Log in
A+ A A-

Συνάντηση Παυλόπουλου - Ιερώνυμου το απόγευμα στη σκιά του ονοματολογικού

Με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο συναντάται την Παρασκευή, στις 6 το απόγευμα, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό την Πέμπτη στη σκιά των διαπραγματεύσεων της Νέας Υόρκης.

 

Το τετ α τετ μεταξύ του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του ομολόγου της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ στο Νταβός «κλείδωσε» για την προσεχή Τετάρτη. Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνάντηση θα είναι παρόντες οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, Κοτζιάς – Ντιμιτρόφ.

Κατά τη συνομιλία του με τον κ. Τσίπρα, την Πέμπτη, ο κ. Ιερώνυμος τάχθηκε και πάλι ουσιαστικά κατά των συλλαλητηρίων, γεγονός που ικανοποιεί την κυβέρνηση, ενόψει του συλλαλητηρίου της Κυριακής στη Θεσσαλονίκη.

Από μεριάς του, ο κ. Τσίπρας διαβεβαίωσε και πάλι ότι σέβεται τις ανησυχίες της Εκκλησίας της Ελλάδος και έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την εκκλησιαστική πτυχή του ζητήματος, που αφορά στην ονομασία της σχισματικής Εκκλησίας των Σκοπίων.

Η ονομασία που θα επιλεγεί δεν επιτρέπεται να αφήνει ανοιχτά ζητήματα ως προς το status quo των συνόρων και να αποπνέει αλυτρωτισμό διαμήνυσε τη Δευτέρα ο Προκόπης Παυλόπουλος για το ονοματολογικό ζήτημα.

Χρειάζεται προσοχή, σεβασμός στη Χάρτα του ΟΗΕ, στα ψηφίσματα και στην ενδιάμεση συμφωνία όσον αφορά το ονοματολογικό τόνισε αργά το βράδυ της Πέμπτης ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ παρεμβαίνοντας για το ονοματολογικό του σε συνέδριο που οργανώθηκε από το σκοπιανό διπλωματικό σώμα στη Γευγελή.

"Επιδιώκουμε λύση στο ονοματολογικό που δεν θα αποτελεί όχημα για τον αλυτρωτισμό των Σκοπιών και θα οδηγεί σε έναν έντιμο συμβιβασμό" δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος.

Η Νέα Δημοκρατία δεν πιστεύει πως αυτή τη στιγμή υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να συγκληθεί συμβούλιο πολιτικών αρχηγών για το Σκοπιανό, καθότι η κυβέρνηση δεν έχει ενιαία θέση και ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος κάνει συνεχώς κυβιστήσεις, δήλωσε στον ΣΚΑΪ η εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Μαρία Σπυράκη.

Η ανακοίνωση της Αρχιεπισκοπής

«Ο Πρωθυπουργός κ.Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε σήμερα το απόγευμα στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών με τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.Ιερώνυμο και τον ενημέρωσε για την πορεία των διαπραγματεύσεων σχετικά με την ονομασία της Π.Γ.Δ.Μ. Ο Πρωθυπουργός άκουσε με μεγάλη προσοχή τις απόψεις του Αρχιεπισκόπου, ενώ έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την εκκλησιαστική πτυχή του όλου ζητήματος, που αφορά στην ονομασία της σχισματικής Εκκλησίας των Σκοπίων. Ο Πρωθυπουργός επανέλαβε τον σεβασμό του τις τοποθετήσεις και τις ανησυχίες της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος και διαβεβαίωσε τον Αρχιεπίσκοπο ότι θα τον κρατά ενήμερο για την πορεία των διαπραγματεύσεων. Του ζήτησε δε να συμβάλει, ώστε να διασφαλιστεί κλίμα εθνικής ομοψυχίας και υπευθυνότητας, χωρίς κραυγές και άγονες αντιπαραθέσεις. Από την πλευρά του, ο Αρχιεπίσκοπος διετύπωσε τις θέσεις της Εκκλησίας της Ελλάδος και δεν παρέλειψε να επισημάνει την εμπιστοσύνη του προς τους,εκ του Συντάγματος, καθ'ύλην αρμόδιους, να χειριστούν τα εθνικά μας ζητήματα με αίσθημα ευθύνης. Υπογράμμισε μάλιστα ότι αυτή την ώρα δεν χρειάζονται συλλαλητήρια και φωνές, αλλά εθνική συναίνεση, συνεννόηση και ομοψυχία».

ΣΚΑΪ