Log in
A+ A A-

Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη για το Σκοπιανό

Ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 2:00 το μεσημέρι η μίνι-υπουργική σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου για το θέμα των Σκοπίων. Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς καθώς και ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος.

 

Ο τελευταίος μάλιστα σε δηλώσεις του εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου εμφανίστηκε μεν να επιμένει στη θέση ότι διαφωνεί με τη χρήση του ελληνικού όρου Μακεδονία, ωστόσο άφησε να εννοηθεί ότι στο θέμα θα υπάρξει ευρύτερη συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων, προετοιμάζοντας έτσι την αρχή μιας ενδεχόμενης πολιτικής κυβίστησης

Ο κ. Καμμένος ανέφερε ότι έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στον υπουργό Εξωτερικών Ν. Κοτζιά και επέμεινε στο ότι υπάρχουν δύο αποφάσεις-σταθμοί για το θέμα. Η πρώτη είναι η απόφαση των πολιτικών αρχηγών υπό τον Καραμανλή και η άλλη η απόφαση του Βουκουρεστίου. Ο υπουργός Άμυνας σημείωσε ότι οι διαπραγματεύσεις πρέπει να συνεχιστούν και ότι η κυβερνητική πολιτική εντάσσεται στην στην ευρύτερη προσπάθεια να γίνει η χώρα πυλώνας σταθερότητας κάτι που θα οδηγήσει σε αναβάθμιση της θέσης της.

Σε ερώτηση για το αν επιμένει στη θέση του για τον όρο Μακεδονία ο υπουργός Άμυνας είπε ότι «εγώ είπα από την πρώτη στιγμή ότι ο ελληνικός όρος Μακεδονία όπως έχει αποφασιστέι στο συμβούλιο πολιτικών αρχηγών είναι πάγια θέση, επιμένω σε αυτή και πιστεύω ότι η λύση που θα δοθεί θα διασφαλίζει τα εθνικά συμφέροντα και παράλληλα θα είναι αποδεκτή από το σύνολο του πολιτικού κόσμου». «Αυτό σημαίνει ότι η διαπραγμάτευση θα είναι σκληρη και όταν έρθει η ώρα οι πολιτικές δυνάμεις θα πρέπει να διαμορφώσουν την τελική εθνική λύση» κατέληξε ο Πάνος Καμμένος.

«Θέλω να ευχαριστήσω τον Κυριάκο Μητσοτάκη που αναγνώρισε ότι οι ΑΝΕΛ θα αποφασίσουν εκ μέρος της παρατάξεως και θα ακολουθήσει την οποιαδήποτε απόφαση για το θέμα του Σκοπιανού» είπε στην αρχή των δηλώσεών του και πρόσθεσε ότι «ο Κοτζιάς δεν είναι από εκείνους που άλλα υπογράφουν και άλλα λένε μετά όπως ο Σαμαράς ή απο αυτούς που άλλα συμφωνούν και παράλληλα υπονομεύουν τον πρωθυπουργό όπως η Μπακογιάννη στο Βουκουρέστι».

Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς επανέλαβε ότι η κυβέρνηση επιδιώκει μια σύνθετη ονομασία για όλες τις χρήσεις και τάχθηκε υπέρ της ευρύτερης συνεννόησης των πολιτικών δυνάμεων.

"Nομίζω ότι η χρονιά αυτή θα είναι χρονιά που θα λύσουμε ζητήματα που έχουν βαλτώσει εδώ και δεκαετίες. Κουβεντιάσαμε για Βαλκάνια και πώς θα συνδράμουμε στην παραγωγική αναγκυκρότηση των χωρών αυτών, επεσήμανε στη δήλωσή του έξω από το Μαξίμου και σημείωσε ότι συζητήθηκαν και τα ζητήματα της Αλβανίας, αλλά και των Σκοπίων.

"Για την Αλβανία συζητήσαμε τα θέματα που έχουν ενταχθεί στο πακέτο λύσεων, είπε και για τα Σκόπια είπε ότι η κυβέρνηση, όπως έχει πει, στηρίζει και διαπραγματεύεται για μια σύνθετη ονομασία, ενιαία για όλες τις χρήσεις, όπως στο Βουκουρέστι. Είμτατε σε συνεννόηση με όλες τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας για ένα καλύτερο μέλλον χωρίς προβλήματα". Ερωτηθείς αν είναι αισιόδοξος, απάντησε ότι είναι πάντοτε αισιόδοξος.

thetoc.gr