατηγείται απροκάλυπτα ο νόμος του Θεού».

Οι Αντιπρόσωποι και Προϊστάμενοι των Είκοσι Ιερών Μονών του Αγίου Όρους στην επιστολή τους, διερωτώνται μάλιστα ποιοι ορθόδοξοι βουλευτές θα προχωρήσουν στην ψήφιση ενός τέτοιου νόμου. «Αναφορικώς με το προς ψήφιση νομοσχέδιο διερωτώμεθα πλέον τι μας επιφυλάσσεται στο μέλλον!» αναφέρουν χαρακτηριστικά. Ζητούν από τους πολιτικούς να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και προτείνουν να αποσυρθεί το εν λόγω νομοσχέδιο και να κληθεί να αποφανθεί επ' αυτού ο ελληνικός λαός - προφανώς μέσω δημοψηφίσματος.

Οι Αντιπρόσωποι και Προϊστάμενοι των Είκοσι Ιερών Μονών προσθέτουν μάλιστα ότι είναι υποχρεωμένοι να αντιδράσουν σθεναρά στις κυβερνητικές επιλογές γιατί όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά αν δεν το πράξουν θα σηκωθούν οι πρόγονοι μας από τους τάφους τους.

Οσο για το μάθημα των Θρησκευτικών, ζητούν να αποσυρθούν από τα σχολεία οι Φάκελοι Μαθήματος που διδάσκουν ένα πανθρησκειακό μάθημα το οποίο - όπως υποστηρίζουν - ενσταλάζει εντέχνως την πεποίθηση ότι όλες οι θρησκείες είναι ίδιες.

Οι πολιτικές παρενέργειες

Το θέμα πάντως δεν επιφέρει τριγμούς μόνον στη σχέση εκκλησίας και κυβέρνησης αλλά και στον κυβερνητικό συνασπισμό και στη Νέα Δημοκρατία.

Στους κόλπους των ΑΝΕΛ πολλοί βουλευτές ( Κατσίκης και Δ. Καμμένος το αντιμετωπίζουν ως κόκκινη γραμμή και αναμένεται τι θα κάνουν στην ψηφοφορία) ενώ διχασμός υπάρχει και στη ΝΔ.

Ζουράρις: Για κάτω των 17 ετών, πρέπει να υπάρξει γνωμάτευση ιατρική και μάλιστα σε ειδικό νοσοκομείο

"Διαταραχή σαν παιδική ασθένεια, όπως ο παιδικός διαβήτης". Έτσι χαρακτήρισε ο Κώστας Ζουράρις το θέμα της αλλαγής φύλου, μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό.

"Το θέμα είναι ιατρικό. Ο πατέρας μου υπήρξε ο ιδρυτής της Σεξολογίας και ενδροκρινολόγος. Διάβασα, εγώ, όλα τα σχετικά, τώρα, με τις τελευταίες έρευνες της Βιογενετικής και της Ενδοκρινολογίας. Σε μερικούς ανθρώπους εμφανίζεται από αυτά τα 4 δισ. γράμματα που έχουν τα χρωμοσώματά μας και το γονίδιό μας. Εμφανίζονται αλλαγή των αριθμών μεταξύ τους και επομένως ήδη από της βρεφικής ηλικίας, πολύ σπάνιο βέβαια είναι, ορισμένοι άνθρωποι εμφανίζουν αλλαγή αυτής της τάξεως των γραμμάτων και είναι διαταραχή όπως μία παιδική αρρώστια. Εξ ου και βλέπετε ότι για τα κάτω των ενηλίκων, δηλαδή, κάτω των 17 ετών, πρέπει να υπάρξει γνωμάτευση ιατρική και μάλιστα σε ειδικό νοσοκομείο. Είναι διαταραχές αυτές. Εμφανίζουν ενδοκρινολογικές διαταραχές και είναι αμιγώς ιατρικό θέμα", είπε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Παιδείας, μιλώντας στον Real FM.

Στο ερώτημα αν θα ψηφίσει το νομοσχέδιο για την αλλαγή φύλου, ο κ. Ζουράρις απάντησε:

"Προφανώς", είπε προσθέτοντας όμως ότι η Εκκλησία δικαιούται να παρεμβαίνει στο ζήτημα.

"Βεβαίως δικαιούνται. Φυσικά δικαιούνται διότι η Εκκλησία της Ελλάδος είναι θεσμός πνευματικός. Αλλά στο συγκεκριμένο σημείο δεν παραβλέπουν π.χ. ότι καθαρά είναι ιατρικό θέμα είναι όπως ο παιδικός διαβήτης, δεν υπάρχει καμία διαφορά. Δεν το λέω εγώ, το λέει η Ιατρική, το λέει η Βιογενετική", κατέληξε.

thetoc.gr