Log in
A+ A A-

Τσίπρας και Ζάεφ αποφασίζουν τα επόμενα βήματα στο Σκοπιανό

Το επόμενο βήμα στην διαδικασία για την εξεύρεση αμοιβαίας αποδεκτής λύσης καλούνται να κάνουν ο πρωθυπουργός της Ελλάδας και των Σκοπίων στη συνάντησή τους αυτή την ώρα στο Νταβός υπό το βλέμμα του διεθνούς παράγοντα που προτρέπει και πιέζει τις δυο πλευράς για σύντομη λύση.

 

Η εκφρασμένη βούληση των δυο πρωθυπουργών να υπάρξει λύση δεν αρκεί καθώς και οι δυο τους έχουν να αντιμετωπίσουν τις «αντιρρήσεις» των κυβερνητικών τους εταίρων και κυρίως μεγάλου μέρους

Ο Αλέξης Τσίπρας ο οποίος έβαλε στο τραπέζι εκτός από την σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό και τον χρονικό προσδιορισμό αναμένεται στη συνάντηση να θέσει και το θέμα απάλειψης όλων των αλυτρωτικών αναφορών που υπάρχουν στο Σύνταγμα της γειτονικής χώρας.

Αυτό ίσως αποτελεί και το κομβικότερο σημείο της όποιας λύσης καθώς ο Σκοπιανός πρωθυπουργός Ζόραν Ζαεφ δεν διαθέτει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία ώστε να προχωρήσει σε μια τέτοια ριζική αλλαγή στο Σύνταγμα.

Η πιθανότερη είδηση που θα βγει από το ραντεβού των δυο πρωθυπουργών είναι ότι την «διαπραγμάτευση» από δω και στο εξής αναλαμβάνουν οι δυο υπουργοί Εξωτερικών Κοτζιάς και Ντιμιτρόφ. Κάτι που ούτως ή άλλως είχε συμφωνηθεί στην θεωρητικά «μυστική» συνάντηση που είχαν προ ημερών στη Θεσσαλονίκη.

Συνάντηση πολιτικών αρχηγών προετοιμάζουν στα Σκόπια

«Η ίδια η συνάντηση αποτελεί βήμα προόδου προς την κατεύθυνση της λύσης. Η κυβέρνηση έχει ήδη ξεκινήσει τη διαδικασία ανάλυσης και συντονισμού σχετικά με το τελευταίο πλαίσιο που παρουσίασε ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς» ανέφερε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της ΠΓΔΜ, Μίλε Μποσνιάκοφσκι, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Ο κ. Μποσνιάκοφσκι υπενθύμισε πως ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ έχει εκφράσει αρκετές φορές την αισιοδοξία του ότι οι δύο χώρες θα μπορέσουν να βρουν λύση, που θα είναι αξιοπρεπής και για τις δύο πλευρές. «Όλα τα στοιχεία που ανέφερα θεωρούμε ότι οδηγούν σε θετική κατεύθυνση και ότι στην Αθήνα και στα Σκόπια υπάρχει η πολιτική βούληση να λυθεί αυτό το ζήτημα» προσέθεσε.

Ανέφερε, ακόμη, ότι το Γραφείο του υπουργού Εξωτερικών της χώρας Νίκολα Ντιμιτρόφ βρίσκεται σε επαφή με το Γραφείο του Προέδρου Γκιόργκι Ιβάνοφ για τη διοργάνωση συνάντησης των πολιτικών αρχηγών της ΠΓΔΜ, για να συζητηθεί το πλαίσιο που παρουσίασε ο Μάθιου Νίμιτς. Στη συνάντηση αυτή, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπος της ΠΓΔΜ θα συμμετάσχουν και άλλοι αρμόδιοι πολιτικοί παράγοντες της χώρας. Προσέθεσε ότι η ημερομηνία αυτής της συνάντησης δεν έχει οριστικοποιηθεί, αλλά θα γίνει σύντομα.

Επίσης, σημείωσε ότι κατά τη διάρκεια της σημερινής ημέρας θα γίνει γνωστή η ημερομηνία που θα πραγματοποιηθεί η επίσκεψη του Μάθιου Νίμτς στα Σκόπια.

Τέλος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της ΠΓΔΜ σημείωσε ότι δεν θέλει να αναφερθεί σε συγκεκριμένες πλευρές της διαπραγμάτευσης προκειμένου να προστατευθεί η διαδικασία, ενώ κάλεσε τα μέσα μαζικής ενημέρωσης να καλύπτουν τη διαδικασία με επαγγελματισμό και να αποφεύγουν τις εικασίες οι οποίες, όπως είπε, θα μπορέσουν να ζημιώσουν τη διαπραγμάτευση.

Τι θα κάνει ο Τσίπρας με τους αρχηγούς

Ο πρωθυπουργός πιθανότατα την Παρασκευή ή το αργότερο την Δευτέρα θα μεταβεί στο Προεδρικό Μέγαρο για να ενημερώσει τον Προκόπη Παυλόπουλο για το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων. Αμέσως μετά ο Νίκος Κοτζιάς θα συγκαλέσει το Συμβούλιο Εξωτερικής πολιτικής προκειμένου να ενημερώσει τα κόμματα, ενώ δεν αποκλείεται στην συνέχεια ο Αλέξης Τσίπρας να καλέσει σε κατ' ιδίαν συναντήσεις τους πολιτικούς αρχηγούς ή θα προγραμματιστεί συζήτηση στην βουλή.

Φαβορί το «Nova Macedonia»

Το επικρατέστερο όνομα που συζητείται και ήταν ένα από τα πέντε που έθεσε στην τελευταία συνάντηση που είχε ο Μάθιου Νίμιτς με τους διαπραγματευτές των δύο χωρών είναι το «Nova Macedonia» δηλαδή «Νέα Μακεδονία» που αποτελεί ένα χρονικό προσδιορισμό.

Σύμφωνα με πληροφορίες η πρόταση που υπάρχει στο τραπέζι είναι η συγκεκριμένη ονομασία να παραμείνει αμετάφραστη. Ωστόσο πρόκειται για μία παλιά πρόταση η οποία περιλαμβάνονταν στο «πακέτο Πινέιρο» το 1992 και η Αθήνα την είχε απορρίψει. Μάλιστα ο τότε υπουργός εξωτερικών της Πορτογαλίας που το είχε εμπνευστεί είχε κάνει λόγο για «χαμένη μεγάλη ευκαιρία». Πάντως στην περίπτωση που υπερισχύσει το «Nova Macedonia» τότε είναι σχεδόν βέβαιο πως ο κυβερνητικός εταίρος θα το καταψηφίσει, ενώ το ίδιο θα πράξει και η αξιωματική αντιπολίτευση. Παράλληλα αναμένονται να είναι έντονες οι αντιδράσεις στην Βόρεια Ελλάδα.

thetoc.gr