Log in
A+ A A-

Ως τα μέσα Μαρτίου η εκταμίευση των 5,7 δισ - Ανοιξε η συζήτηση για το χρέος

Ολοκληρώθηκε και τυπικά η γ' αξιολόγηση, σύμφωνα με τη νέα «Έκθεση Συμμόρφωσης» των θεσμών που συζητήθηκε στο Euro Working Group (η συνεδρίαση ολοκληρώθηκε προ ολίγου), ανακοινώθηκε από το υπουργείο Οικονομικών.

Έτσι, μετά και την ολοκλήρωση των 110 προαπαιτούμενων θα γίνει η εκταμίευση της πρώτης δόσης των 5,7 δισ. ευρώ. Η εκταμίευση αυτή θα γίνει αμέσως μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών στα εθνικά κοινοβούλια των χωρών-μελών της ευρωζώνης (σε όποια απαιτείται) και έως τα μέσα του Μαρτίου.

Σύμφωνα επίσης με το υπουργείο, έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο και η συζήτηση η οποία διεξάγεται εδώ και έναν μήνα σε τεχνικό επίπεδο για την παραμετροποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων του χρέους.

«Πληροφορήθηκα ότι σήμερα το EWG διαπίστωσε πως όλες οι προαπαιτούμενες δράσεις της τρίτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος έχουν ολοκληρωθεί σχολίασε ο πρόεδρος του Eurogroup, Mάριο Σεντένο νωρίτερα

Η πλήρης εφαρμογή των προαπαιτουμένων επιβεβαιώνει τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης στο πρόγραμμα και στη συνεχή μεταρρυθμιστική προσπάθεια.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ESM αναμένεται να εγκρίνει την εκταμίευση της τέταρτης δόσης του προγράμματος του ESM, μετά την ολοκλήρωση των εθνικών διαδικασιών. Αυτό θα ανοίξει τον δρόμο για την εκταμίευση της πρώτης υποδόσης των 5,7 δισ. ευρώ, μέσα στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου.

Τώρα έχουμε μπει στο τελικό στάδιο του ελληνικού προγράμματος του ESM. H τέταρτη και τελευταία αξιολόγηση βρίσκεται σε εξέλιξη, καθώς και οι τεχνικές εργασίες για πιθανά νέα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

Η Ελλάδα ξεκίνησε την επάνοδο στις αγορές και η ελληνική κυβέρνηση εργάζεται πάνω σε μία μακροπρόθεσμη στρατηγική ανάπτυξης, η οποία θα είναι κρίσιμης σημασίας για να προσδιοριστεί το πλαίσιο της μετά-προγράμματος εποχής.

Είμαι βέβαιος ότι αυτό θα βοηθήσει την Ελλάδα να επανέλθει σε ισότιμη βάση με τους Ευρωπαίους εταίρους της και να αφήσει την εποχή της κρίσης πίσω της».

 Τσίπρας: "Τον Αύγουστο δεν θα έχουμε την ανάγκη κανενός"

Το ενδεχόμενο προσφυγής σε προληπτική γραμμή πίστωσης μετά την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος είχε απορρίψει εκ νέου ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών.

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι οι εταίροι συμφωνούν για αυτοδύναμη επάνοδο της Ελλάδας στις αγορές και ότι εξάλλου σε συνεργασία μαζί τους η χώρα χτίζει ήδη το "μαξιλάρι" που θα της επιτρέψει μία καθαρή έξοδο.

Η επόμενη ημέρα μετά το μνημόνιο ήταν άλλωστε κεντρικό θέμα συζήτησης σε πολλά πάνελ του Οικονομικού Φόρουμ Δελφών, που εξελίσσεται χρόνο με το χρόνο στο "ελληνικό Νταβός".

Την πιστοληπτική γραμμή στήριξης είχε υποστηρίξει στη δική του ομιλία νωρίτερα την Παρασκευή ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, ο οποίος παρακολούθησε την ομιλία του πρωθυπουργού με τον οποίο αντάλλαξε χειραψία και στη συνέχεια τον άκουσε να απαντά αρνητικά και αιχμηρά ως προς αυτό το θέμα.

