Log in
A+ A A-

Τσίπρας από Ουάσιγκτον: "Βγαίνουμε από την κρίση - Ανοίγει ο δρόμος για επενδύσεις"

Κάλεσμα στους ομογενείς να επενδύσουν στην Ελλάδα απηύθυνε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλία του στο επίσημο δείπνο που παρέθεσαν προς τιμήν του το American Hellenic Institute και η AΧΕΠΑ στην Ουάσιγκτον.

Ο κ. Τσίπρας στάθηκε αρχικά στην κατάσταση που επικρατεί στην ελληνική οικονομία, επαναλαμβάνοντας την αισιοδοξία και την σιγουριά του ότι βρίσκεται πλέον σε τροχιά ανάκαμψης. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός αναφέρθηκε αρχικά στην συνάντηση που είχε λίγο νωρίτερα με την Κριστίν Λαγκάρντ, ενώ τόνισε ότι οι δείκτες της ελληνικής οικονομίας – ειδικά αυτές των δυο τελευταίων εξαμήνων – είναι θετικοί και καταδεικνύουν του λόγου το αληθές.

Απευθυνόμενος στο ακροατήριο, στο οποίο βρίσκονταν ορισμένοι από τους πιο ισχυρούς Ελληνοαμερικανούς επιχειρηματίες, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως η Ελλάδα πλέον αποτελεί έναν ελκυστικό προορισμό για επενδύσεις. Παρέθεσε ως παράδειγμα τον τουρισμό, προβλέποντας πως την επόμενη χρονιά η επισκεψιμότητα θα ξεπεράσει τους 35 εκατομμύρια τουρίστες, ενώ προσέθεσε πως υπάρχουν κι άλλοι τομείς στους οποίους μια επένδυση μπορεί να ευοδωθεί, όπως ο παραγωγικός και ο ενεργειακός.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στις ισχυρές σχέσεις ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ελλάδα, τον σημαντικό και αναβαθμισμένο ρόλο που δύναται να παίξει η Ελλάδα στην περιοχή αλλά και την στάση που τηρεί η χώρα στην προσφυγική κρίση.

«ΒΓΑΙΝΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΤΑΕΤΗ ΚΡΙΣΗ»

Με αφορμή την συνάντησή του με την Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την αισιοδοξία του για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και τόνισε την σημασία που θα παίξουν οι επενδύσεις για την περαιτέρω ανάπτυξη της χώρας, σε ένα περιβάλλον διαφορετικό από αυτό που την οδήγησε στην κρίση.

«Είμαστε πολύ κοντά στο να τελειώσουμε το πρόγραμμα και είναι αναγκαίο για εμάς στο τέλος του 2018 να μπορούμε, με υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, να έχουμε τον απαραίτητο δημοσιονομικό χώρο για να επουλώσουμε τις πληγές της κρίσης» τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Και να μπορέσουμε» συνέχισε «να κάνουμε τις απαραίτητες διορθώσεις για να μειώσουμε την φορολογία, ώστε να μπορούμε να προωθήσουμε ένα πιο ελκυστικό περιβάλλον για τις επενδύσεις». Εξήγησε ότι γι' αυτό χρειάζεται να έχουμε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, το οποίο σημαίνει περισσότερες επενδύσεις, το οποίο με τη σειρά του σημαίνει περισσότερες θέσεις απασχόλησης, που σημαίνει μείωση της ανεργίας, η οποία αποτελεί την πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα επιτέλους βγαίνει από μια βαθιά ύφεση που κράτησε πάνω από 7 χρόνια και της κόστισε το 25% του ΑΕΠ της, συνετέλεσε στο να υπάρξει 27% ανεργία και οδήγησε σε τεράστιο brain drain. Μια κρίση που συνδυάστηκε με τις μεγαλύτερες προσφυγικές ροές από τον Β΄ Παγκόσμιο, που έφτασαν στο κατώφλι της χώρας.

