Log in
A+ A A-

H Zeit για το προσφυγικό: Στη Μόρια αποτυγχάνει η Ευρώπη

«Περισσότεροι από 5.000 άνθρωποι περιμένουν στον προσφυγικό καταυλισμό της Μόριας στη Λέσβο. Αρκετοί από αυτούς πιστεύουν πλέον ότι οι κακές συνθήκες διαβίωσης είναι αποτέλεσμα πολιτικής απόφασης και ξεκίνησαν τις αντιδράσεις», επισημαίνει η Die Zeit σε εκτενές άρθρο της, που αναδημοσιεύει η DW, με τίτλο «Στη Μόρια αποτυγχάνει η Ευρώπη».

 

Η γερμανική εφημερίδα παρατηρεί: «Κάποιοι πρόσφυγες και μετανάστες υποπτεύονται ότι η ΕΕ θέλει όσοι τα κατάφεραν μέχρι την Ευρώπη να ειδοποιήσουν φίλους και συγγενείς σε Συρία, Ιράκ και Αφγανιστάν μέσω WhatsApp 'να μην έρθετε εδώ, οι συνθήκες είναι απάνθρωπες'. Γεγονός πάντως είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν ήταν κατάλληλα προετοιμασμένη για την μεγάλη πρόκληση. Οι οργανώσεις αρωγής αποσύρθηκαν (...)»

Και η εβδομαδιαία εφημερίδα συνεχίζει: «Αποτρέπουν οι κακές συνθήκες την άφιξη νέων προσφύγων; Ο Μάριος Ανδριώτης, ειδικός συνεργάτης του δημάρχου Μυτιλήνης δηλώνει ότι θα ήταν παράλογο αν πράγματι οι Βρυξέλλες προσπαθούσαν να αποτρέψουν νέους πρόσφυγες μετατρέποντας τη Λέσβο σε κρατητήριο, διότι η κατάσταση στο νησί θα είναι πάντα καλύτερη από ό,τι στη Συρία.

Ο Μάριος Ανδριώτης απειλεί παράλληλα την Αθήνα και τις Βρυξέλλες με γενική απεργία των κατοίκων. Προφανώς άθελά του τάσσεται στο πλευρό εκείνων που επιδιώκει να ξεφορτωθεί: τους πρόσφυγες. Ορισμένοι από αυτούς έχουν στήσει με μερικές σκηνές στον αυτοσχέδιο καταυλισμό διαμαρτυρίας στο λιμάνι της Μυτιλήνης με το σύνθημα #OpenTheIslands, έχοντας την οικονομική στήριξη ελλήνων κομμουνιστών και αναρχικών».

thetoc.gr