Log in
A+ A A-

Εθνικιστικές προκλήσεις από τον Ερντογάν μέσα στο Προεδρικό

«Θερμό» επεισόδιο μέσα στο Προεδρικό Μέγαρο έλαβε χώρα ανάμεσα στον Προκόπη Παυλόπουλο και τον Ταγίπ Ερντογάν, κατά τη διάρκεια της τελετής υποδοχής του τούρκου προέδρου στο Προεδρικό Μέγαρο.

 

Αρχικά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε με ξεκάθαρο τρόπο στις τηλεοπτικές δηλώσεις του ομολόγου του περί ανάγκης επικαιροποίησης της Συνθήκης της Λωζάνης. Ο Τ. Ερντογάν ανταπάντησε υπσοτηρίζοντας ότι η Συνθήκη δεν εφαρμόζεται στη Δυτική Θράκη και ούτε λίγο ούτε πολύ κατήγγειλε ανοιχτά την Ελλάδα για τη συμπεριφορά της απέναντι στη μειονότητα.

Αναφερόμενος στην επίσκεψη του Ισμέτ Ινονού και την υποδοχή του από τον Ελευθέριο Βενιζέλο, ο κ. Παυλόπουλος επεσήμανε ότι η επίσκεψη αυτή ήταν ιστορική, «γιατί σεβάστηκε το θεμέλιο της φιλίας μας, που δεν είναι άλλο από τη Συνθήκη της Λωζάνης, η οποία καθορίζει τα σύνορα και την κυριαρχία της Ελλάδας και της ΕΕ και είναι για εμας αδιαπραγμάτευτη. Δε χρειάζεται αναθεώρηση ούτε επικαιροποίηση. Καλύπτει απολύτως τα ζητήματα και δεν αφήνει περιθώριο για γκρίζες ζώνες, όπως για τις μειονότητες, στη θρησκευτική μουσουλμανική μειονότητα».

Όπως είπε, «όποια διαφορά και αν έχουμε μεταξύ μας, αυτή δεν μπορεί να λυθεί παρά μόνο με βάση το Διεθνές Δίκαιο. Σας διαβεβαιώ ότι είμαι απόλυτα ειλικρινής μαζί σας. Οι καλοί λογαριασμοί κάνουν και τους καλούς φίλους. Τα υπόλοιπα το βράδυ στο δείπνο».

Ερντογάν: Στη Θράκη δεν εφαρμόζεται η Λωζάνη, τουρκική η μειονότητα

Εξίσου σκληρή ήταν και η απάντηση από την πλευρά του τούρκου προέδρου, ο οποίος υποστήριξε ότι στη Θράκη δεν εφαρμόζεται η Συνθήκη της Λωζάνης.

Όπως είπε, αναφερόμενος στη Συνθήκη, «υπάρχουν ακόμη εκκερεμότητες και θέματα που δεν κατανούνται σωστά. Αυτή είναι μια συμφωνία 94 ετών και δεν υπογράφτηκε μόνο ανάμεσα σε Τουρκία και Ελλάδα. Υπήρξαν 11 χώρες. Υπάρχει ακόμη και η Ιαπωνία.

Μέσα στο διάστημα των 94 χώρων ξαναοικοδομείται ο πλανήτης. Άλλαξαν πολλά πράγματα και εμφανίστηκαν νέα θέματα ανάμεσα σε Τουρκία και Ελλάδα. Π.χ. η συνθήκη αναφέρει μουσουλμανική μειονότητα στην Ελλάδα, είναι σωστό, αλλά στο Ευρωπαϊκό Δικαιστήριο υπάρχει η αναφορά σε τουρκική».

Στη συνέχεια προσέθεσε ότι «πρέπει να αξιολογήσουμε τις συνθήκες διαβίωσης των ανθρώπων εκεί. Μπορούμε να απαντήσουμε στο ερώτημα αν μπορούν να ζήσουν τη θρησκεία τους βάσει της συνθήκης της Λωζάνης; Υπάρχουν προσπάθειες να διορίζεται ο μουφτής όχι από τη μειονότητα αλλά από ανθρώπους που διορίζονται από το κράτος.

