Log in
A+ A A-

"Μαστίγιο και καρότο" από τον Ερντογάν σε Αιγαίο - κυπριακή ΑΟΖ

Μέσα σε χρόνο-ρεκόρ, μόλις 24 ώρες μετά τον "εμβολισμό" του ελληνικού σκάφους "ΓΑΥΔΟΣ" από τουρκική ακταιωρό στην περιοχή των Ιμίων, η Άγκυρα επιστρέφει στην πάγια τακτική των διεκδικήσεων που ισοδυναμούν με συνδιαχείριση στο Αιγαίο. Ο Τούρκος πρωθυπουργός Γιλντιρίμ έθεσε το θέμα με εξαιρετικά κομψό τρόπο στην τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα, ωστόσο η ουσία παραμένει η ίδια.

 

Το περιεχόμενο αυτής της συνομιλίας είναι αποκαλυπτικό, όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ που δημοσιεύει η Hurriyet Daily News, προφανώς βασιζόμενη σε διαρροή από το τουρκικό πρωθυπουργικό γραφείο: "Οι δύο πρωθυπουργοί συμφώνησαν να εκτονωθούν οι εντάσεις και να αποκατασταθεί επικοινωνία μέσω πολιτικών και διπλωματικών διαύλων", γράφει η εφημερίδα. Παράλληλα, αποδίδει στον Γιλντιρίμ την έκφραση "θάλασσα φιλίας" για το Αιγαίο, καθώς ο Τούρκος πρωθυπουργός εμφανίζεται πρόθυμος να διευκολύνει την εξομάλυνση της κατάστασης.

Η στάση του Γιλντιρίμ δεν εκπλήσσει τους Ελληνες διπλωμάτες που χειρίζονται διαχρονικά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Αλλωστε αποτελεί πάγια τουρκική επιδίωξη η προώθηση ενός εξωθεσμικού διαλόγου, εκτός πλαισίου διεθνούς δικαίου.

Στο ρεπορτάζ της Hurriyet Daily News αναφέρεται ότι οι δύο πρωθυπουργοί συμφώνησαν να γίνει συνάντηση σε ανώτατο στρατιωτικό επίπεδο, ώστε να αποτραπούν ανάλογα επικίνδυνα περιστατικά στο μέλλον: "Σε αυτό το πλαίσιο, οι αρχηγοί των γενικών επιτελείων των δύο χωρών θα συναντηθούν για να συζητήσουν σχετικά με τη λήψη των απαραίτητων μέτρων, προκειμένου να διασφαλίσουν ότι οι εντάσεις δεν θα κλιμακωθούν περαιτέρω", σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Η τακτική του "διαλόγου" που εφαρμόζει σταθερά η Άγκυρα για το Αιγαίο δεν βρίσκει αντίθετη την Αθήνα, στο μέτρο που περιορίζεται στην προώθηση μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης και αποτροπής των εντάσεων. Ωστόσο, η κλιμάκωση της τουρκικής παρουσίας στην περιοχή των Ιμίων με συγκρουσιακά χαρακτηριστικά, που κορυφώθηκε με τον εμβολισμό του "ΓΑΥΔΟΣ", μαρτυρά ότι πρόθεση του Ερντογάν είναι πλέον να επιβάλει de facto καθεστώς γκρίζας ζώνης στην συγκεκριμένη περιοχή. Ακόμα και με κινήσεις υψηλού ρίσκου, που δοκιμάζουν τα όρια της ελληνικής πλευράς.

"Ναυμαχία" στην κυπριακή ΑΟΖ
Η παρτίδα που βρίσκεται σε εξέλιξη την ίδια ώρα στην κυπριακή ΑΟΖ είναι περισσότερο σύνθετη. Πέρα από τα συμφέροντα της Κύπρου και της Τουρκίας, υπάρχουν οι Αμερικανοί, οι Ευρωπαίοι και το Ισραήλ, που καταγράφουν λεπτό προς λεπτό όσα διαδραματίζονται στην "σκακιέρα" με τα οικόπεδα όπου διεξάγονται οι έρευνες για την εξόρυξη κοιτασμάτων φυσικού αερίου.

Οι αναλογίες με το Αιγαίο είναι ορατές δια γυμνού οφθαλμού: ο Ερντογάν επιδιώκει και εδώ συνδιαχείριση - συνεκμετάλλευση. Το πρόβλημα είναι και πάλι οι όροι. Ο "σουλτάνος" θα ήθελε να απλώσει το δικό του χέρι μέχρι την κυπριακή ΑΟΖ, ώστε να έχει λόγο και ρόλο στην μοιρασιά από τα κέρδη.

Είναι μία ιδέα που απορρίπτει η κυπριακή ηγεσία και ο Νίκος Αναστασιάδης, καθώς η αξιοποίηση του πλούτου από τα κοιτάσματα αερίου αποτελούν τον ισχυρότερο μοχλό πίεσης, ώστε να επανέλθει στο προσκήνιο η συζήτηση για επίλυση του Κυπριακού και αποχώρηση του τουρκικού στρατού κατοχής.

Ο Ερντογάν το γνωρίζει καλά και επιχειρεί δια της πρόκλησης εντάσεων αυτή την ώρα να αποσυνδέσει τα δύο θέματα. Πόσες πιθανότητες έχει να το πετύχει; Η απάντηση είναι: ελάχιστες, γιατί απέναντί του - εκτός από την Λευκωσία - έχει αυτή την ώρα τους Αμερικανούς και τους Ευρωπαίους.

Η θέση του Στέητ Ντιπάρτμεντ που διατυπώθηκε για πολλοστή φορά πριν από μερικές ώρες αναφέρει ότι "οι Ηνωμένες Πολιτείες αναγνωρίζουν το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αναπτύξει τους πόρους της στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της...Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι οι πόροι πετρελαίου και φυσικού αερίου του νησιού, όπως και όλοι οι πόροι του, θα πρέπει να μοιράζονται ακριβοδίκαια μεταξύ των δύο κοινοτήτων στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης. Αποθαρρύνουμε κάθε ενέργεια ή ρητορική που αυξάνει τις εντάσεις στην περιοχή".

Όσο για τον ευρωπαϊκό παράγοντα, θεωρείται ενδεικτική η παρουσία ιταλικής φρεγάτας στην περιοχή της Κύπρου, στο πλαίσιο της νατοϊκής επιτήρησης στην Ανατολική Μεσόγειο. Χωρίς να σημαίνουν όλα αυτά, ότι η τουρκική επιθετικότητα θα εκλείψει από τη μία στιγμή στην άλλη και δεν θα επανέρχεται με διαφορετικές αφορμές, ανά τακτά διαστήματα.

Γιλντιρίμ: Αιτία για αρνητικά αποτελέσματα η έρευνα στην ΑΟΖ
Νεότερες πληροφορίες από την Λευκωσία επιβεβαιώνουν την θεωρία των "συγκοινωνούντων δοχείων", καθώς ο Τούρκος πρωθυπουργός φέρεται να έθεσε ευθέως στον Αλέξη Τσίπρα θέμα διακοπής των ερευνών για υδρογονάνθρακες στην κυπριακή ΑΟΖ. "Το είπαμε και στον Τσίπρα ότι χωρίς να υπάρξει κατάληξη στο Κυπριακό η συνέχιση αυτού του είδους των προσπαθειών και ειδικά σε πεδία διαμάχης θα είναι η αιτία για ασυνήθιστα αρνητικά προβλήματα", φέρεται να αποκάλυψε σε συνεργάτες του ο Μπιναλί Γιλντιρίμ.

thetoc.gr