Log in
A+ A A-

Novartis: Οι αποκαλύψεις του FBI για το κύκλωμα του φαρμάκου

Εκτενείς και αναλυτικές είναι οι πληροφορίες και τα στοιχεία που περιέχονται στον φάκελο του FBI για την Novartis για το παράνομο δίκτυο που είχε στήσει η φαρμακευτική εταιρία προκειμένου να προωθεί τα φάρμακά της στη χώρα μας.

 

Οι παράνομες πρακτικές συμπεριελάμβαναν ταξίδια αναψυχής, παράνομα τιμολόγια και απευθείας πληρωμές ως τρόπους δωροδοκίας ελλήνων γιατρών, σύμφωνα πάντα με το σχετικό πόρισμα του FBI.

Ειδικότερα, το πόρισμα περιλαμβάνει αναλυτικά στοιχεία για το πώς δρούσε η εταιρία προκειμένου να επηρεάσει την ελληνική αγορά φαρμάκου, αναζητώντας... τρόπους ώστε οι γιατροί να συνταγογραφούν δικά της φάρμακα.

«Με βάση τις πληροφορίες που έχουν αντληθεί κατά την έρευνα μέχρι τώρα, εμφανίζεται η Sandoz να έχει συμμετάσχει σε τέσσερα σχέδια δωροδοκίας με τα οποία χρηματίστηκαν ιατροί. Τα σχέδια δωροδοκίας είναι τα ακόλουθα: 1. Εθνικό συνέδριο και πολυτελή ταξίδια, 2. ηλεκτρονικά πάνελ, 3. δημιουργία απατηλών υπό την καθοδήγηση του προέδρου της Sandoz και 4. απευθείας πληρωμή στους γιατρούς» αναφέρει χαρακτηριστικά το πόρισμα του FBI.

Όλα τα παραπάνω είχαν ως στόχο οι γιατροί να πραγματοποιούν περισσότερες συνταγογραφήσεις φαρμάκων της Novartis. Έπρεπε μάλιστα να παρουσιάζουν συγκεκριμένο αριθμό συνταγών που είχαν δώσει στους ασθενείς με φάρμακα της εταιρίας.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν δύο χαρακτηριστικές περιπτώσεις που καταγράφει το πόρισμα του FBI. Το 2010 ή το 2011 πραγματοποιήθηκε ταξίδι αποστολής στη Νέα Υόρκη με 50-60 γιατρούς, με έξοδα που καλύπτονταν πλήρως από πιστωτική κάρτα της εταιρίας. Ενώ σε άλλη περίπτωση 120 γιατροί ταξίδεψαν στο Κιότο της Ιαπωνίας για ένα συνέδριο στο οποίο... δεν παρουσιάστηκαν ποτέ. Η μόνη υποχρέωση που είχαν ήταν να δηλώσουν την άφιξή τους και την αποχώρησή τους σε ένα συγκεκριμένο ξενοδοχείο. Ο κάθε γιατρός έλαβε μάλιστα και 5.000 ευρώ από την εταιρία εάν είχε συνταγογραφήσει πάνω από 100 φορές για την Novartis.

Σε άλλο σημείο του πορίσματος του FBI αναφέρεται ότι στόχος ήταν να δωροδοκηθούν 400 γιατροί, μέσα από το πρόγραμμα των ηλεκτρονικών πάνελ.

Οι γιατροί μάλιστα ανάλογα με την προθυμία να συμμετάσχουν στις πρακτικές της Novartis. Στην πρώτη κατηγορία ανήκαν οι «φίλοι» της Novartis, στη δεύτερη κατηγορία αυτοί που ήταν στη μέση και στην τρίτη κατηγορία αυτοί που δεν ήταν φίλοι με τη Novartis.

Προκειμένου να υπάρχει η δυνατότητα να καταστραφούν τα όποια αποδεικτικά στοιχεία για τις πρακτικές αυτές η Novartis εφάρμοσε σύμφωνα με το πόρισμα το πρόγραμμα των καθαρών ημερών. Το «πρόγραμμα» έδινε τη δυνατότητα στους εργαζομένους να καταστρέφουν γγραφα από το πληροφοριακό σύστημα της εταιρίας τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο.

thetoc.gr