Logo
Print this page

Η αποτίμηση της συνάντησης Τσίπρα - Τραμπ - Ικανοποίηση στην ελληνική πλευρά

Πλήρως ικανοποιημένη είναι η ελληνική πλευρά από τα αποτελέσματα της συνάντησης ανάμεσα στον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, όπως τονίζεται από Έλληνες αξιωματούχους.

 

Ειδικότερα, τονίστηκε ότι η συζήτηση έγινε «σε πάρα πολύ καλό κλίμα» και πως διαφάνηκε ξεκάθαρα «ο σεβασμός από την πλευρά των ΗΠΑ στις θυσμίες και την μεγάλη προσπάθεια που έχει κάνει η Ελλάδα για ανάπτυξη. Παράλληλα, αναφέρεται πως αναγνωρίστηκε «ο κρίσιμος γεωστρατηγικός ρόλος της Ελλάδας στην περιοχή ως ένας πόλος σταθερότητας και σταθερού συμμάχου των ΗΠΑ στην περιοχή» αλλά και το στοιχείο της έμπρακτης στήριξης.

«Η στήριξη αυτή έχει διπλό φάσμα: στο ένα είναι όπως εκφράζεται από το ΔΝΤ για το ζήτημα του χρέους και το άλλο με την στήριξη σε επίπεδο επενδύσεων και εισροής αμερικανικών κεφαλαίων στην αμερικανική οικονομία, σε μια περίοδο που θυμίζει πάρα πολύ μεγάλη ανάγκη. Αυτά τα τρία στοιχεία διαμόρφωσαν την όλη συζήτηση και το κλίμα που υπήρχε από την αμερικανική πλευρά», αναφέρθηκε μεταξύ άλλων.

Η ίδια πηγή επεσήμανε ότι «ο Πρωθυπουργός τόνισε στις τοποθετήσεις του τα θετικά στοιχεία για την ελληνική οικονομία στο επίπεδο των ρυθμών ανάπτυξης που αναμένεται να διαμορφωθεί κοντά στο 2% το 2017, στο κομμάτι των άμεσων ξένων επενδύσεων 2016 ρεκόρ δεκαετίας 17 ακόμη καλύτερα» ενώ έκανε αναφορά και «στην επιστροφή της χώρας στις αγορές χρήματος, τονίζοντας ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να συνδράμουν καθοριστικά στην απρόσκοπτη και σταθερή πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές, που είναι στόχος μετά τον Αύγουστο του 18 όταν η Ελλάδα θα είναι εκτός προγραμμάτων και δεν θα χρειάζεται να δανείζεται»

Ο γεωστρατηγικός ρόλος της Ελλάδας

Αναφορικά με τον γεωστρατηγικό ρόλο της χώρας, ο κ. Τσίπρας επεσήμανε στον Αμερικανό πρόεδρο πως η Ελλάδα συγκροτεί έναν ανταγωνιστικό πόλο σταθερότητας, ο οποίος μπορεί να γίνει «μόνο ισχυρότερος, στον βαθμό που γίνονται σεβαστά και τα κυριαρχικά της δικαιώματα».

«Αυτή είναι μια θέση που την παραθέτει και στην αμερικανική πλευρά για να γίνει γνωστό ότι δεν μπορεί να γίνεται δεκτή παραβατική συμπεριφορά και στο Αιγαίο», αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.

Σε ό,τι αφορά στο Κυπριακό, ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε και στον πρόεδρο Τραμπ την σταθερή θέση της ελληνικής πλευράς «για μια λύση στο Κυπριακού στο πλαίσιο της Κύπρου κράτους – μέλους και των αποφάσεων του ΟΗΕ».

Ομάδα μόνιμης οικονομικής συνεργασίας

Μια από τις πιο σημαντικές «κατακτήσεις» της ελληνικής πλευράς θεωρείται η αποδοχή μιας πρότασης που θα επιφέρει συστηματικότερη και μεθοδικότερη οικονομική συνεργασία μεταξύ των δυο χωρών. Αυτή είναι η σύσταση δυο ομάδων εργασίας, επικεφαλής της οποίας θα είναι, από την μια πλευρά, ο Υπουργός Οικονομίας, Δημήτρης Παπαδημητρίου, και στην αντίπερα όχθη ο Αμερικανός Υπουργός Εμπορίου Ουίλμπορ Ρος, με τον πρόεδρο Τραμπ να δίνει το «πράσινο φως» για την υλοποίησή της.

Επιπλέον, ανεξάρτητα από την παραπάνω διαδικασία, συμφωνήθηκε να μεταβεί στην Ελλάδα μια επιχειρηματική αποστολή, με την συμμετοχή Αμερικανών επιχειρηματιών που ασχολούνται με το εμπόριο και την μεταποίηση.

Η αποστολή αυτή θα αναχωρήσει για την Ελλάδα στο χρονικό διάστημα ανάμεσα στα τέλη Οκτωβρίου και τις αρχές Νοεμβρίου.

Τραμπ: Αναφορές στην Ελλάδα, την ομογένεια και το... Ελληνικό

Από την πλευρά του προέδρου Τραμπ, έγινε διαρκής αναφορά στο «πόσο σπουδαίοι άνθρωποι είναι οι Έλληνες και πόσο σπουδαία χώρα είναι η Ελλάδα», ενώ, όπως αναφέρουν πηγές του Μαξίμου, έγινε ειδική μνοία και στην παρουσία που έχει η ομογένεια.

Όπως αναμενόταν, ο κ. Τραμπ δεν παρέλειψε να σχολιάσει και την άνοδο της Ελλάδας στον τουριστικό τομέα, δηλώνοντας «εντυπωσιασμένος» από τα στοιχεία που ήρθαν στα χέρια του, για να καταλήξει ότι κι εκεί υπάρχουν αρκετά πρότζεκτς τα οποία είναι ανοικτά.

Τέλος, ο Αμερικανός Πρόεδρος έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το Ελληνικό, αφού αποκάλυψε ότι ο ίδιος είχε καταθέσει κατά το παρελθόν σχετική πρόταση ως επιχειρηματίας, αλλά «δεν είχε καταφέρει να συννενοηθεί με την ελληνική δημόσια διοίκηση».

Σύμφωνα με συνεργάτες του Πρωθυπουργού, ο κ. Τσίπρας τον ενημέρωσε εκτενώς τόσο για την εν λόγω επένδυση αλλά και τα κίνητρα που υπάρχουν με τον αναπτυξιακό νόμο.

© 2012 - 2022 NewGreekTV.com

Website Design