«Επιβιώσαμε από τις δυσκολίες», υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας, για να προσθέσει: «Και αφήνουμε πίσω, όχι μόνο την κρίση, αλλά και το οικονομικό μοντέλο που μας οδήγησε σε αυτή».

Είπε ότι η Ελλάδα εφάρμοσε τον μεγαλύτερο αριθμό μεταρρυθμίσεων από οποιαδήποτε άλλη χώρα σε τόσο σύντομο διάστημα. Επισήμανε τη νομοθέτηση του νόμου που δίνει επενδυτικά κίνητρα και αποσκοπεί να πυροδοτήσει πάνω από 13 δισ. δολάρια σε ιδιωτικές επενδύσεις έως το 2023, την ενδυνάμωση της διαδικασίας fast track για στρατηγικές επενδύσεις και αύξηση της απορρόφησης των ευρωπαϊκών πόρων για υποδομές σε επίπεδα ρεκόρ.

Σημείωσε ότι σαν αποτέλεσμα αυτών, το 2017 η οικονομία έχει αναπτυχθεί δυο συνεχόμενα εξάμηνα και θα είναι κοντά στο 2%, ενώ αισιοδοξεί ότι θα είναι και παραπάνω από 2% και πως η πρόβλεψη για το 2018, ακόμα και από το ΔΝΤ, είναι για ανάπτυξη 2,6%.

Παράλληλα, απευθυνόμενους στους ομογενείς, εξήρε τον ρόλο που παίζουν και την βοήθεια που εισπράττει από αυτούς η Ελλάδα, διαβεβαιώνοντας ότι η σημασία της σύνδεσής τους με την χώρα θα είναι προτεραιότητα ανεξαρτήτως της Κυβέρνησης που θα είναι στην εξουσία.

ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ

Κατόπιν όλων αυτών, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι είναι η στιγμή για περαιτέρω ενίσχυση της ελληνοαμερικανικής στρατηγικής συνεργασίας:

Πρώτον, τόνισε, πρέπει να επικεντρώσουμε στις αμερικανικές επενδύσεις στην Ελλάδα, ιδιαίτερα στα πεδία του τουρισμού, του real estate, της ενέργειας, των νέων τεχνολογιών, κ.α., αναφέροντας ότι κομβικό σημείο θα είναι η συμμετοχή των ΗΠΑ στη ΔΕΘ τον επόμενο Σεπτέμβριο.

Δεύτερον, συνέχισε, «πρέπει να είναι σαφές στους συμμάχους και φίλους μας ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να είναι πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή, στον βαθμό που ικανοποιούνται οι θέσεις της στα ζητήματα ασφαλείας που αφορούν το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο».

Ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι θα συνεχίσουμε να έχουμε μια ενεργητική πολιτική για την επίλυση του Κυπριακού στη βάση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και ελπίζουμε ότι η τουρκική πλευρά θα καθίσει ξανά στο τραπέζι να συνεχίσουμε τις συζητήσεις σε αυτή τη βάση. Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι θα έχει την ευκαιρία να συζητήσει αυτό το κρίσιμο για εμάς θέμα, με τον Πρόεδρο Τραμπ, και πως γι' αυτό είχε επικοινωνία με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη.

Προσέθεσε ότι η Ελλάδα έχει επίσης ενεργή πολιτική διαλόγου με την Τουρκία ώστε να επιλύονται ζητήματα και στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της. Παράλληλα, όμως, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «πρέπει να είναι ξεκάθαρο σε όλους ότι θα προστατεύσουμε με αποφασιστικότητα τα κυριαρχικά μας δικαιώματα στο Αιγαίομ απέναντι σε παράνομες τουρκικές διεκδικήσεις και προκλήσεις».

Τόνισε, ακόμα, ότι δεν θα δεχτούμε μια ενωμένη Κύπρο, την ασφάλεια της οποίας εγγυάται μια Τουρκία υπό την απειλή της στρατιωτικής παρέμβασης.