"Μείναμε για μεγάλο διάστημα σε καθεστώς εξαίρεσης και πρέπει να επιστρέψουμε στο διεθνές γίγνεσθαι ως μια αυτοδύναμη χώρα – ισότιμο μέλος της ευρωπαϊκής ένωσης.

Αυτό συνομολογούν οι Ευρωπαίοι ηγέτες και αξιωματούχοι με τους οποίους έρχομαι σε επαφή και εξάλλου εκεί αποσκοπεί η στρατηγική που συνδιαμορφώσαμε για πλήρη και αυτοδύναμη επάνοδο στις αγορές μέσω του κεφαλαιακού αποθέματος.

Του λεγόμενου μαξιλαριού ρευστότητας που σε συνεργασία με τους εταίρους μας χτίζουμε συστηματικά, μετά από κάθε εκταμίευση αλλά και κάθε έξοδο στις αγορές ομολόγων, ώστε τον Αύγουστο που μας έρχεται να μην έχουμε την ανάγκη κανενός τρίτου για να σταθούμε στα πόδια μας", είπε ο κ.Τσίπρας.

"Άλλες απόψεις που κυκλοφορούν στο δημόσιο διάλογο όπως πχ. η προσφυγή σε προληπτική γραμμή πίστωσης, σεβαστές μεν, αλλά δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές από τη στιγμή που συνεπάγονται νέες δεσμεύσεις και διαιώνιση της επιτροπείας" πρόσθεσε και φωτογράφισε το διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα λέγοντας: "Η επιμονή δε σε αυτές από επίσημα χείλη, τη στιγμή που είναι πλήρως εν γνώση τους ότι δεν αποτελούν ούτε επίσημη θέση της χώρας αλλά ούτε και των Ευρωπαϊκών οργανισμών εις τους οποίους εξίσου λογοδοτούν, μόνο ερωτηματικά μπορεί να προκαλεί ως προς τη σκοπιμότητά της. Πολιτική, προσωπική, δεν έχει σημασία".

Ο πρωθυπουργός εξάλλου τόνισε ότι "είναι καιρός να αναλάβουμε τον αυτοκαθορισμό της οικονομικής μας στρατηγικής και φυσικά την ευθύνη που αυτή συνεπάγεται" και μάλιστα συνέδεσε την καθαρή έξοδο με το ρόλο της Ελλάδας ως συνόρου της Ευρώπης.

"Αυτό είναι σκόπιμο να γίνει ακόμη και για λόγους εθνικούς και γεωπολιτικούς. Ισχυρή Ελλάδα σημαίνει ισχυρά ευρωπαϊκά σύνορα. Αν θέλουμε ισχυρά ευρωπαϊκά σύνορα και την Ελλάδα να παίζει ρόλο σταθερότητας στην περιοχή, πρέπει να έχουμε Ελλάδα, ισχυρή, αυτοδύναμη, να πατάει στα πόδια της", είπε με νοήμα.

Η επόμενη μέρα και η έξοδος από τα προγράμματα στήριξης, όμως, σε μεγάλο βαθμό περνά - εκτός από την επιτυχή ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων- και από τα αναγκαία μέτρα για την ελάφρυνση του δημόσιου χρέους, σημείωσε ο κ.Τσίπρας.

"Με το τέλος του προγράμματος η ελάφρυνση χρέους, θα είναι και το επιστέγασμα μιας δύσκολης αλλά καλά σχεδιασμένης και επιτυχημένης προσπάθειας που ολοκληρώνουμε χάρη στις θυσίες και στους κόπους του ελληνικού λαού. Μιας προσπάθειας προετοίμασε την έξοδο από την επιτροπεία και το πέρασμα στο μέλλον. Ένα μέλλον ευημερίας, κοινωνικής δικαιοσύνης και δημοκρατικής συμμετοχής", τόνισε.