Στην Τουρκία ο πατριάρχης δεν είναι διορισμένος. Εκλέγεται από τη Σύνοδο. Σύμφωνα με τη Συνθήκη, η επιτροπή αυτή αποτελείται από συγκεκριμένο αριθμό μελών τουρκικής ιθαγένειας. Είπα στον Πατριάρχη να δώσουμε σε κάποιους τουρκική υποκοότητα για να γίνουν μέλη της Συνόδου. Τα 17 άτομα εκλέγουν τον Πατριάρχη. Στη Δυτική Θράκη εξακολουθούν οι ιμάμηδες να μην μπορούν να εκλέγουν τον αρχιμουφτή. Πώς μπορούμε να πούμε ότι είναι σε ισχύ η Συνθήκη; Άρα εδώ δεν εφαρμόζεται. Πρέπει να αποδείξουμε ότι είναι σε ισχύ και το συζητήσαμε αυτό με διάφορους φίλους μου έλληνες πρωθυπουργούς, Σημίτη, Παπανδρέου, Καραμανλή, το κάναμε με τον κ. Τσίπρα τώρα αλλά χωρίς αποτέλεσμα».

Όπως είπε, «δεν υπάρχει στήριξη στον τομέα των επενδύσεων εκεί, υπάρχει διάκριση. Στην Τουρκία δεν έχουμε τέτοια πολιτική για τους Έλληνες, δεν υπάρχουν διακρίσεις. Στη Δ. Θράκη δεν μπορούν να χωνέψουν να υπάρχει η λέξη τουρκική σε μια πινακίδα. Πρέπει να ξεπεράσουμε τα θέματα αυτά. Όταν μιλάω για επικαιροποίηση, μιλάω για αυτά ακριβώς τα θέματα.

Υπάρχουν προβλήματα και σε στρατιωτικά θέματα. Όταν αποχωρήσατε από το ΝΑΤΟ, εμείς σας στηρίξαμε για να ξαναμπείτε, αν είχαμε αντίρρηση δεν θα μπορούσατε να μπείτε. Εμείς σας είδαμε σαν γείτονες, το ίδιο κάνουμε και σήμερα».

«Ούτε η ΕΕ τηρεί τις υποσχέσεις της»

Το ίδιο ισχύει και για το Κυπριακό. Εγώ ήμουν μέρος των συνομιλιών αυτών. Και η Τουρκία είναι εγγυήτρια χώρα, ήμουν παρών στις τελικές συνομιλίες με τον Κόφι Ανάν. Δυστυχώς οι αποφάσεις που λήφθησαν δεν εφαρμόστηκαν ποτέ. Οι τουρκοκύπριοι ψήφισαν ναι, αλλά οι ελληνοκύπριο όχι. Δεν τηρούνται ούτε οι υποσχέσεις της ΕΕ για τον οικονομικό τομέα. Εμείς όμως τηρούμε τη δέσμευσή μας σε αυτά τα θέματα», επεσήμανε ο Ερντογάν και κατέληξε:

«Να κάνουμε τα απαραίτητα βήματα για τη Συνθήκη της Λωζάνης. Πρέπει να αλλάξουμε κάποια πράγματα.

Το θέμα της προστασίας των δικαιωμάτων των ομογενών μας στη Δυτική Θράκη είναι ύψιστη προτεραιότητα.

Θα επισκεφτώ και τη Δ. Θράκη, δυστυχώς όμως κάποιοι ενοχλούνται και κάνουν προβοκάτσιες. Αναρτήθηκαν διάφορες αφίσες. Μέσα σε κάθε κοινωνία υπάρχουν τα συν και τα πλην. Αλλά να μην ξεχάσουμε ότι ένας πρόεδρος της Δημοκρατίας έδειξε θάρρος μετά από 65 χρόνια».

Ο "β΄ γύρος"

Ανταπαντώντας, ο Προκόπης Παυλόπουλος ανέφερε πως ο ίδιος δεν είναι εκτελεστικός Πρόεδρος, όπως ο ομόλογός του και πρόσθεσε ότι η απάντηση θα δοθεί από την κυβέρνηση.

Επικαλούμενος την ιδιότητα του καθηγητή της Νομικής, επέμεινε ότι «οι Συνθήκες δεν χρειάζονται αναθεώρηση, οι μέθοδοι ερμηνείας του Δικαίου υπάρχουν. Αν αποφεύγαμε ορισμένους όρους, ορισμένες παρεξηγήσεις θα είχαν αποφευχθεί».

Ο Ταγίπ Ερντογάν επανήλθε και επεσήμανε ότι «πρέπει να δώσω απάαντηση αλλιώς θα ήταν ασέβεια στον εαυτό μου. Δεν είμαι καθηγητής Νομικής, αλλά ξέρω το Δίκαιο. Στο Δίκαιο υπάρχει όρος για επικαιροποίηση αρκεί να υπάρχει συμφωνία των χωρών, υπάρχουν παραδείγματα ανά τον κόσμο. Αν δεν υπήρχε αναφορά από εσάς, θα το συζητούσα με τον κ. Τσίπρα. Και στην Τουρκία υπήρχουν προβλήματα, γι΄ αυτό και αλλάξαμε σύστημα διακυβέρνησης».

thetoc.gr