Log in
A+ A A-

Συνεχίζονται οι τριγμοί στον ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα της αναδοχής

Με την συνδρομή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του Ποταμιού θα ξεπεράσει τις εσωκομματικές του τριβές ο ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με το νομοσχέδιο για την προώθηση των μέτρων για την αναδοχή και την υιοθεσία.

 

Υπενθυμίζεται ότι οι διατάξεις του νομοσχεδίου και ειδικά εκείνη που δίνει το δικαίωμα αναδοχής και στα ομόφυλα ζευγάρια προκάλεσε ρήγμα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ που μέχρι στιγμής τουλάχιστον δεν φαίνεται να έχει γεφυρωθεί καθώς καμία πλευρά (υπουργείο και αντιδρώντες βουλευτές) δεν κάνει πίσω.

Με δεδομένη μάλιστα την καταψήφιση του νομοσχεδίου από τους ΑΝΕΛ (αν και ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος δεν φάνηκε κατ'αρχήν αρνητικός) αλλά και από κάποιους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, η χείρα βοηθείας από ΔΗΣΥ και Ποτάμι μοιάζει μονόδρομος για να διασωθεί η κυβέρνηση.

Πάντως και στους κόλπους της ΔΗΣΥ υπάρχουν αντιδράσεις με βουλευτές της παράταξης (Κωνσταντινόπουλος, Κωσταντόπουλος, Καρράς) να έχουν διατυπώσει προβληματισμούς και ενστάσεις.

Η σχετική συζήτηση ξεκίνησε στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή της Βουλής με τον εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργο Παπαφιλίπου να προσπαθεί να υποβαθμίσει τις εσωκομματικές προστριβές καταλογίζοντας στην ΝΔ και στα συστημικά Μέσα Ενημέρωσης ότι επιχειρούν να διαστρεβλώσουν την νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης.

Ωστόσο και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ διαμήνυσε προς τους συντρόφους του ότι οι ρυθμίσεις φέρνουν τομή στο κοινωνικό κράτος, ενώ περιέχονται και στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Ο ίδιος επιχειρώντας να καθησυχάσει όσους αντιδρούν κατέστησε σαφές ότι δεν τίθεται ζήτημα υιοθεσίας από τα ομόφυλα ζευγάρια, αλλά μόνο αναδοχής καθώς για να γίνει το πρώτο χρειάζεται να υπάρξουν αλλαγές στον αστικό κώδικα.

Η Εύη Χριστοφιλοπούλου (ΔΗΣΥ) αν και απέφυγε ρητά να δηλώσει ότι υπερψηφίζει διευκρίνισε ότι αν υπήρχε διαχωρισμός μεταξύ ομόφυλων και ετερόφυλων ζευγαριών σε ότι αφορά την αναδοχή, αυτό θα προσέκρουε όχι μόνο στο εθνικό αλλά και στο ευρωπαικό δίκαιο.

«Εμείς κατανοούμε ότι δεν πρέπει να υπάρξουν διακρίσεις» δήλωσε χαρακτηριστικά η βουλευτής της ΔΗΣΥ.

Θετικός και ο Σπύρος Λυκούδης (Ποτάμι) υπεραμύνθηκε των προσπαθειών που πρέπει να γίνουν ώστε να εκσυγχρονιστεί το καθεστώς της αναδοχής και της υιοθεσίας.

Ειδικά για την αναδοχή από τα ομόφυλα ζευγάρια αναγνώρισε ότι υπάρχουν ενστάσεις αλλά έσπευσε να διευκρινίσει ότι «αν ο νομοθέτης δεν παρεμβαίνει με γνώμονα την προώθηση της κοινωνίας τότε δεν πρόκειται να πάμε πουθενά»

Στον αντίποδα η Κατερίνα Μάρκου (ΝΔ) κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι φέρνει από το παράθυρο τη ρύθμιση για τα ανάδοχα ομόφυλα ζευγάρια. «Δεν αρκεί μόνο η ανάδοχη οικογένεια να είναι δεκτική, πρέπει να το χωνέψει και η κοινωνία» δήλωσε.

Κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση ότι η ρύθμιση δεν γίνεται στο όνομα του προοδευτισμού αλλά προκειμένου να αποπροσανατολιστεί η κοινή γνώμη από τα μεγάλα ζητήματα όπως η μείωση των συντάξεων. Αρνητικοί είναι το ΚΚΕ (θα δηλώσει παρών επί της αρχής) , η Χρυσή Αυγή, αλλά και η Ένωση Κεντρώων.

«Δεν μπορούμε να εξαιρέσουμε τα χιλιάδες ετερόφυλα γιατί δεν μπορούμε να πούμε ότι βάζουμε ετερόφυλα και εξαιρούμε τα ομόφυλα γιατί θα πέσει στα δικαστήρια» σημείωσε η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας Θεανώ Φωτίου και πρόσθεσε:

«Εμείς δεν κρυφτήκαμε ποτέ. Είναι εδώ ο Παρασκευόπουλος για να τοποθετηθεί εάν σας παγιδεύσαμε. Μιλάτε για πρότυπα. Όμως στην αναδοχή δεν ξεκόβεται το παιδί από την φυσική του οικογένεια και τα πρότυπα τα βλέπει από την φυσική του οικογένεια και μπορεί να ξαναγυρίσει σε αυτή. Για να τα ξανασκεφτούμε από την αρχή. Ένας αχός σηκώθηκε χωρίς λόγο και αφορμή. Ο νόμος διασφαλίζει τα πάντα. Έχει τρεις ελέγχους.
Θέλω να πάμε όλη η Βουλή μαζί ώστε να δώσουμε ένα μεγάλο χαμόγελο σε χιλιάδες παιδιά και οικογένειες. Εγώ δεν θέλω να εκβιάσω κάτι ούτε η κυβέρνηση να περάσει κατά λάθος θέματα. Δεν έχουμε πρόθεση να κοροϊδέψουμε κανένα. Η αναδοχή είναι μια εναλλακτική πράξη για να πάρεις ένα παιδί και να μην είναι στο ίδρυμα. Δεν είναι υιοθεσία».

«Η κοινωνία το περιμένει διακαώς. Ούτε κανείς μπορεί να στερήσει από νέα ετερόφυλα ζευγάρια που κάνουν σύμφωνο συμβίωσης γιατί εξαίρεση ομόφυλων σημαίνει εξαίρεση ετερόφυλων. Δεν μπορούμε να πάρουμε εμείς ως βουλευτές – η κοινωνία φοβήθηκε πολλά θυμηθείτε πολιτικό γάμο και εκτρώσεις – αυτό όμως είναι το κράτος που δείχνει ένα δρόμο πιο μπροστά. Είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε σε βελτιώσεις. Ο στόχος μας είναι η αποϊδρυματοποίηση. Είμαστε ανοικτοί σε διάλογο αλλά για κάθε παιδί που μένει στο ίδρυμα ακόμα μια ημέρα αυτό είναι καταστροφικό για τον ψυχισμό του».

thetoc.gr