Log in
A+ A A-

Οσμάνι: Η Αθήνα συναινεί στη χρήση του όρου Μακεδονία

Ιδιαίτερα αποκαλυπτικός για τις συζητήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη για την ονομασία της ΠΓΔΜ ήταν ο αναπληρωτής πρωθυπουργός των Σκοπίων, Μπουγιάρ Οσμάνι σε δηλώσεις του σε σκοπιανά μέσα ενημέρωσης.

 

Ο κ. Οσμανί αποκάλυψε ότι Αθήνα και Σκόπια έχουν συναινέσει στο ότι «ο όρος "Μακεδονία" πρέπει να βρεθεί σε οποιαδήποτε παραλλαγή».

Συζητήθηκαν διάφορες παραλλαγές, όπως είπε, ωστόσο απέφυγε να μπει σε λεπτομέρειες. «Θεωρώ ότι ορισμένες προτάσεις πρέπει να είναι επαρκώς προετοιμασμένες ώστε να αντέχουν την πίεση του κοινού», σημείωσε.

Ο κ. Οσμάνι πρόσθεσε ότι είναι ανάγκη η χώρα του να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ για «λόγους ασφαλείας»» ενώ υποστήριξε ότι υπάρχει χρεία να γίνουν βήματα οικοδόμησης της εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο χωρών.

Εν τω μεταξύ, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το θρίλερ με τη συνάντηση του Ν. Κοτζιά με τον σκοπιανό ομόλογό του.

Πέπλο μυστηρίου καλύπτει από αργά χθες το βράδυ την σημερινή συνάντηση καθώς μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες το υπουργείο Εξωτερικών δεν είχε ανακοινώσει ούτε τον τόπο αλλά ούτε και την ώρα που θα πραγματοποιηθεί το τετ α τετ των δύο αντρών.

Οι κύριοι Κοτζιάς και Ντιμιτρόφ ίσως να επέλεξαν αυτή την τακτική προκειμένου να αποφύγουν τα φώτα της δημοσιότητας και να μην υπάρξει καμία διαρροή από τα όσα θα ειπωθούν στην συνάντηση, κάτι που δεν έγινε την Τρίτη όταν ο υπουργός εξωτερικών παρέθεσε γεύμα εργασίας στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης των Σκοπίων και την ίδια στιγμή τα Αλβανικά μέσα ενημέρωσης έκαναν λόγο για «Δημοκρατία Νέας Μακεδονίας». Τα συγκεκριμένα δημοσιεύματα προκάλεσαν αντιδράσεις τόσο στο εσωτερικό των δύο κυβερνητικών εταίρων όσο και στα κόμματα της αντιπολίτευσης, κάτι που πιθανότατα δεν επιθυμεί να επαναληφθεί το υπουργείο Εξωτερικών.

Αργά χθες το βράδυ, τα σενάρια για τον τόπο της συνάντησης έδιναν και έπαιρναν, ενώ μέχρι τώρα το υπουργείο Εξωτερικών δεν έχει διευκρινίσει ακριβώς το πού θα γίνει η συνάντηση.

Όπως ήταν φυσικό η είδηση της συνάντησης πυροδότησε νέα σενάρια περί επίσπευσης των διαδικασιών προκειμένου εξευρεθεί όσο το δυνατό συντομότερα κοινά αποδεκτή λύση στο ζήτημα της ονομασίας. Ήδη η συνάντηση στη Νέα Υόρκη που είχε προγραμματιστεί για τις 19 Ιανουαρίου μεταξύ του Μάθιου Νίμιτς και των διαπραγματευτών των δύο χωρών θα γίνει στις 17 Ιανουαρίου του ίδιου μήνα δείχνοντας τις πιέσεις που ασκούνται από τις ΗΠΑ και τις Βρυξέλλες για την άμεση επίλυση του ζητήματος.

Μητσοτάκης: Εθνική γραμμή το Βουκουρέστι
Ο πρόεδρος της ΝΔ μιλώντας σε κομματικά στελέχη στο Λιτόχωρο της Πιερίας αναφέρθηκε στο Σκοπιανό, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι δεν επιδεικνύει την απαραίτητη υπευθυνότητα απέναντι στα μεγάλα εθνικά θέματα.

«Είναι μέρες φορτισμένες. Είναι μέρες, όπου γνωρίζω πολύ καλά ότι οι Μακεδόνες συμπολίτες μας αισθάνονται μια ανησυχία, αλλά και μια προσμονή ταυτόχρονα για την επίλυση του εθνικού ζητήματος το οποίο μας απασχολεί. Και θέλω να σας πω μια κουβέντα μόνο την οποία είπα και στους Τομεάρχες του Κόμματός μας όταν μίλησα χθες για το ζήτημα αυτό. Να μας έχετε εμπιστοσύνη. Όπως είχατε εμπιστοσύνη και στον Κώστα Καραμανλή το 2008 στο Βουκουρέστι» είπε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Παράλληλα επανέλαβε την θέση της ΝΔ που είναι η εθνική γραμμή που είχε αποφασιστεί πριν από την σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι τονίζοντας πως δεν είναι μόνο η εξεύρεση αμοιβαίας λύση στην ονομασία αλλά και το ζήτημα του αλυτρωτισμού.

«Η ίδια εθνική γραμμή ισχύει στο ακέραιο και σήμερα. Και δεν αναφέρομαι μόνο στο ζήτημα της ονομασίας. Αναφέρομαι στο ζήτημα των χρήσεων της ονομασίας, αυτό το οποίο αποκαλούμε erga omnes. Και αναφέρομαι φυσικά και στο ζήτημα το οποίο έθιξε ο Απόστολος, στα ζητήματα του αλυτρωτισμού και των απαράδεκτων διεκδικήσεων των γειτόνων, που προσβάλουν την εθνική υπερηφάνεια, όχι μόνο των Μακεδόνων, αλλά όλων των Ελλήνων. Και αυτά πρέπει να σταματήσουν αν θέλουμε πραγματικά να βρούμε μια αμοιβαία αποδεκτή λύση».

thetoc.gr