Logo
Print this page

Γιατί τα Σκόπια έβαλαν στο τραπέζι το όνομα «Μακεδονία του Ίλιντεν»

Το όνομα «Μακεδονία του Ίλιντεν» φέρεται να έχει μπει δυναμικά στο τραπέζι τις τελευταίες ώρες ως πιθανό για να δώσει λύση στο ονοματολογικό των Σκοπίων. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες που επικαλούνται ΜΜΕ της γειτονικής χώρας, τη σχετική πρόταση έκανε η πλευρά των Σκοπίων, με την ελληνική πλευρά να μην έχει προς το παρόν τοποθετηθεί επισήμως εάν θεωρεί τη συγκεκριμένη πρόταση ως βάση συζήτησης.

 

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση που έκανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, ερωτηθείς σχετικά, στην οποία... ούτε διέψευσε, ούτε επιβεβαίωσε: «Πολλά ονόματα έχουν πέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αλλά αυτή την ώρα δεν μπορώ να πω κάτι περισσότερο» είπε χαρακτηριστικά, μιλώντας στο ρ/φ σταθμό Alpha 989.

Η πρόταση της σκοπιανής πλευράς για την ονομασία φαίνεται να δίνει μια πιθανή διέξοδο στο μεγάλο και διπλό πρόβλημα του erga omnes και της συνταγματικής αναθεώρησης. Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, το συγκεκριμένο όνομα δεν θα μπορούσαν να το αρνηθούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης και δη της εθνικιστικής αντιπολίτευσης, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για την αναγκαία πλειοψηφία που χρειάζεται στο κοινοβούλιο για τις συνταγματικές αλλαγές. Και τούτο διότι η συμπερίληψη του Ίλιντεν στο όνομα παραπέμπει στην περίφημη εξέγερση του Ίλιντεν του 1903, έναν από τους ιδρυτικούς μύθους, όταν σλαβικός πληθυσμός στράφηκε εναντίον των Οθωμανών, ενώ εορτάζεται και ως εθνική επέτειος. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι την πατρότητα της εξέγερσης «διεκδικεί» ιστορικά και η Βουλγαρία.

Επαφές Τσίπρα το Σαββατοκύριακο
Εν τω μεταξύ, οι εξελίξεις «τρέχουν» και στο εσωτερικό μέτωπο, καθώς ο πρωθυπουργός αναμένεται να ενημερώσει το Σάββατο το πρωί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο προεδρικό μέγαρο, ενώ κατόπιν θα πραγματοποιήσει γύρο τηλεφωνικών επαφών με τους πολιτκούς αρχηγούς.

Την Παρασκευή το απόγευμα πάντως το πρωθυπουργικό γραφείο έσπευσε να χαμηλώσει τους τόνους αναφορικά με το θέμα του ονόματος. «Σε σχέση με τα όσα αναφέρονται σε σχετικά δημοσιεύματα στο διαδίκτυο, ο Πρωθυπουργός κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου μετά τις συναντήσεις με τον ομόλογό του από την ΠΓΔΜ υπογράμμισε πως "έχουμε διανύσει μεγάλο μέρος της απόστασης, αλλά υπάρχει ακόμα απόσταση να διανυθεί"» ανέφερε ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου και προσέθετε: «Ως εκ τούτου, η συζήτηση για οποιοδήποτε όνομα είναι κενή περιεχομένου, εάν δεν έχουν πρώτα εκπληρωθεί οι δύο βασικές προϋποθέσεις, τις οποίες η κυβέρνηση έχει θέσει, ακολουθώντας την εθνική γραμμή, από την αρχή της διαπραγμάτευσης για το ονοματολογικό. Δηλαδή ότι 1. το erga omnes με συνταγματική αναθεώρηση είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να υπάρξει συμφωνία. 2. η υλοποίηση της Συνταγματικής Αναθεώρησης είναι απαραίτητη προϋπόθεση για ένταξη σε διεθνείς οργανισμούς (ΕΕ - ΝΑΤΟ)».

Ικανοποίηση Βερολίνου για την πρόοδο

Σημειώνεται ότι ικανοποιημένο εμφανίστηκε την Παρασκευή το Βερολίνο και δη η καγκελάριος Μέρκελ ως προς την πρόοδο που παρατηρείται στις συνομιλίες και επαφές Τσίπρα - Ζάεφ.

Η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος της Γερμανίας Μαρτίνα Φιτς παρέπεμψε στις χτεσινές (Πέμπτη) δηλώσεις της καγκελαρίου Μέρκελ μετά τη Σύνοδο Κορυφής στην Σόφια, σε ό,τι αφορά στην εξέλιξη των συνομιλιών για το ζήτημα της ονομασίας της πΓΔΜ.

Η κ. Μέρκελ εξέφρασε την ικανοποίησή της για το γεγονός ότι σημειώνεται πρόοδος, «οι δύο χώρες έχουν καταστήσει σαφές ότι πρόκειται για σημαντική πρόοδο», δήλωσε από τη Σόφια, «ακόμη και αν δεν έχουν φθάσει ακόμη στο τέλος».

«Θα ευχόμασταν ιδιαίτερα το ζήτημα της ονομασίας να μπορούσε να επιλυθεί, διότι από αυτό βεβαίως εξαρτώνται πολλά ειδικά για τη Μακεδονία (sic) και τότε ένα πρόβλημα θα μπορούσε να έχει επιλυθεί» επισήμανε η καγκελάριος και ανέφερε ότι είχε διμερή συνάντηση με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, με τον οποίο, όπως είπε, συζήτησε και εσωτερικά θέματα της χώρας του.

Από την πλευρά του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, τονίστηκε ότι η Γερμανία έχει καλές σχέσεις και με τις δύο χώρες και «γενικά θα το καλωσορίζαμε αν φτάναμε σε μία συμφωνία, με την οποία και οι δύο πλευρές θα μπορούν "να ζήσουν καλά" και η οποία σίγουρα θα διευκόλυνε την συνεργασία σε αυτήν την περιοχή». Διευκρινίστηκε ωστόσο, ότι αυτήν την στιγμή δεν μπορεί να γίνει αναφορά σε συγκεκριμένες συνομιλίες ή πρωτοβουλίες της γερμανικής κυβέρνησης.

thetoc.gr

© 2012 - 2022 NewGreekTV.com

Website Design