Log in
A+ A A-

«Ναι μεν αλλά» από τον Κοντονή για τους 8 τούρκους αξιωματικούς

«Ναι μεν αλλά» από τον υπουργό Δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή στο θέμα της έκδοσης των 8 Τούρκων αξιωματικών που ετέθη εκ νέου στη συνάντηση που είχε με την αντιπροσωπεία του τουρκικού υπουργείου Δικαιοσύνης υπό τον Τούρκο υφυπουργό Μπιλάλ Ουτσάρ.

 

Πληροφορίες αναφέρουν πως ο κ. Κοντονής εξήγησε στους τούρκους συνομιλητές του πως μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου θέμα έκδοσης δεν υφίσταται.

Πλην όμως ο υπουργός δικαιοσύνης άφησε να εννοηθεί ότι οι όποιες εξελίξεις για την υπόθεση των 8 Τούρκων αξιωματικών θα πρέπει να κινηθούν από την Αγκυρα υπονοώντας πως η τουρκική κυβέρνηση είτε πρέπει να διατυπώσει νέο αίτημα έκδοσης είτε να ζητήσει η δίκη τους να διεξαχθεί στην Αθήνα.

Οι ακριβείς δηλώσεις τους υπουργού μετά τη συνάντηση

«Η συζήτηση έγινε με ειλικρίνεια και όρους διαύγειας. Διευκρινιστήκαν εκκρεμή θέματα και υπάρχει διάθεση για περαιτέρω συνεργασία.

»Φυσικά και συζητήθηκε το θέμα των 8.

»Τέθηκε το νομοθετικό πλαίσιο από την πλευρά μας και έγινε απολύτως κατανοητό από την τουρκική πλευρά. Όσον αφορά περαιτέρω το ζήτημα τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης τις έχει εκφράσει ο Έλληνας πρωθυπουργός

»Για ενδεχόμενο διεξαγωγής δίκης:

»Το τι θα κάνουν είναι δικό τους θέμα. Δυνατότητες υπάρχουν. Είναι διατυπωμένες με τρόπο ρητό και σαφή στον ελληνικό Ποινικό Κώδικα, οπότε είναι πλέον στη διακριτική ευχέρεια να προβούν στις νόμιμες ενέργειες. Όσον φορά το θέμα της έκδοσης αυτό έχει ολοκληρωθεί ενώπιον του Αρείου Πάγου με την απόφαση την οποία έχει εκδώσει. Θα ήθελα να υπενθυμίσω για μια ακόμη φορά ότι η απόφαση του Αρείου Πάγου δεν μπαίνει σε ζητήματα ενδείξεως υπάρξεως ή μη ενοχής για τους συγκεκριμένους. Το παρακάμπτει η απόφαση και πηγαίνει σε κάτι που το θεωρεί ουσιαστικό. Ότι υπό τις παρούσες συνθήκες στην Τουρκία -αυτή ήταν η κρίση του Ανωτάτου Δικαστηρίου και είναι απολύτως σεβαστή- οι αξιωματικοί αυτοί μπορεί να μην έχουν μια δίκαιη δική που προβλέπονται από τους διεθνείς κανόνες. Επομένως την απόφαση του Αρείου Πάγου και το περιεχόμενο αυτής πρέπει να τη λάβει σοβαρά υπόψη της η τουρκική πλευρά.

Τι είχε πει ο Κοντονής τη Δευτέρα

Σε συνέντευξή του στον Αθήνα 9.84 το πρωί της Δευτέρας, ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής είχε αναφερθεί στην πρότασή του να γίνει η δίκη στην Ελλάδα: "Εάν το ζητήσει η Τουρκική πλευρά με βάση τον κώδικα ποινικής δικονομίας. Δεν έχω κάτι. Ήταν μία πρώτη συζήτηση που είχαμε κάνει και παρεμπιπτόντως το ανέφερα στον ομόλογό μου τον Τούρκο υπουργό Δικαιοσύνης. »